13. Слике‎ > ‎

Ефекти


 Додавање различитих ефеката на фотографије представља вид уређивања постојеће, али и креирања нове фотографије. Ову врсту ипак издвајамо у посебне да бисмо је разликовали од алата са примарном и једином улогом уређивања од оних којима је једини циљ додавање ефеката. У зависности од афинитета, потреба и знања корисника, резултати могу бити ефектни, а обрађене фотографије јединствене.

Смешне фотографије (Funny photo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 26. 7. 2017. 06:42 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат за прављење забавних фотографија не тражи регистрацију, али  регистрацијом добијамо могућност прављења колекције фотографија на нашем налогу. Региструјемо се преко електронске адресе, Фејсбук или Твитер налога. Фотографију коју желимо да користимо само потражимо на рачунару или интернету и на њу поставимо жељени ефекат. Ефекти су сврстани у категорије као што су: празници, животиње, анимирана фотографија, другачије фотографије, цртачки ефекти, насловне странице, календари, цртани филм, облици, оквири, чудовишта итд. Направљене фотографије можемо преузети на рачунар, поставити у галерију на самом сервису, поделити преко друштвених мрежа и уграђивати помоћу кода у блогове и форуме. Недостатак овог алата је што се уређене фотографије на сервису чувају максимално 30 дана.

Намена у образовању

Овај алат је интересантан јер се током постављања ефеката не мора водити рачуна о величини фотографија, прихвата и ради са фотографијама великог формата. Различити ефекти нам могу послужити за креативно уређивање слика које можемо искористити за прављење плаката, позивница или аватара за представљање ученика на мрежи.

Примери

Неколико фотографија у којима смо се поиграли са банером Вебцилопедије и поделили их преко алата за дељење слика Фото-снак.

Упутство

Упутство је урађено кроз три корака обележених бројевима.


https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbbTI2N19UQjR2Q00/edit?usp=drive_web

Калекинч (Colorcinch)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 16. 2. 2022. 17:50 ]

Кратак опис и функционалност

Ово је врло једноставан алат, некада зван Cartoonize. Помоћу њега можемо да се играмо  фотографијама са рачунара или фотографијама са интернета. Директно на веб-сајту бирамо фотографију уз помоћ команде  Претражи (Browse) и затим задајемо да изабрану фотографију генерише у цртеж. Направљене цртеже можемо преузети на  рачунар (Download ) или их директно поставити на блог или веб-сајт. 

Намена у образовању

Овај алат је генератор који је више игра и забава, него озбиљна апликација, па је и његова примена у образовању успутна. Најкорисније га је користити при прављењу аватара ученика, поготово оних малолетних, којима непрестано треба истицати да свој идентитет на интернету заштите. Када се ученици привикну на овај алат, своје текстове личне природе, уместо фотографијама, могу увек илустровати цртежима насталим од тих фотографија. То тексту још више даје лични уметнички тон. Што важи за ученике, важи и за наставнике при прављењу презентација разреда, репортажа с екскурзија и слично, које се јавно објављују. Код илустровања текста фотографијама преузетим с интернета, никад нисмо сигурни да ли су и каквим ауторским правима заштићени. 

Примери

На слици су приказане оригинална и генерисана фотографија водопада.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbdTE5Ri01S25vTWM/edit?usp=drive_web

1-2 of 2