13. Слике‎ > ‎Фавикони‎ > ‎

Прави фавикон-генератор (RealFaviconGenerator)

поставио/ла Славица Јурић 1. 9. 2016. 11:21   [ ажурирано 18. 7. 2017. 08:20 ]

Кратак опис и функционалност

За разлику од брзих генератора слике у фавикон, овај веб-алат пружа додатне опције да фавикон дизајнирамо онлајн и прилагодимо га различитим платформама, справама, прегледачима, оперативним системима јер фавикон не изгледа исто на свим рачунарима и апликацијама. Зато посао нећемо завршити једноставним постављањем слике и генерисањем. Прво ћемо добити преглед слике коју смо поставили као матичну слику. Она не сме бити мања од одређених димензија које су на сајту изнете. У наставку процеса генерисања, сервис излиста како нам фавикон изгледа у разним прегледачима, справама, апликацијама. Поред сваког од њих имамо могућност да на лицу места променимо дизајн у тој апликацији/ платформи.... У зависности од платформе/ апликације/ прегледача можемо да мењамо боју, боју позадине, рам, димензије, облик. Након тих ситних подешавања преузимамо фавиконе као слике различитих формата, димензија и изгледа. Имамо и могућност да преузмемо ХТМЛ код фавикона и тако га поставимо на сајт.  Осим ове функције генерисања слике у прилагодљиве фавиконе, на сервису можемо да проверимо (Check favicon) већ постојећи фавикон тако што на почетној страници унесемо адресу сајта. Добићемо извештај  како фавикон изгледа у класичном прегледачу, андроид-апликацији, са Виндоусом или Маком. 

Намена у образовању

Наставник који администрира школски сајт или своју е-учионицу пожелеће да има препознатљиву сличицу у адресном коду сајта, било на рачунару, било на паметним телефонима. Преузете фавиконе може да постави и да они корисницима изгледају различито, у зависности како веб-месту приступају: са које справе, који прегледач користе итд.

Пример

На сервису смо проверили (Favicom checker) фавикон Вебциклопедије и добили следећу анализу: 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkdXRDTW14Yk5SYU0/view?usp=drive_web

Упутство

Сликовно упутство приказује поступак генерисања слике у фавикон и прилагођавања фавикона. Кликните на слику да бисте добили приказ у пуној величини. 
 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkWUg1VFBOSWFLRU0/view?usp=drive_web
Comments