13. Слике‎ > ‎

Аватари


Аватари су наши виртуелни профили или портрети којима се можемо представити на мрежи, али и у другим ситуацијама. 
за малолетне ученике са којима боравимо на мрежи најбоље је да се не представљају својим фотографијама, него да креирају аватар. То није једина намена алата из ове врсте. Као што креирају свој виртуелни профил, на сличан начин могу да креирају профиле на задате теме. неки од алата омогућавају и снимање гласа, анимирање. 

Направи свој дивљи лик (Build your wild self)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 12. 6. 2015. 12:32 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је алат за прављење аватара. Једноставан је за коришћење јер лако бирамо и мењамо елементе лика који су разврстани по групама. У понуђеним елементима за изградњу аватара има и делова тела животиња, па различитим комбинацијама можемо направити занимљиве ликове за стриповe, постере или илустрацију приче. Готов аватар преузимамо у ЈПГ формату или га шаљемо пријатељима електронском поштом.

Намена у образовању

Аватари сами по себи развијају технике децентрирања или пак посебан вид самопосматрања. Код малолетних ученика васпитавају и потребу да на мрежу не постављају своје праве фотографије. И овај алат можемо да користимо у те сврхе.  

Примери

Пре него што почнете да правите сопствени аватар, алат вам на почетној страници показује примере аватара направљених преко овог алата.

Упутство

На Јутјубу можете погледати кратко видео-упутство (4`) на енглеском језику за коришћење овог алата. 

Произвођач илустрованих портрета (Portrait iliustration Maker)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 12. 6. 2015. 12:48 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је једноставан алат за прављење аватара. За коришћење алата није нам потребна регистрација. Када приступимо алату, са леве стране се појављује празна сличица аватара, али и могућност позивања већ готових аватара и њихово додатно уређивање помоћи тастера рандомајзер (Randomizer). Преко картица поређаних у редове постављамо позадину аватара, бирамо фризуру, облик очију, носа, усана, обрва, налепнице за лице, додајемо наочаре, накит, капе и качкете, као и различитих реквизите. Све постављене елементе можемо додатно прецизно подешавати помоћу картице за поравнања (Alignment), али и мењати формат слике аватара ( ЈПГ, ГФТ, ПНГ). Помоћу картица колекције (Colection) можемо да променимо боју за поједине елементе аватара. Направљене аватаре можемо преузети на рачунар.

Намена у образовању

Због могућности креирања реалних ликова овај алат може да помогне ученицима да сагледају себе и самопосматрањем дефинишу свој лик. Такође може бити интересантан за прављење ликова из књижевних дела где би ученици изразили своје виђење лика и имали могућност упоређивања и коментарисања радова.

Примери

Неколико аватара направљених у овом алату приказани су на фотографији.  

Упутство

Пре него што почнете да правите аватар, погледајте видео-упутство (5`) на енглеском језику. 

Воки (Voki)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 12. 6. 2015. 01:33 ]

Кратак опис и функционалност

Ово је алат за креирање аватара који говори. Аватару можемо одабрати род, лик, изглед, гардеробу, позадину и детаље. Говор можемо снимити директно на сајту, путем телефона, поставити већ снимљен или укуцати текст који се аутоматски генерише у говор. Одабиром једне од три величине (велики, средњи и мали), Воки аватар можемо директно поставити на друштвене мреже, уградити у блогове, вики-страницу или поделити путем хипер-везе. У плаћеној верзији овог алат можемо са ученицима радити у групама на формираном заједничком разредном налогу.

Намена у образовању

Алат можете користити за снимање неинтерактивног говора (представљање, најаве, поруке, упутства, рецитовање и читање, постављање питања и давање одговора, коментари...), креирање аватара познатих или историјских личности... Воки је алат који код ученика подстиче развој говора, утиче на богаћење речника, доприноси смањењу страха од јавног наступа. Осим тога, Воки развија и ученичку креативност која се исказује како кроз креирање аватара, тако и кроз осмишљавања текста који ће испричати.

Примери

Аватари који говоре о угроженим животињама у Србији, радови ученика ОШ "Ђура Јакшић" из  Орешковица и наставнице Славице Гомилановић, уграђени су у вики-страницу. 

Упутство

Текстуално упутство на српском језику урађено је у алату Тилде.

Ес-пи студио (SP-Studio)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 26. 7. 2017. 05:44 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ес-пи-студио је веб-сајт који нуди могућност креирања фотографија и аватара по угледу на ликове из чувеног америчког цртаног филма Саут Парк (South Park). Лику можемо одабрати боју коже, лице, тело, косу, гардеробу, позадинску сцену, детаље као и укуцати текст. Готов аватар, тј. фотографију можемо сачувати на рачунару, а затим поставити на жељено веб-место. Алат је веома једноставан за употребу  јер се сви елементи за креирање аватара налазе у галерији готових елемената. Веб-сајт има и свој форум, галерију и заједницу у оквиру које се организују тематски конкурси за избор најбоље фотографије уз употребу овога алата за представљања животиња, музичара, божићних честитки, научно-фантастичних филмова итд.

Намена у образовању

Осим аватара налик на ликове поменутог култног цртаног филма, овај алат се може користити за разне врсте илустрација као и креирања слика за веб места или игрице.

Примери

Јунаци цртаних филмова (Cartoon Heroes of Your Childhood) постављени су у галерији алата. 

