Запиши идеје (Wridea)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 17. 3. 2015. 18:29 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Сарадничка табла за писање чије име представља сливеницу од write idea служи баш за почетно прикупљање идеја у неком пројекту. Пројекат именујете, покрећете категорије, позивате пријатеље путем имејла и разврставате их у групе, уносите идеје које се указују у оквирима за текст на тегет табли. Као посебан ефекат унесених идеја, који одговара олуји идеја, имате међу алатима Кишу идеја (Idea Rain), чијим избором све идеје падају на табли одозго на доле док их не зауставите. При додавању идеје у узани оквир који се отвара, уносите само краћи израз, а кликом на детаље отвара вам се веће поље за текст са елементарним уређивачем у којем можете разрадити идеју и детаљније описати. Можете креирати више страница које, рецимо, могу представљати различите фазе пројекта, и сваку додату идеју разврставати на странице. Уколико сте координатор пројекта, на овај начин ћете сређивати и организовати почетне идеје добијене од сарадника-пријатеља. Сваку идеју можете поделити са другима у групи, учинити је јавном за све кориснике сервиса,  или је поставити да буде приватна и видљива само вама. Када су све идеје изнете, сређене и разврстане, можете подесити целу страницу са идејама: преименовати је, одредити видљивост и дељење. Ако је страница јавна, добићете линк. Свака идеја добија могућност коментарисања. Јавност идеја показана је и тиме што пре њеног назива стоје облачићи за говор.

Намена у образовању

Табла је идеална у почетној фази пројекта прикупљања луцидних идеја техником мождане олује. Могућност да се идеје разврставају на више страница, а странице у категорије, међутим, обезбеђује и да се друге фазе пројекта резимирају, опишу, или да о идеја сви чланови-сарадници извештавају на овој табли. Погодна је за рад с ученицима, али и за договоре и разраде идеја наставника међусобно. 

Примери

На табли под називом Запиши идеје - упутство дато је кратко упутство за овај алат . Да бисте га видели, требало би да се региструјете.

Упутство

Колажна слика показује неколико корака у креирању и дељењу идеје:

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkT1RiZUR2X01lNDg/edit?usp=drive_web

Comments