Веб-табле


 Беле табле (Whiteboard) омогућавају нам сарадњу у реалном времену у којој је заједничко обележје то што у простору за рад, подлози, учесници могу истовремено да пишу, цртају, постављају прилоге... Готово сви ови алати имају чет са стране, текстуалне уређиваче. неки омогућавају избор шаблона подлоге у зависности од тога на чему радна група учесника намерава да ради. Неки имају и звучно укључење, могућност да се снима. велика су помоћ туторском и менторском раду са ученицима.


Вају (Vyew)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 20:44 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Вају је одличан алат за одржавање састанака и дељење садржаја у реалном времену. Омогућава учесницима да сарађују на сликама, датотекама докумената и видео-снимцима. Заједнички рад укључује сарадњу на белој табли, дељење и снимање екрана, истовремено бесплатан разговар мањег броја учесника (Voice-over-IP), гласовне белешке, праћење активности учесника, текстуални чет. Бесплатна верзија пружа неограничену употребу функција алата за до 10 корисника и садржи рекламне поруке које није могуће искључити.  Састанци могу бити јавни или приватни, а учеснике можете позвати слањем поруке на њихов имејл или слањем линка до собе за састанак. На видео-вези може бити четири корисника истовремено. Јединствена карактеристика Вају је то што нуди доста додатака (Add-ins) који омогућавају додатне функционалности као што су додавање mp3 датотека, Јутјуб видео-записа и анкета.

Намена у образовању

Као и код других алата овог типа, Вају можемо да применимо у професионалном усавршавању наставника, али и у раду са ученицима. Рецимо, користићемо га током пројектних активности, након обављених истраживања у циљу утврђивања позитивних и негативних појава током процеса рада, за потребе представљања примера добре праксе ширoj публици. 

Упутство

За приказ собе за састанке кликните на доњу слику.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkZTZxbGhleERMaVk/edit?usp=drive_web

Сараднички цртеж (Cosketch)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 21:05 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Сараднички цртеж је виртуелна , бесплатна бела табла за креирање скица заједно са сарадницима у реалном времену. Алат је једноставан за  коришћење и не тражи регистрацију. Кад креирате нову таблу, она добија свој директни линк преко кога можете да позовете сараднике. Садржи алате за додавање текста, линија, разних облика, фотографија са рачунара итд, а као позадина за скицирање може се употребити и Гугл-мапа. У току креирања заједничког цртежа или скица корисници могу комуницирати преко чета у оквиру самог алата. Алат омогућава да направљене скице снимите као фотографије, делите их преко друштвених мрежа или преко различитих ембед-кодова уграђујете у блогове, форуме и веб-места.

Намена у образовању

Ово је одличан алат који може допринети да ученици самостално или уз присуство наставника на једноставан начин раде на заједничким пројектима, размењују идеје, комбинују текст и слике или праве сопствене цртеже, скице и планове. 

Примери

Пробни пример сачуван је на сервису.

Упутство

Видео-упутство (7') на енглеском језику приказује детаље из рада у овом алату.

Цртање у групи (Flock draw)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 21:07 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Цртање у групи је једноставан алат за сарадничко скицирање преко интернета. За коришћење алата није потребна регистрација, једноставно се изабере команда за почетак цртања и добија се табла уз коју стоје једноставни алати. Регистрацијом за коришћење алата, која је бесплатна, добија се могућност чувања радова као и то да свака табла добија своју јединствену УРЛ адресу која омогућава дељење, али и позивање пријатеља на заједнички ра на цртежу.

Намена у образовању

Овај алат може бити интересантан ученицима млађег узраста да се на забаван начин, кроз игру, науче заједничком раду и сарадњи на мрежи.

Примери

Примере урађене преко овог алата можете погледати у галерији у оквиру самог алата.

Упутство

Алат је веома једноставан за коришћење, тако да вам упутство сигурно неће требати.

Едукреације (Educreations)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 29. 10. 2015. 10:46 ]

Кратак опис и функционалност

Иако није класичан алат за снимање екрана, Едукреације је одличан алат за писање, цртање и постављање слика на интерактивну белу таблу и снимање гласа да би се креирала видео упутства и лекције. Он, заправо, бележи, снима и објављује оно што се дешава на веб табли као видео снимак. На веб-сајту ћемо пронаћи и многа готова упутства, али је већина на енглеском језику. Готово видео-упутство или лекцију можемо да делимо на друштвеним мрежама Твитер и Фејсбук (само ако су сачувани као јавни), путем електронске поште и хипервезе. Овај алат има и своју апликацију за Ајпед.

Намена у образовању

Овај алат може наћи широку примену у сада веома популарном концепту проактивне учионице (flipped classroom) где наставници могу снимити многе лекције, предавања и упутства и дати задатак да их ученици погледају код куће или их пустити и у току часа. Веома је користан јер ученицима који су били одсутни тада када се та наставна јединица предавала или им није била довољно јасна у току самог часа могу поново приступити садржају и прегледати га онолико пута колико је њима потребно. Активностима и задацима са виших степеница Блумове таксономије, и ученицима се, због једноставности овога алата, може препустити креирање и снимање објашњења неких законитости из природних наука или неких сличних упутстава. 

