05. Сарадња‎ > ‎Вики‎ > ‎

Вики за школе (Wikis in Education)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31. 5. 2015. 15:39 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Вики за образовање једна је од понуда америчкоe Вики-ливнице (Wiki foundry), раније повезан са Ветпејнт сервисом (wetpaint), за разне намене и различите апликације. Укључењем односно отварањем свог налога, постајете део глобалне заједнице примене вики у образовању. У њој можете отварати своје странице, додавати садржаје на постојеће, прегледати и сарађивати с другима, позивати колеге да се придруже. Увек ћете бити на извору идеја како вики применити у настави, можете пронаћи сараднике или се укључити у постојеће пројекте. Отварањем налога, дакле, не добијате могућност покретања своје вики, него се укључујете у заједницу викиста. Ако желите да на овом сервису имате свој вики-сајт онда га региструјете на адреси: http://create.wikifoundry.com/. Са истим налогом тј. корисничким именом, имејл-адресом и лозинком креирајте сопствени сајт (Create Your Own Site). Можете почети са уређивањем своје вики. Највећа мана овог вики-сајта у бесплатној верзији су рекламе.

Намена у образовању

Вики за образовање служиће вам, пре свега, у професионалном развоју, као професионална заједница образовних радника постављена на вики. Она има и типичне странице за професионалне заједнице: новости, ажурирања, фотографије, видео-записе, чланове, дискусије. Пошто се на њој упознате са могућностима вики, прегледате неке идеје и примере примене вики у учионици, можете отворити свој вики-сајт.

Примери

Овај пут нећемо наводити, истражите сами у вики-заједници страницу о њеној примени у образовању. Такође позивамо вас на вики-сајт Образовна парадигма који је посвећен прегледу савремених педагишких теорија, типова и модела наставе, те метода и техника.

Упутство

http://skr.rs/Ryp
Comments