13. Слике‎ > ‎

Интерактивне слике


 Под интерактивним фотографијама и сликама подразумевамо графику обогаћену  другим садржајима: линковима, таговима, другим фотографијама и осталим медијским садржајима које се на фотографији налазе на логичном и смисленом месту. Те обогажене додатке на њој посматрач мора да активира, покрене да би разумео какав се садржај крије иза и ку каквом је односу са местом на које је на фотографији постављен. На тај начин интерактивне обогаћене слике продубљују знања и захтевају додатни ангажман. Слика није више само информативна, него и интерактивна. 

Веб-алати из ове врсте


Лабел 59 (Label59)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 9. 2. 2017. 13:49 ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат за означавање (таговање) фотографија има велику лепезу уређивачких опција, па ако вам се допадне и ако се упустите у истраживање свих његових могућности, вероватно ћете бити одушевљени свим детаљима које су вам доступне. На постављене фотографије можете да додате ознаке, стрелице, текст и комбиноване ознаке. Означавање слике у овом алату је специфично по томе што су маркери за означавање динамични и омогућавају покретање, мењање боја и додавање других ефеката. Такође, на слику можете додати различите геометријске облике и линије. Тако добијате слику која има елементе мапе јер су њени делови повезани. Уређену слику можете поделити помоћу линка који сте добили у имејл поруци након што сте публиковали свој рад. Помоћу ембед-кода уређене слике можете уградити у веб-места.

Намена у образовању

За разлику од обичног обележавања (таговање) фотографије попут оног на Фејсбуку где таговима углавном препознајемо личности на фотографији, овај алат је одличан за образовне сврхе и продубљено учење. Можемо га искористити за приказе музеја, чувених грађевина, галерија, тумачења појединачних слика познатих аутора, објашњење и приказ сваког органа човечијег тела или неког уређаја, процеса итд.

Примери

На самом сајту има неколико различитих примера причајућих слика које се могу прегледати као флеш и ХТМЛ 5.

Упутство

  • Упутство на српском језику можете погледати и преузети из базе наших упутстава.
  • Aко више волите видео погледајте видео-упуство (1`30`) на енглеском језику. 

Повезане ствари (Thinglink)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29. 5. 2015. 07:26 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је веома занимљив алат у који увезете слику и на њу поставите мултимедијалне ознаке. Потребно је  поставити фотографију и на њој маркер на који се копира адреса жељног садржаја и опис садржаја.  Слику означавате и можете да обогатите видео-записом, текстом, сликом, линком ка другим садржајима. Изаберете фотографију са неког од сервиса или са рачунара и у њене појединости уносите ознаке које се указују као иконице за филм, слику, лого и други симболи који упућују на то какав је прилог уз ознаку. Након таговања појединости изаберете позадину за фотографију. При подешавању сваке слике можете да дозволите да свако од посетилаца уноси таг што је чини интерактивном и сарадничком. По постављању свих маркера фотографију треба снимити. Алат је повезан са Јутјубом и Вимеом, Гугл-мапама, Фејсбуком, Твитером и многим алатима за дељење слика. Направљене интерактивне фотографије можете да поделите преко Фејсбука и Твитера, да пошаљете електронском поштом или да уградите у поједина веб-места (Вордпрес, Блогер, Тумблр и Друпал). Права је штета што је овај алат за таговање ограничен на 50 фотографија по налогу.  

Намена у образовању

Ако наставник постави информативну слику и на њој сваки део слике обогати одговарајућим додатним садржајем путем тагова, ученици ће добити интерактивни садржај, резиме лекције, појашњење проблема, најбитнија сазнања са часа. Активност ученика учиниће процес учења ефикаснијим. Учење ће бити још ефикасније када наставник од ученика захтева да сам додаје појашњења и додатне садржаје на постављену фотографију и да тако демонстрира разумевање теме. Иако овај алат може деловати као забава, и личи на Фејсбук-тагове, он заправо омогућава разне наставне методе: објашњења графичких приказа, мождану олују поводом неке илустрације, анализу уметничких дела и документарних фотографија...

Примери

Неколико радова урађених у оквиру пројекта  Школско календар сећања " Дам по дан":

Упутство

Текстуално упутство на српском језику  за коришћење овог алата  можете погледати и преузети из наше базе упутстава.

1-2 of 2