Манга-стил твог лица (Face Your manga)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 14. 6. 2015. 22:27 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат омогућава лако и занимљиво прављење аватара. Када се региструјете, можете да изаберете да ли желите да креирате мушки или женски лик. У току прављења аватара можете  прилагођавати црте лица, косу, одећу, позадину аватара, као и додавати украсе (капе, тетоваже, шминку...). Осим овога, алат за све елементе омогућава и промену боје елемената, као и смањивање и повећавање елемената и њихово додатно подешавање положаја. За прављење аватара, као подлогу можете користити већ постојеће аватаре који се налазе снимљени  у колекцији аватара у самом алату. Направљене аватаре можете делити преко друштвених мрежа Фејсбука, Твитера и Гугла. Недостатак овог алата је то што нам бесплатна верзија не дозвољава преузимање аватара на рачунар, али увек можемо да направимо снимак екрана. Као регистровани корисници алата можете коментарисати и пратити аватаре других корисника, али при исписивању коментара алат не прима ћирилицу.

Намена у образовању

Осим што је занимљив и једноставан за прављење сопствених аватара, можете га употребити и за прављење различитих  аватара пријатеља или личности из књижевних дела или филмова. Алат може послужити ученицима за прављење аватара за представљање на мрежи,  при чему се малолетни ученици васпитавају  да на мрежу не постављају своје праве фотографије.

Примери

Аватар направљен преко овог алата постављен је као профилна фотографија у самом алату. 

Упутство

  • Видео-упутство (8`) на енглеском језику за коришћење алата на рачунару .
  • Веб-страница са текстуалним и видео-упутство на енглеском за коришћење алата на мобилном телефону. 

Илоај (eLouai)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 12. 6. 2015. 13:01 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Коришћење овог алата за прављење аватара је бесплатно и регистрација није потребна. Алат је првобитно служио за прављење смајлића, али се временом развио за више функција и, како аутори кажу, стално се надограђује, тако да можете очекивати и изненађења у односу на овај опис могућности алата. Основна намена овог забавног алат јесте прављење аватара изменом већ направљених ликова. Потребно је да изаберете једну од могућности за креирање (лутке, виле, собе, познати ликови...)  и потом на једноставан начин, кликом на  понуђене опције изаберете и поставите жељене објекте. Док правите сопствене ликове имате пуно различитих опција за избор позадине, ликова, гардеробе, очију, фризура, додавања украсних елемената... Сваку од њих  једноставно постављате кликом на жељени објекат, а у простору са леве стране се одмах види како лик изгледа. На сличан начин можете користити и алатке за прављење сцена при чемо бирате различите врста просторија, намештаја, ликова. Додате објекте у сцени можете распоређивати по просторији, увећавати, смањивати или окретати. Све направљене ликове и сцене можете снимити на рачунар  као слике (ПНГ, ГИФ, ЈПГ), одштампати или послати електронском поштом. Алат има и различите игрицама помоћу којих можете да направите модне креације за ликове, при чему бирате модне детаље. Такође можете да као модел изаберете лик познате  личности и направите модну креацију за њу. 

Намена у образовању

Забаван алат може да се препоручи ученицима за прављење аватара или евентуално за илустровање прича и бајки, јер садржи лепе бајковите елементе који се могу уклопити у илустрације. Може бити занимљиво да ученици направе презентацију свог одељења и тако прикажу како виде себе и друге. 

Примери

Уласком на адресу алата одмах ћете видети примере који вас могу инспирисати за прављење нових аватара које можете прилагодити сопственим потребама.

Упутство

Видео-упутство (17`) на енглеском језику је такво да можете видети како изгледа аватар направљен путем овог алата. 

Минимајзер (Minimizer)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29. 7. 2017. 19:02 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је занимљив алат  за све оне који воле или су волели да се играју лего-коцкицама. Помоћу овог алата можете направити аватар у стилу лего човечуљака. Када се пријавите на адресу алата са десне стране екрана се појављује контролна табла преко које бирате елементе за аватар. Померањем стрелица можете да бирате жељене делове тела, мењате боје елемената и постављате реквизите. Алат не дозвољава преузимање и дељење направљених аватара. Осим прављења аватар у овом алата можете правити и стрипове, али алат не прима ћирилицу.

Намена у образовању

Овај алат нема конкретну примену у образовању, али може послужити да се ученицима млађег узраста приближи програм лего-коцака. Лего је развио програм за образовање за све узрасте, при чему је посебно значајан програм који омогућава прављење лего-робота са управљачком јединицом и сензорима. 

Примери

Креирања аватара Бетмена у видео-запису (2`23``) са музиком у позадини је уједно и упутство за коришћење алата. 

Супер херој (Super hero)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 12. 6. 2015. 13:20 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Помоћу овог алата можемо да креирамо аватаре по угледу на ликове супер-хероја из Марвелових стрипова. За прављење аватара није нам потребна регистрација на алат. Алат има три основна лика која додавањем елемената и променом боја елементима можемо уређивати по сопственој жељи. Направљене аватаре можемо преузети на рачунар, одштампати или послати пријатељима електронском поштом. У алату можемо правити и стрипове које можемо преузети на рачунар у ПДФ формату или одштампати, али пошто алат не прима наше писмо нисмо га приказали у стриповима. Ако сте наставник енглеског језика погледајте могућности које има овај алат за стрипове.

Намена у образовању

Алат може да послужи ученицима за прављење аватара за представљање на мрежи, али и за прављење ликова за стрипове по угледу на познате стрипове из Марвел-продукције, кроз које би ученици показали своју кретивност и процес учења учинили занимљивим. 

Примери

Примере креиране преко овог алата можете погледати у галерији алата.

Упутство

Алат је веома једноставан тако да вам упутство није ни потребно, једноставним кликом бирате елементе за прављење аватара и боје које желите.

1-8 of 8