Веб-табле


 Беле табле (Whiteboard) омогућавају нам сарадњу у реалном времену у којој је заједничко обележје то што у простору за рад, подлози, учесници могу истовремено да пишу, цртају, постављају прилоге... Готово сви ови алати имају чет са стране, текстуалне уређиваче. неки омогућавају избор шаблона подлоге у зависности од тога на чему радна група учесника намерава да ради. Неки имају и звучно укључење, могућност да се снима. велика су помоћ туторском и менторском раду са ученицима.


Сараднички цртеж (Cosketch)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 15. 3. 2015. 21:05 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Сараднички цртеж је виртуелна , бесплатна бела табла за креирање скица заједно са сарадницима у реалном времену. Алат је једноставан за  коришћење и не тражи регистрацију. Кад креирате нову таблу, она добија свој директни линк преко кога можете да позовете сараднике. Садржи алате за додавање текста, линија, разних облика, фотографија са рачунара итд, а као позадина за скицирање може се употребити и Гугл-мапа. У току креирања заједничког цртежа или скица корисници могу комуницирати преко чета у оквиру самог алата. Алат омогућава да направљене скице снимите као фотографије, делите их преко друштвених мрежа или преко различитих ембед-кодова уграђујете у блогове, форуме и веб-места.

Намена у образовању

Ово је одличан алат који може допринети да ученици самостално или уз присуство наставника на једноставан начин раде на заједничким пројектима, размењују идеје, комбинују текст и слике или праве сопствене цртеже, скице и планове. 

Примери

Пробни пример сачуван је на сервису.

Упутство

Видео-упутство (7') на енглеском језику приказује детаље из рада у овом алату.

Едукреације (Educreations)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 29. 10. 2015. 10:46 ]

Кратак опис и функционалност

Иако није класичан алат за снимање екрана, Едукреације је одличан алат за писање, цртање и постављање слика на интерактивну белу таблу и снимање гласа да би се креирала видео упутства и лекције. Он, заправо, бележи, снима и објављује оно што се дешава на веб табли као видео снимак. На веб-сајту ћемо пронаћи и многа готова упутства, али је већина на енглеском језику. Готово видео-упутство или лекцију можемо да делимо на друштвеним мрежама Твитер и Фејсбук (само ако су сачувани као јавни), путем електронске поште и хипервезе. Овај алат има и своју апликацију за Ајпед.

Намена у образовању

Овај алат може наћи широку примену у сада веома популарном концепту проактивне учионице (flipped classroom) где наставници могу снимити многе лекције, предавања и упутства и дати задатак да их ученици погледају код куће или их пустити и у току часа. Веома је користан јер ученицима који су били одсутни тада када се та наставна јединица предавала или им није била довољно јасна у току самог часа могу поново приступити садржају и прегледати га онолико пута колико је њима потребно. Активностима и задацима са виших степеница Блумове таксономије, и ученицима се, због једноставности овога алата, може препустити креирање и снимање објашњења неких законитости из природних наука или неких сличних упутстава. 

Упутство

Видео-упутство на српском језику заправо је снимак рада у самом алату.

Туторски бокс (Tutors box)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 17. 3. 2015. 18:55 ]

Кратак опис и функционалност

Бела табла предвиђена је за рад са ученицима, а  с обзором на то да у алаткама садржи симболе, она је усмерена баш на природне науке и математику. Организације или појединци плаћају овај сервис на месечном и годишњем нивоу, али постоји и бесплатна верзија где можете користити таблу 1 сат. Вреди је испробати, па сваки пут користити други налог за сарадњу од једног сата у бесплатној верзији. На белу таблу можете поставити датотеку, рецимо задатак, који објашњавате пишући, цртајући и уносећи симболе, формуле и остало. При томе користите богате алатке које се налазе дуж табле и изнад ње. Уколико вам простор једне странице није довољан, можете да покренете нове странице. Ученици и наставник могу да пишу и цртају по табли и датотеци, а могу да користе и алатку за размену брзих порука, као и звучна или видео-укључења. Иако вам у бесплатној верзији неће бити потребан план месечних туторских активности будући да можете имати само један састанак од сат времена, табла нуди и план са календаром. Све што на табли урадите ви и ученици можете да сачувате.  

Намена у образовању

Туторска метода подразумева потпуно посвећење једном ученику. Овај алат управо то омогућава мада на белу таблу можете да позовете 10 ученика одједном. Туторисање ће бити посебно пожељно код тешких лекција, проблема и комплексних задатака. Такве ситуације захтевају додатан ангажман наставника, а табла је алат где туторску бригу можете да остварите.  

Примери

На самом сервису постоје снимци белих табли са радним белешкама насталим на туторским састанцима за различите предмете


1-3 of 3