13. Слике‎ > ‎

Цртање, бојење


Алати за цртање и бојење су разноврсни и углавном су намењени као забавна места за све узрасте, а највише најмлађе. На располагању су нам различити једноставни програми креирања уметничких апстракција, преко оних за одевање јунака и прављења сцена из живота, до оних за прављење аватара и различитих ликова. Посебну групу ових алата чине и сараднички алати који омогућавају заједнички рад више корисника на изради неког рада или комуникацију преко интерактивних табли на којима се може исписивати текст или исцртавати слика. Иако превасходно намењени забави, могу представљати креативни изазов за ученике, јер се направљени ликови, цртежи, сцене и аватари могу на различите начине преко других алата искористити за прављење оригиналних и јединствених стрипова, филмова, фото и дигиталних прича. 

Сумо (Sumo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 2. 4. 2016. 09:09 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Основна намена овог алата је да нам омогући цртање преко различитих алатки. Окружење овог алата је направљенo по угледу на класично Виндоус окружење. Команде су распоређене у меније и на линије алатки. Сам алат представља неку врсту комбинације алата за цртање и алата за уређивање фотографија, јер нам омогућава цртање преко различитих алатки, почев од обичне оловке, до алатки које дају различите ефекте и постављање цртеж у више слојева. Алат нам омогућава да додајемо фотографија са рачунара и да их уређујемо преко свих расположивих опција за цртање. Направљене цртеже и фотографије можемо преко различитих филтера учинити веома ефектним, међутим бесплатна верзија алата не дозвољава коришћење свих расположивих могућности. Приликом избора филтера јасно је назначено који је само за плаћену верзију алата.  У бесплатној верзији алата готове радове можемо  преузети на рачунар у ПНГ и ЈПГ формату, али их не можемо делити дирекно из алата.

Намена у образовању

Ово је одличан алат за креативно цртање. Бесплатна верзија алата нуди доста могућности које ученицима могу помоћи да се постепено припремају и прилагођавају да са једноставног алата за цртање пређу на рад у доста сложенијим алатима и програмима за цртање и уређивање фотографија. 

Примери

Примере урађене преко овог алата можете погледати у галерији на сервису.

Упутство

Јутјуб нуди већи број упутстава на енглеском језику, а ми смо издвојили једно.

Крејола (Crayola)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 5. 6. 2015. 01:03 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат је дизајниран тако да омогућава једноставно бојење већ нацртаних цртежа. Из галерије шаблона цртежа (има их преко 1000) једноставно изаберемо жељени. За бојење се могу користити фломастери, дрвене  бојице, маркери различитих дебљина и боја. Друга могућност овог алата је једноставно цртање на белом папиру помоћу различитих алатки за цртање. Осим овога у алату можемо направити сопствене шаблоне за бојење од већ постојећих шаблона, на које  можемо додавати нове елементе, као и облачиће за исписивање текста. На страницама овог сајта може се наћи и доста занимљивих игрица, анимација... Недостатак овог алата је што урађене радове не можемо дигитално сачувати, већ их можемо само одштампати.

Намена у образовању

Овај алат, осим што је забаван, омогућава ученицима најмлађег узраста да развију различите способности и вештине, почев од  координације покрета руку и очију, слагања боја, концентрације, креативност... Ученици помоћу овог алат могу правити позивнице, декорације, честитке... Наставници могу богатство већ готових занимљивих подлога искористити и одштампати за класично бојење или  још боље за прављење стрипова у које би ученици уписивали текст и тако вежбали дијалоге, врсте реченица, учење правилног писања реченица... Ученички цртежи се могу штампати и тако правити изложбе њихових  радова. 

Примери

Неколико примера je преузето из галерије алата. https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbdlFFUjJLX1p2bzA/edit?usp=drive_web

Бомомо (Bomomo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 6. 6. 2015. 08:16 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Бомомо је алат који омогућава креирање апстрактних слика помоћу занимљивих команди које рeaгују на покретање миша, при чему свака опција за исцртавање даје различити ефекат у зависности од покрета. Кликом на иконицу бирамо команду за цртање и на радној површини покрећемо миша, при чему добијамо различито исцртане вишебојне крeације. Направљена ремек-дела  можемо преузети и снимити на рачунар. 

Намена у образовању

Овај алат нема конкретну примену у образовању, али може послужити ученицима за креирање јединствених позадина за рачунар или за крeативно играње линијама и бојама ради забаве и опуштања.

Примери

Примере цртања у овом алату можете погледати у видео-запису (3`43`).

