13. Слике‎ > ‎Фавикони‎ > ‎

Генератор фавикона и икона (Favicon&App Icon Generator)

поставио/ла Славица Јурић 1. 9. 2016. 12:21   [ ажурирано 18. 7. 2017. 08:14 ]

Кратак опис и функционалност

Сервиси који пружају услугу генерисања слике у фавикон често имају и друге услуге било да оне прате основну - добијање фавикона, било да је генерисање фавикона пратећа услуга. Овај сервис нуди нам више функција: онлајн уређивач слика (Free Online Image Editor), алатка за бирање боја (Color Picking Tool), ЦСС фонтова за Виндоус и Мак). Међутим, алат носи име по другим алаткама, које, иако делују као мање битне, представљају две основне понуде овог сервиса: генератор наше слике у фавиконе, генерисање постојећих логотипа апликација у фавиконе. На сервису постоји једноставно објашњење  шта је фавикон и шта икона апликације. Иконе апликација додајемо на паметни телефон и притиском на њих покрећемо одређену апликацију. Обе алатке на сајту можемо да користимо без регистрације. Ако генеришемо иконе апликација, прво ћемо их по кључној речи (keyword) потражити у претраживачу (Search) на овом сајту, одабрати и генерисати у фавикон и на крају преузети. При креирању фавикона започињемо уобичајеним избором слике са рачунара и постављањем на сајт. Пре генерисања можемо да бирамо да ли желимо стандардан фавикон у исо-формату и уобичајене величине или фавикон прилагођен за оперативне системе и мобилне апликације. Креирани фавикон можемо да преузмемо као сличицу или као ХТМЛ код, а можемо и да одобримо објављивање фавикона у јавној галерији икона и фавикона.

Намена у образовању

Попут осталих алата сличне намене и за овај ће се определити наставници који имају своја веб-места која желе да учине препознатљивим по визуелном обележју у самој адреси. 

Пример

Претрага икона у јавној галерији по кључној речи и плавој боји дала је неколико погодака - икона фавикона које можемо преузети за апликације на мобилном телефону.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkWjlmY3VQSXJqcnM/view?usp=drive_web

Упутство

Сликовно упутство на српском језику приказује почетну страницу на којој су обе алатке и генерисан фавикон и могућности с њим. За приказ у пуној величини кликните на слику.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkNUw4TDk2eGMza2M/view?usp=drive_web

Comments