Упутство

Видео-упутство на српском језику заправо је снимак рада у самом алату.

Туторски бокс (Tutors box)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 17. 3. 2015. 18:55 ]

Кратак опис и функционалност

Бела табла предвиђена је за рад са ученицима, а  с обзором на то да у алаткама садржи симболе, она је усмерена баш на природне науке и математику. Организације или појединци плаћају овај сервис на месечном и годишњем нивоу, али постоји и бесплатна верзија где можете користити таблу 1 сат. Вреди је испробати, па сваки пут користити други налог за сарадњу од једног сата у бесплатној верзији. На белу таблу можете поставити датотеку, рецимо задатак, који објашњавате пишући, цртајући и уносећи симболе, формуле и остало. При томе користите богате алатке које се налазе дуж табле и изнад ње. Уколико вам простор једне странице није довољан, можете да покренете нове странице. Ученици и наставник могу да пишу и цртају по табли и датотеци, а могу да користе и алатку за размену брзих порука, као и звучна или видео-укључења. Иако вам у бесплатној верзији неће бити потребан план месечних туторских активности будући да можете имати само један састанак од сат времена, табла нуди и план са календаром. Све што на табли урадите ви и ученици можете да сачувате.  

Намена у образовању

Туторска метода подразумева потпуно посвећење једном ученику. Овај алат управо то омогућава мада на белу таблу можете да позовете 10 ученика одједном. Туторисање ће бити посебно пожељно код тешких лекција, проблема и комплексних задатака. Такве ситуације захтевају додатан ангажман наставника, а табла је алат где туторску бригу можете да остварите.  

Примери

На самом сервису постоје снимци белих табли са радним белешкама насталим на туторским састанцима за различите предмете


Веб бела табла (А web whiteboard)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 21:29 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Веб бела табла је алат који омогућава цртање, израду скица и исписивање текста у реалном времену.  Алат располаже палетом алатки за избор дебљине и боје оловака и избор боје слова при исписивању текста. За коришћење алата није потребна регистрација, а направљена табла се може преко линка поделити са пријатељима, при чему они имају могућност исписивања текста и цртања. Алат се осим са рачунара може користити и преко мобилног телефона. Готове табле се могу преузети на рачунар, поделити преко друштвених мрежа или уградити у веб-места. За коришћење алата није потребна регистрација.

Намена у образовању

Овај алат може бити занимљив ученицима за сарадњу приликом израде различитих групних радова: нацрта или плана неког пројекта. Преко њега могу да размењују идеје и планирају активности на допадљив начин и то све да сачувају и поделе са другима.  

Упутство

Слајд-упутство на енглеском језику упознаће вас са окружењем и опцијама овог једноставног и корисног алата.

Покажи документ (Show document)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 20:33 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Покажи документ нуди одржавање онлајн састанака, дељење екрана и сарадњу у реалном времену. Алат захтева регистрацију, а рад започињете кликом на зелено дугме Започни сесију (Start a Session). Функције алата у бесплатној верзији укључују: алате за рад на белој табли, колаборацију на изради заједничког документа који можете преузети на свој рачунар, приказ видео-записа са Ју-тјуба, ћаскање, дељење слика из Пикаса албума, две апликације за забаву и конвертер мера (дужина, темпаратура, брзина, рачунарске јединице...). Особе са којима желите да се састанете можете да позовете преко њиховог имејла, а апликације које ћете на састанку користити бирате кликом на њихову иконицу. Tоком рада, курсор сваког од учесника обележен је његовим именом. Након састанка, могуће је погледати његов снимак, али га није могуће преузети. Историју састанка (Session history), која садржи податке о учесницима, коришћеним апликацијама и времену трајања сесије можемо преузети на свој рачунар. Ако планирате да овај алат користите често, можете да инсталирате Хром или Фијерфокс додатак (Add-on). Ту је и Андроид апликација за оне који желе да користе ову услугу на свом мобилном уређају.

Намена у образовању

Како бесплатна верзија овог алата не дозвољава употребу микрофона или камере, Прикажи документ налази примену у случајевима када је дељење екрана или рад на заједничком документу важнији од аудио/видео комуникације, а за интеракцију међу корисницима довољан текстуални чет. Како поседује солидан конвертер мера, могао би да се користити за израду задатака из физике. Нарочито је згодно што дељење Јутјуб видеа, који може бити приказ некакве симулације, омогућава цртање по слици. На овај начин наставник може указати на важна места у видео-запису.  

Упутство

За приказ собе у којој се састанак одржава кликните на доњу слику:
 
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkc01TYWdVNUtUbnM/edit?usp=drive_web

1-7 of 7