Упутство

Алат је веома једноставан за коришћење тако да упутство није ни потребно. Уђите на адресу алата и изаберите жељену алатку за цртање и пустите машти на вољу.

За цртање (Draw to)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 4. 6. 2015. 14:08 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

За цртање је алат цртамо и уносимо текст на цртеж. Располаже са три дебљине оловака и палетом боја за њих и текст. Направљене цртеже можемо делити преко друштвених мрежа, електронске поште  или уграђивати у веб-странице. Такође их можемо поставити и у галерију  у алату. Постављене радове других аутора из галерије можемо преузимати или делити  а можемо их и додатно уређивати и поново поставити у галерију.

Намена у образовању

Ово је једноставан алат који омогућава ученицима најмлађег узраста да испробају своје цртачке вештине на рачунару, поделе своје цртеже са другима и тако стичу  вештине за коришћење рачунара на занимљив начин, при чему  стичу дигиталну писменост. 

Примери

Пимере цртежа урађених преко овог алата можете погледати у галерији самог алата. 

Дудл-лај (Doodle.ly)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31. 5. 2015. 16:03 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Дудл-лај је веома једноставан алат  за коришћење, са ограниченим могућностима. Располаже са неколико различитих боја и врста оловака (маркер, оловка, фломастер...) Нацртане радове можемо сачувати у галерији сервиса или послати на Фејсбук или Твитер-страницу.

Намена у образовању

Овај алат могу користити деца најмађег  узраста, при чему баш он може да послужи као  почетак њиховог креативног рада на рачунару. Дајте детету миш па нека „жврља“ до миле воље.

Примери

Примере  можете погледати у галерији радова у алату.

Три ди тин (3D Tin)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 5. 6. 2015. 01:08 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је алат за формирање 3Д објеката који ради у свим новијим верзијама прегледача Гугл-хрома и Фајерфокса (Google Chrome и Firefox) са VebGL подршком. Алат је бесплатан и омогућава креирање тродимензионалних модела, при чему не захтева никакво искуство у 3Д дизајну.  Све што је потребно је воља и машта да се истражују 3Д свет. Креирање можемо почети самостално од почетка, користећи стандардне геометријске објекте, или можемо употребити већ готове шаблоне и дорадити их како желимо.  Поступак прављења нових 3Д модела подразумева да из велике библиотеке шаблона изаберемо жењени  и превучемо га у позицију где желимо да га поставимо. Направљене моделе можемо поставити у галерију сервиса на увид другим корисницима алата. Креиране моделе можемо извозити у друге програмске пакете за моделирање који подржавају STL, OBJ, DAE формате датотека.

Намена у образовању

Три ди тин може наћи примену у математици, али и у техничким предметима где је потребно представити просторне моделе предмета, инсталација, машинских елемената и  дизајнерских структура. 

Примери

 Једноставан пример моделираног снешка направљен је преко овог алата.  

Упутство

Видео-упутство (7`) на енглеском језику се налази на Јутјубу.

Вискозност (Viscosity)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 4. 6. 2015. 14:12 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Помоћу овог алата можемо од неколико линија у боји направимо занимљиве апстрактне слике. За наше радове можемо бирати  палете боја постављених линија. Све што је потребно урадити јесте: изабрати палету, поставити жељену дужину и ширину линија и онда помоћу квадратића мењати слику једноставним превлачењем или помоћу маркера у облику  круга (који можемо да подешавамо)  покретима миша мењати облик линија. Направљене слике можемо сачувати у  галерији слика на самом сервису  и тако поставити на процену осталим посетиоцима. 

Намена у образовању

Овај алат нема конкретну примену у образовању, али се ученици могу поиграти и покушати да направе симпатичне апстрактне слике.

Примери

Примере цртежа урађених преко овог алата налазе се у галерији самог алата. 

Скицирај (Do Sketsh)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 5. 6. 2015. 01:05 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је једноставан алат за прављење цртежа коришћењем разнобојних оловака различите дебљине и неколико геометријских објеката, као и за исписивање текста.  За коришћење алата није потребна регистрација. Линк ка табли можемо поделити са другим корисницима и тако их позвати да допринесу уређивању табле. Направљене цртеже можемо преузети на рачунар у ПНГ-формату или поделити преко директног линка.  

Намена у образовању

Овај алат могу користити ученици свих узраста: млађи за развијање креативног цртања помоћу рачунара и стицање информационе писмености, док старији ученици преко овог алата могу стварати скице и размењивати различите идеје. 

Примери

Уместо примера, постављамо таблу на којој можете да испробате алат. 

1-8 of 8