05. Сарадња‎ > ‎Вики‎ > ‎

Пи-би вркс (PBworks)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31. 5. 2015. 15:39 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Овај вики-сервис има посебан део за образовање, који је бесплатан. Бирате га по намени: за креирање виртуалне учионице ако сте наставник, ако сте библиотекар за креирање простора за читалачке и друге истраживачке активности итд. При креирању налога прво бирате назив свог радног простора, а можете их креирати и више са истог налога. За наставнике то значи да на истом налогу може да креира радне просторе за сваки разред у коме предаје, односно посебна веб-места за сваки пројекат. У оквиру сваког радног места, може се креирати више страница са медисјким садржајима, позвати корисници и сарадници - ученици. Уколико ученици немају имејл-адресу, омогућено је да им наставник претходно направи налог. У том процесу наставник изабере којем броју ученика жели да креира налог, уноси њихова имена, корисничко име и лозинку. Ученицима се дају нека од овлашћења: администратор, уредник, писац (само пише текст), читалац (може само да чита).

Намена у образовању

Пи-би вркс је можете користити за рад на сарадничким пројектима при наставним и ваннаставним активностима, међушколске пројекте. У првонаграђеном раду Учионица у огледалу, на Креативној школи 2012/2013, Пи-би вркс је коришћена за израду збирке задатака. Нажалост, збирка више није јавна.

Примери

Сараднички пројекти започети на овом вики-алату на српском језику:

Упутство

Током отварања налога и уређивања свог вики-места, непрестано имате помоћ како то учинити на јединственој вики страници за помоћ на енглеском језику. Све је на енглеском језику, али се и називи понуђених страница и ресурса могу преименовати, прихвата и наше писмо. Предлажемо да погледате:
  • детаљно упутство на енглеском језику
  • кратко упутство на српском језику направљено као вики страница
Comments