Вики


Вики (женски род) је сараднички алат који подразумева да странице креира више аутора који раде на заједничком пројекту, да их могу непрестано мењати и допуњавати, повезивати са другим страницама, договарати током израде. Најпознатија вики је Википедија.
Странице вики имају обично шаблоне јер се лако предвиђа шта је сарадњи од шаблона потребно. Осим сарадничких страница вики увек нуди и репозиторијум ресурса, неретко и форум за договоре сарадника.
Иако има естетизованих вики-алата, они су, по правилу непривлачни или бар мање естетски привлачни од блога и сајтова. Вики је више радни простор него место за резултате и промоцију. Баш зато вики је далеко убедљивији доказ неког рада него што су то сајт и блог на коме су износе само резултати или рефлексије, а сарадници су често декоративни и њихов допринос је невидљив или. Важна понуда у контролној табли сваке вики јесте историја ревизија из којих се тачно види ко је, шта и када урадио. Вики нема пратиоце који лајкују, има раднике који активно учествују.

Викиспејсис (Wikispaces Education)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30. 5. 2015. 13:47 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Викиспејсис је вероватно најпопуларнија вики вероватно и зато што је потпуно бесплатан. Као и сваки вики-сервис, омогућава сарадничко уређивање вики-страница, креирање навигације и постављање и уграђивање разноврсних медијских садржаја, кaо и форум за договор чланова одређеног налога. Да бисте били равноправан уредник на неком заједничком пројекту и сами морате имати налог на Викиспејсису. Ако желите да имате више сарадника најједноставнији начин да позовете их позовете да сарађују је да им пошаљете код. Код можете блокирати или променити у било ком тренутку, а након недељу дана он аутоматски постаје неактиван. На вики можете поставити документе чија величина не прелази 50МВ. Садржај ваше вики можете сачувати као: HTML, WikiText и/или PDF документ. Можете га преузети на свој рачунар.

Намена у образовању

Било који вики је идеално решење где год је потребна сарадничко уређивање истих страна или страна са истим циљем. Вики се често користе за креирање професионалних заједница окупљених око исте теме или области.

Примери

Добари примери приказивања Викиспејсиса у настави и ваннаставним активностима на српском језику су: 

Упутство

Текстуално упутство на српском језику о постављању докумената на вики-страницу објављено је на Слајдшеру. 

Мајсторски нотес (Hackpad)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31. 5. 2015. 15:38 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Ово је једна од најједноставнијих вики. Купио ју је Дропбокс и можете је повезати са својим налогом. Личи на друге вики: уградња датотека свих врста и друго. Креирану страницу можете објавити као јавну или приватну. Јавним страницама може приступити свако, а приватним само особе по позиву. Јавне странице могу уређивати и гости. Могућност модерирања страница одређујете за сваку страницу појединачно. 

Намена у образовању

Ако намеравате да почнете да користите вики у сарадничком раду ова вики је добар избор, јер је прегледна, једноставна и неоптерећена навигацијом.  

Примери

Пробни пример и приказ неких опција овог сервиса може вам помоћи да донесете одлуку да ли ћете га користити у сопственој пракси.

Упутство

Мајсторски нотес је пилично једноставан за коришћење. Помоћ при раду може вам бити:

Вики за школе (Wikis in Education)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31. 5. 2015. 15:39 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Вики за образовање једна је од понуда америчкоe Вики-ливнице (Wiki foundry), раније повезан са Ветпејнт сервисом (wetpaint), за разне намене и различите апликације. Укључењем односно отварањем свог налога, постајете део глобалне заједнице примене вики у образовању. У њој можете отварати своје странице, додавати садржаје на постојеће, прегледати и сарађивати с другима, позивати колеге да се придруже. Увек ћете бити на извору идеја како вики применити у настави, можете пронаћи сараднике или се укључити у постојеће пројекте. Отварањем налога, дакле, не добијате могућност покретања своје вики, него се укључујете у заједницу викиста. Ако желите да на овом сервису имате свој вики-сајт онда га региструјете на адреси: http://create.wikifoundry.com/. Са истим налогом тј. корисничким именом, имејл-адресом и лозинком креирајте сопствени сајт (Create Your Own Site). Можете почети са уређивањем своје вики. Највећа мана овог вики-сајта у бесплатној верзији су рекламе.

Намена у образовању

Вики за образовање служиће вам, пре свега, у професионалном развоју, као професионална заједница образовних радника постављена на вики. Она има и типичне странице за професионалне заједнице: новости, ажурирања, фотографије, видео-записе, чланове, дискусије. Пошто се на њој упознате са могућностима вики, прегледате неке идеје и примере примене вики у учионици, можете отворити свој вики-сајт.

Примери

Овај пут нећемо наводити, истражите сами у вики-заједници страницу о њеној примени у образовању. Такође позивамо вас на вики-сајт Образовна парадигма који је посвећен прегледу савремених педагишких теорија, типова и модела наставе, те метода и техника.

Упутство

http://skr.rs/Ryp

Пи-би вркс (PBworks)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31. 5. 2015. 15:39 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Овај вики-сервис има посебан део за образовање, који је бесплатан. Бирате га по намени: за креирање виртуалне учионице ако сте наставник, ако сте библиотекар за креирање простора за читалачке и друге истраживачке активности итд. При креирању налога прво бирате назив свог радног простора, а можете их креирати и више са истог налога. За наставнике то значи да на истом налогу може да креира радне просторе за сваки разред у коме предаје, односно посебна веб-места за сваки пројекат. У оквиру сваког радног места, може се креирати више страница са медисјким садржајима, позвати корисници и сарадници - ученици. Уколико ученици немају имејл-адресу, омогућено је да им наставник претходно направи налог. У том процесу наставник изабере којем броју ученика жели да креира налог, уноси њихова имена, корисничко име и лозинку. Ученицима се дају нека од овлашћења: администратор, уредник, писац (само пише текст), читалац (може само да чита).

Намена у образовању

Пи-би вркс је можете користити за рад на сарадничким пројектима при наставним и ваннаставним активностима, међушколске пројекте. У првонаграђеном раду Учионица у огледалу, на Креативној школи 2012/2013, Пи-би вркс је коришћена за израду збирке задатака. Нажалост, збирка више није јавна.

Примери

Сараднички пројекти започети на овом вики-алату на српском језику:

Упутство

Током отварања налога и уређивања свог вики-места, непрестано имате помоћ како то учинити на јединственој вики страници за помоћ на енглеском језику. Све је на енглеском језику, али се и називи понуђених страница и ресурса могу преименовати, прихвата и наше писмо. Предлажемо да погледате:
  • детаљно упутство на енглеском језику
  • кратко упутство на српском језику направљено као вики страница

1-4 of 4