13. Слике‎ > ‎

Ефекти


 Додавање различитих ефеката на фотографије представља вид уређивања постојеће, али и креирања нове фотографије. Ову врсту ипак издвајамо у посебне да бисмо је разликовали од алата са примарном и једином улогом уређивања од оних којима је једини циљ додавање ефеката. У зависности од афинитета, потреба и знања корисника, резултати могу бити ефектни, а обрађене фотографије јединствене.

Забавна фото-кутија (Fun photo box)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 26. 7. 2017. 06:10 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Забавна фото-кутија je aлат за постављање различите ефекте или анимације на фотографије. Изаберите жељени ефекат и онда додајте фотографију са рачунара или интернета. Ефекти и анимације су подељени у неколико категорија које се налазе на различитим картицама. За коришћење алата није потребна регистрација. Фотографије са додатим ефектом можете преузети на рачунар или поделити преко Фејсбука.

Намена у образовању

Алати овог типа су забавни ученицима за креирање различитих поклон-честитки које могу поделити са пријатељима, а могу их употребити и за креирање аватара за представљање на мрежи.

Примери

 Кроз неколико примера поиграли смо се са банером Вебцилопедије. 

Смешне фотографије (Funny photo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 26. 7. 2017. 06:42 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат за прављење забавних фотографија не тражи регистрацију, али  регистрацијом добијамо могућност прављења колекције фотографија на нашем налогу. Региструјемо се преко електронске адресе, Фејсбук или Твитер налога. Фотографију коју желимо да користимо само потражимо на рачунару или интернету и на њу поставимо жељени ефекат. Ефекти су сврстани у категорије као што су: празници, животиње, анимирана фотографија, другачије фотографије, цртачки ефекти, насловне странице, календари, цртани филм, облици, оквири, чудовишта итд. Направљене фотографије можемо преузети на рачунар, поставити у галерију на самом сервису, поделити преко друштвених мрежа и уграђивати помоћу кода у блогове и форуме. Недостатак овог алата је што се уређене фотографије на сервису чувају максимално 30 дана.

Намена у образовању

Овај алат је интересантан јер се током постављања ефеката не мора водити рачуна о величини фотографија, прихвата и ради са фотографијама великог формата. Различити ефекти нам могу послужити за креативно уређивање слика које можемо искористити за прављење плаката, позивница или аватара за представљање ученика на мрежи.

Примери

Неколико фотографија у којима смо се поиграли са банером Вебцилопедије и поделили их преко алата за дељење слика Фото-снак.

Упутство

Упутство је урађено кроз три корака обележених бројевима.


https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbbTI2N19UQjR2Q00/edit?usp=drive_web

Претвори у цртани (Cartoonize)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 26. 7. 2017. 06:11 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је врло једноставан алат помоћу кога можемо да се играмо  фотографијама са рачунара или фотографијама са интернета. Директно на веб-сајту бирамо фотографију уз помоћ команде  Претражи (Browse) и затим задајемо да изабрану фотографију генерише у цртеж. Направљене цртеже можемо преузети на  рачунар (Download ) или их директно поставити на блог или веб-сајт. 

Намена у образовању

Овај алат је генератор који је више игра и забава, него озбиљна апликација, па је и његова примена у образовању успутна. Најкорисније га је користити при прављењу аватара ученика, поготово оних малолетних, којима непрестано треба истицати да свој идентитет на интернету заштите. Када се ученици привикну на овај алат, своје текстове личне природе, уместо фотографијама, могу увек илустровати цртежима насталим од тих фотографија. То тексту још више даје лични уметнички тон. Што важи за ученике, важи и за наставнике при прављењу презентација разреда, репортажа с екскурзија и слично, које се јавно објављују. Код илустровања текста фотографијама преузетим с интернета, никад нисмо сигурни да ли су и каквим ауторским правима заштићени. 

Примери

На слици су приказане оригинална и генерисана фотографија водопада.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbdTE5Ri01S25vTWM/edit?usp=drive_web

Забава с фоткама лица (Photo Face Fun)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 26. 7. 2017. 06:10 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Забава са фотографијама лица је занимљив и атрактиван алат помоћу кога можете да поставите различите ефекте на фотографије. Ефекти су подељени у различите категорије из којих бирате жељени и постављате на своју фотографију. Помоћу овог алата можете око фотографија поставити различите рамове, фотографију уредите преко различитих филтера, направите аватар за Фејзбук профил користећи шаблоне... За коришћење алата није потребна регистрација, потребно је само да  изаберете жељени ефекат, убаците фотографију са рачунара и сачекати да алат постави ефекат. Приликом избора фотографије са којом желимо да се поиграмо треба водити рачуна да не буде превелика јер је алат неће учитати. Уређене фотографије можете преузети на рачунар, поделити преко друштвених мрежа или уградити у блогове. 

Намена у образовању

Овај једноставан алат који првенствено служи за забаву ипак може наћи примену и у образовању, јер једноставност прављења ефеката омогућава да алат користе ученици свих узраста, а они воле да се играју са фотографијама. Обрађене фотографије могу наћи примену приликом прављења фото-прича, илустрација за писана дела, прављење стрипова ...

Примери

Симпатични примери од банера Вебциклопедије направљени су преко овог алата и подељени преко алата за дељење слика. 

Упутство

Кратко видео-упутство (1`) на енглеском језику помоћи ће вам за техничко сналажење при постављању ефеката и дељењу фотографија. 

Ролип (Rollip)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 26. 7. 2017. 06:05 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је веома једноставан алат за постављање ефеката на фотографије. На сервису алата већ постоје готови ефекти које бирамо обележавањем и примењујемо  на фотографију коју смо додали у алат са рачунара. Осим готових ефеката на фотографије можемо додати рамове и текст, при чему алат не прима ћирилицу. Добра особина алата је што ради са фотографијама великог формата и резолуције. Уређене фотографије преузимамо на рачунар  у високој резолуцији. Уређене фотографије можемо делити преко директног линка, друштвених мрежа или уграђивати у веб-места. 

Намена у образовању

Обрађене фотографије могу се користити за различите илустрације и стварање оригиналних дигиталних прича. Једноставност коришћења и рад са фотографијама велике резолуције га препоручује ученицима свих узраста да се поиграју и на једноставан начин уче како се користе веб-алати. 

Примери

Колаж од фотографија уређен је преко ефеката овог алата. 

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbYUpwc3ZkMHNfcVk/edit?usp=drive_web

1-5 of 5