Вики


Вики (женски род) је сараднички алат који подразумева да странице креира више аутора који раде на заједничком пројекту, да их могу непрестано мењати и допуњавати, повезивати са другим страницама, договарати током израде. Најпознатија вики је Википедија.
Странице вики имају обично шаблоне јер се лако предвиђа шта је сарадњи од шаблона потребно. Осим сарадничких страница вики увек нуди и репозиторијум ресурса, неретко и форум за договоре сарадника.
Иако има естетизованих вики-алата, они су, по правилу непривлачни или бар мање естетски привлачни од блога и сајтова. Вики је више радни простор него место за резултате и промоцију. Баш зато вики је далеко убедљивији доказ неког рада него што су то сајт и блог на коме су износе само резултати или рефлексије, а сарадници су често декоративни и њихов допринос је невидљив или. Важна понуда у контролној табли сваке вики јесте историја ревизија из којих се тачно види ко је, шта и када урадио. Вики нема пратиоце који лајкују, има раднике који активно учествују.

Веб-алати из ове врсте


Пи-би вркс (PBworks)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31. 5. 2015. 15:39 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Овај вики-сервис има посебан део за образовање, који је бесплатан. Бирате га по намени: за креирање виртуалне учионице ако сте наставник, ако сте библиотекар за креирање простора за читалачке и друге истраживачке активности итд. При креирању налога прво бирате назив свог радног простора, а можете их креирати и више са истог налога. За наставнике то значи да на истом налогу може да креира радне просторе за сваки разред у коме предаје, односно посебна веб-места за сваки пројекат. У оквиру сваког радног места, може се креирати више страница са медисјким садржајима, позвати корисници и сарадници - ученици. Уколико ученици немају имејл-адресу, омогућено је да им наставник претходно направи налог. У том процесу наставник изабере којем броју ученика жели да креира налог, уноси њихова имена, корисничко име и лозинку. Ученицима се дају нека од овлашћења: администратор, уредник, писац (само пише текст), читалац (може само да чита).

Намена у образовању

Пи-би вркс је можете користити за рад на сарадничким пројектима при наставним и ваннаставним активностима, међушколске пројекте. У првонаграђеном раду Учионица у огледалу, на Креативној школи 2012/2013, Пи-би вркс је коришћена за израду збирке задатака. Нажалост, збирка више није јавна.

Примери

Сараднички пројекти започети на овом вики-алату на српском језику:

Упутство

Током отварања налога и уређивања свог вики-места, непрестано имате помоћ како то учинити на јединственој вики страници за помоћ на енглеском језику. Све је на енглеском језику, али се и називи понуђених страница и ресурса могу преименовати, прихвата и наше писмо. Предлажемо да погледате:
  • детаљно упутство на енглеском језику
  • кратко упутство на српском језику направљено као вики страница

1-1 of 1