13. Слике‎ > ‎

Аватари


Аватари су наши виртуелни профили или портрети којима се можемо представити на мрежи, али и у другим ситуацијама. 
за малолетне ученике са којима боравимо на мрежи најбоље је да се не представљају својим фотографијама, него да креирају аватар. То није једина намена алата из ове врсте. Као што креирају свој виртуелни профил, на сличан начин могу да креирају профиле на задате теме. неки од алата омогућавају и снимање гласа, анимирање. 

Произвођач илустрованих портрета (Portrait iliustration Maker)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 12. 6. 2015. 12:48 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је једноставан алат за прављење аватара. За коришћење алата није нам потребна регистрација. Када приступимо алату, са леве стране се појављује празна сличица аватара, али и могућност позивања већ готових аватара и њихово додатно уређивање помоћи тастера рандомајзер (Randomizer). Преко картица поређаних у редове постављамо позадину аватара, бирамо фризуру, облик очију, носа, усана, обрва, налепнице за лице, додајемо наочаре, накит, капе и качкете, као и различитих реквизите. Све постављене елементе можемо додатно прецизно подешавати помоћу картице за поравнања (Alignment), али и мењати формат слике аватара ( ЈПГ, ГФТ, ПНГ). Помоћу картица колекције (Colection) можемо да променимо боју за поједине елементе аватара. Направљене аватаре можемо преузети на рачунар.

Намена у образовању

Због могућности креирања реалних ликова овај алат може да помогне ученицима да сагледају себе и самопосматрањем дефинишу свој лик. Такође може бити интересантан за прављење ликова из књижевних дела где би ученици изразили своје виђење лика и имали могућност упоређивања и коментарисања радова.

Примери

Неколико аватара направљених у овом алату приказани су на фотографији.  

Упутство

Пре него што почнете да правите аватар, погледајте видео-упутство (5`) на енглеском језику. 

Воки (Voki)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 12. 6. 2015. 01:33 ]

Кратак опис и функционалност

Ово је алат за креирање аватара који говори. Аватару можемо одабрати род, лик, изглед, гардеробу, позадину и детаље. Говор можемо снимити директно на сајту, путем телефона, поставити већ снимљен или укуцати текст који се аутоматски генерише у говор. Одабиром једне од три величине (велики, средњи и мали), Воки аватар можемо директно поставити на друштвене мреже, уградити у блогове, вики-страницу или поделити путем хипер-везе. У плаћеној верзији овог алат можемо са ученицима радити у групама на формираном заједничком разредном налогу.

Намена у образовању

Алат можете користити за снимање неинтерактивног говора (представљање, најаве, поруке, упутства, рецитовање и читање, постављање питања и давање одговора, коментари...), креирање аватара познатих или историјских личности... Воки је алат који код ученика подстиче развој говора, утиче на богаћење речника, доприноси смањењу страха од јавног наступа. Осим тога, Воки развија и ученичку креативност која се исказује како кроз креирање аватара, тако и кроз осмишљавања текста који ће испричати.

Примери

Аватари који говоре о угроженим животињама у Србији, радови ученика ОШ "Ђура Јакшић" из  Орешковица и наставнице Славице Гомилановић, уграђени су у вики-страницу. 

Упутство

Текстуално упутство на српском језику урађено је у алату Тилде.

Ес-пи студио (SP-Studio)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 26. 7. 2017. 05:44 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ес-пи-студио је веб-сајт који нуди могућност креирања фотографија и аватара по угледу на ликове из чувеног америчког цртаног филма Саут Парк (South Park). Лику можемо одабрати боју коже, лице, тело, косу, гардеробу, позадинску сцену, детаље као и укуцати текст. Готов аватар, тј. фотографију можемо сачувати на рачунару, а затим поставити на жељено веб-место. Алат је веома једноставан за употребу  јер се сви елементи за креирање аватара налазе у галерији готових елемената. Веб-сајт има и свој форум, галерију и заједницу у оквиру које се организују тематски конкурси за избор најбоље фотографије уз употребу овога алата за представљања животиња, музичара, божићних честитки, научно-фантастичних филмова итд.

Намена у образовању

Осим аватара налик на ликове поменутог култног цртаног филма, овај алат се може користити за разне врсте илустрација као и креирања слика за веб места или игрице.

Примери

Јунаци цртаних филмова (Cartoon Heroes of Your Childhood) постављени су у галерији алата. 

Манга-стил твог лица (Face Your manga)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 14. 6. 2015. 22:27 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат омогућава лако и занимљиво прављење аватара. Када се региструјете, можете да изаберете да ли желите да креирате мушки или женски лик. У току прављења аватара можете  прилагођавати црте лица, косу, одећу, позадину аватара, као и додавати украсе (капе, тетоваже, шминку...). Осим овога, алат за све елементе омогућава и промену боје елемената, као и смањивање и повећавање елемената и њихово додатно подешавање положаја. За прављење аватара, као подлогу можете користити већ постојеће аватаре који се налазе снимљени  у колекцији аватара у самом алату. Направљене аватаре можете делити преко друштвених мрежа Фејсбука, Твитера и Гугла. Недостатак овог алата је то што нам бесплатна верзија не дозвољава преузимање аватара на рачунар, али увек можемо да направимо снимак екрана. Као регистровани корисници алата можете коментарисати и пратити аватаре других корисника, али при исписивању коментара алат не прима ћирилицу.

Намена у образовању

Осим што је занимљив и једноставан за прављење сопствених аватара, можете га употребити и за прављење различитих  аватара пријатеља или личности из књижевних дела или филмова. Алат може послужити ученицима за прављење аватара за представљање на мрежи,  при чему се малолетни ученици васпитавају  да на мрежу не постављају своје праве фотографије.

Примери

Аватар направљен преко овог алата постављен је као профилна фотографија у самом алату. 

Упутство

  • Видео-упутство (8`) на енглеском језику за коришћење алата на рачунару .
  • Веб-страница са текстуалним и видео-упутство на енглеском за коришћење алата на мобилном телефону. 

Супер херој (Super hero)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 12. 6. 2015. 13:20 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Помоћу овог алата можемо да креирамо аватаре по угледу на ликове супер-хероја из Марвелових стрипова. За прављење аватара није нам потребна регистрација на алат. Алат има три основна лика која додавањем елемената и променом боја елементима можемо уређивати по сопственој жељи. Направљене аватаре можемо преузети на рачунар, одштампати или послати пријатељима електронском поштом. У алату можемо правити и стрипове које можемо преузети на рачунар у ПДФ формату или одштампати, али пошто алат не прима наше писмо нисмо га приказали у стриповима. Ако сте наставник енглеског језика погледајте могућности које има овај алат за стрипове.

Намена у образовању

Алат може да послужи ученицима за прављење аватара за представљање на мрежи, али и за прављење ликова за стрипове по угледу на познате стрипове из Марвел-продукције, кроз које би ученици показали своју кретивност и процес учења учинили занимљивим. 

Примери

Примере креиране преко овог алата можете погледати у галерији алата.

Упутство

Алат је веома једноставан тако да вам упутство није ни потребно, једноставним кликом бирате елементе за прављење аватара и боје које желите.

1-5 of 5