13. Слике‎ > ‎

Цртање, бојење


Алати за цртање и бојење су разноврсни и углавном су намењени као забавна места за све узрасте, а највише најмлађе. На располагању су нам различити једноставни програми креирања уметничких апстракција, преко оних за одевање јунака и прављења сцена из живота, до оних за прављење аватара и различитих ликова. Посебну групу ових алата чине и сараднички алати који омогућавају заједнички рад више корисника на изради неког рада или комуникацију преко интерактивних табли на којима се може исписивати текст или исцртавати слика. Иако превасходно намењени забави, могу представљати креативни изазов за ученике, јер се направљени ликови, цртежи, сцене и аватари могу на различите начине преко других алата искористити за прављење оригиналних и јединствених стрипова, филмова, фото и дигиталних прича. 

Сумо (Sumo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 2. 4. 2016. 09:09 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Основна намена овог алата је да нам омогући цртање преко различитих алатки. Окружење овог алата је направљенo по угледу на класично Виндоус окружење. Команде су распоређене у меније и на линије алатки. Сам алат представља неку врсту комбинације алата за цртање и алата за уређивање фотографија, јер нам омогућава цртање преко различитих алатки, почев од обичне оловке, до алатки које дају различите ефекте и постављање цртеж у више слојева. Алат нам омогућава да додајемо фотографија са рачунара и да их уређујемо преко свих расположивих опција за цртање. Направљене цртеже и фотографије можемо преко различитих филтера учинити веома ефектним, међутим бесплатна верзија алата не дозвољава коришћење свих расположивих могућности. Приликом избора филтера јасно је назначено који је само за плаћену верзију алата.  У бесплатној верзији алата готове радове можемо  преузети на рачунар у ПНГ и ЈПГ формату, али их не можемо делити дирекно из алата.

Намена у образовању

Ово је одличан алат за креативно цртање. Бесплатна верзија алата нуди доста могућности које ученицима могу помоћи да се постепено припремају и прилагођавају да са једноставног алата за цртање пређу на рад у доста сложенијим алатима и програмима за цртање и уређивање фотографија. 

Примери

Примере урађене преко овог алата можете погледати у галерији на сервису.

Упутство

Јутјуб нуди већи број упутстава на енглеском језику, а ми смо издвојили једно.

Крејола (Crayola)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 5. 6. 2015. 01:03 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат је дизајниран тако да омогућава једноставно бојење већ нацртаних цртежа. Из галерије шаблона цртежа (има их преко 1000) једноставно изаберемо жељени. За бојење се могу користити фломастери, дрвене  бојице, маркери различитих дебљина и боја. Друга могућност овог алата је једноставно цртање на белом папиру помоћу различитих алатки за цртање. Осим овога у алату можемо направити сопствене шаблоне за бојење од већ постојећих шаблона, на које  можемо додавати нове елементе, као и облачиће за исписивање текста. На страницама овог сајта може се наћи и доста занимљивих игрица, анимација... Недостатак овог алата је што урађене радове не можемо дигитално сачувати, већ их можемо само одштампати.

Намена у образовању

Овај алат, осим што је забаван, омогућава ученицима најмлађег узраста да развију различите способности и вештине, почев од  координације покрета руку и очију, слагања боја, концентрације, креативност... Ученици помоћу овог алат могу правити позивнице, декорације, честитке... Наставници могу богатство већ готових занимљивих подлога искористити и одштампати за класично бојење или  још боље за прављење стрипова у које би ученици уписивали текст и тако вежбали дијалоге, врсте реченица, учење правилног писања реченица... Ученички цртежи се могу штампати и тако правити изложбе њихових  радова. 

Примери

Неколико примера je преузето из галерије алата. https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbdlFFUjJLX1p2bzA/edit?usp=drive_web

Бомомо (Bomomo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 6. 6. 2015. 08:16 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Бомомо је алат који омогућава креирање апстрактних слика помоћу занимљивих команди које рeaгују на покретање миша, при чему свака опција за исцртавање даје различити ефекат у зависности од покрета. Кликом на иконицу бирамо команду за цртање и на радној површини покрећемо миша, при чему добијамо различито исцртане вишебојне крeације. Направљена ремек-дела  можемо преузети и снимити на рачунар. 

Намена у образовању

Овај алат нема конкретну примену у образовању, али може послужити ученицима за креирање јединствених позадина за рачунар или за крeативно играње линијама и бојама ради забаве и опуштања.

Примери

Примере цртања у овом алату можете погледати у видео-запису (3`43`).

Упутство

Алат је веома једноставан за коришћење тако да упутство није ни потребно. Уђите на адресу алата и изаберите жељену алатку за цртање и пустите машти на вољу.

За цртање (Draw to)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 4. 6. 2015. 14:08 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

За цртање је алат цртамо и уносимо текст на цртеж. Располаже са три дебљине оловака и палетом боја за њих и текст. Направљене цртеже можемо делити преко друштвених мрежа, електронске поште  или уграђивати у веб-странице. Такође их можемо поставити и у галерију  у алату. Постављене радове других аутора из галерије можемо преузимати или делити  а можемо их и додатно уређивати и поново поставити у галерију.

Намена у образовању

Ово је једноставан алат који омогућава ученицима најмлађег узраста да испробају своје цртачке вештине на рачунару, поделе своје цртеже са другима и тако стичу  вештине за коришћење рачунара на занимљив начин, при чему  стичу дигиталну писменост. 

Примери

Пимере цртежа урађених преко овог алата можете погледати у галерији самог алата. 

1-4 of 4