13. Слике‎ > ‎

Креирање


 У подврсти креирање сврстани су алати који подразумевају да се фотографије креирају (снимци екрана и слично) и да се од њих нешто креира; слајдови, колажи, стрип-додаци и слично.

Снимак екрана (Print Screenshot)

поставио/ла Славица Јурић 26. 7. 2017. 08:10   [ ажурирано 27. 7. 2017. 02:18 ]

Кратак опис и функционалност 

Овај бесплатан алат ради без регистрације у комбинацији са снимцима екрана које направимо тастерским пречицама. Наиме, он сам не прави снимак екрана, него екран снимамо пристискајући истовремено тастере Alt + Print Screen,  а затим запамћен снимак налепимо у сам алат уз помоћ тастера Ctrl + V.  У случају да смо снимак екрана направили тастерским пречицама, снимили смо цео екран па ће сигурно постојати потреба да га изрежемо, додамо објашњења. За то ће нам послужити сет алатки у пољу где смо додали снимак екрана. уз помоћ тих алатки можемо да ирежемо снимак, додамо оквире, текст и доцртамо линије. На крају тако добијену слику можемо да преузмемо, пошаљемо имејлом или поделимо путем друштвених мрежа.

Намена у образовању 

Овај алат поштедиће нас инсталације програма за снимке екрана и користиће нам када колегама или ученицима треба брзо да дамо инструкције како да нешто ураде на рачунару. Такође, колеге и ученици могу да нап на овај начин објасне проблем на који наилазе како бисмо им помогли да га реше. 

Пример 

Пример снимљеног екрана и изрезане слике и постављене у алат види се у упутству. 

Упутство 

Сликовно упутство приказује радно окружење и опције уређивања снимка екрана. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkZTM5ekFlekJ3bTg/view?usp=drive_web

Фото-колаж (Photo collage)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 26. 7. 2017. 06:02 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

За коришћење алата потребна је регистрација. Алат омогућава чување фотографија и обрађених колажа на сервису. За прављење колажа потребно је направити  фото-албум на самом сервису, затим изабрати шаблон колажа и из фото-албума изабрати жељене фотографије. На направљеном колажу можете мењати позадину, повећавати или смањивати фотографије, као и одсецати поједине делове. Направљене колаже можете преузети на рачунар и снимити на свом налогу у алату и тако правити колекцију радова. Снимљене колаже на сервису можете додатно уређивати постављањем различитих ефеката. Осим колажа у овом алату можете правити анимације од фотографија као и слајд-шоу. 

Намена у образовању

Овај занимљив алат можемо користити  на различите начине у образовању, јер је једноставан и пружа занимљиве могућности. Колажи су увек атрактивни кад желимо да прикажемо више фотографија,  али се бојимо да нам презентације и прикази не буду претрпани.

Примери

Колаж је направљен од фотофрафија уредника Вебциклопедије и банера Вебциклопедије.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbMXh4UDZXUG9XeG8/edit?usp=drive_web

Упутство

Детаљно текстуално упутство на српском језику за коришћење овог алата можете  да погледате и преузмете из базе наших упутстава. 

Причљива фотографија (Fotobabble)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 26. 7. 2017. 06:06 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Причљива фотографија је веб-алат у коме на фотографију коју смо преузели са рачунара, веба или  Фејсбука  можемо додати глас и креирати маркетиншку поруку.  За коришћење алата потребно је да се региструјемо креирањем налога или повезујући се са својим Фејсбук-налогом. Процес креирања причајуће фотографије састоји се из три корака. У првом кораку  постављамо фотографије које су претходно припремљене у неком од алата за уређивање фотографија или се већ налазе на интернету или Фејсбуку. У другом кораку снимамо глас, односно унапред осмишљене поруке. Да бисмо снимили глас, прикључујемо микрофон на рачунар. У овом кораку можемо да мењамо дизајн позадине за фотографије. У трећем кораку делимо причајућу фотографију кликом на Подели (Share). Дељење је омогућено преко социјалних мрежа или слањем линка. Распричану фотографију можемо и да уградимо у веб-место (сајт, блог, форум) путем ембед-кода. Оваква фотографија, једна једина и без анимација, не трпи дуге поруке иначе ће постати досадна и изгубити ефектност. 

Намена у образовању

Коришћењем овог алата праве се визуелни садржаји који преносе поруку и појачавају текст. Могу да га користите наставници и ученици за најаву и промовисање догађаја, за извештавање о активностима, за представљање битних делова и сажетака наставих јединица, ликова или садржаја који су оставили посебан утисак. 

Упутство

Текстуално упутство на српском језику можете погледајте или преузмите из базе наших упутстава. 

Веб-камера играчка (Webcam Toy)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 26. 7. 2017. 06:08 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај занимљиви веб алат вам омогућава да се поиграте веб камером и направите занимљиве фотографије. Алат нуди око 80 ефеката и омогућава вам да се фотографишете помоћу камере, додајући неки од ових ефеката. Такву фотографију можете да сачувате на компјутеру или да је поделите са пријатељима на друштвеним мрежама. Довољно је да кликнете на Спреман? Осмех!, а затим дозволите апликацији да се повеже са вашом камером кликом на Користи мој фотоапарат. Фотографишете се кликом на препознатљиву иконицу фото-апарата, а ефекте мењате помоћу стрелица. У оквиру опција можете да укључите тајмер и блиц, да користите ефекат огледала, да подесите да вам слика буде у облику квадрата или да проширите алат на цео екран. Алат не чува ваше слике, осим ако их сами не поделите.

Примери

На слици је једна од уредница Вебциклопедије. На фотографију је преко овог алата постављен ефекат шрафуре.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbcy1ZQ21aRy1Kcm8/edit?usp=drive_web


Лупа (Loupe)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 26. 7. 2017. 06:07 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је једноставана алат помоћу кога од фотографија можемо направите фото-колаж различитог облика. Осим различитих облика, алат пружа и могућност колажа у облику текста (при чему се текст исписује фотографијама). Такође постоји и могућност да самостално, користећи оловке за цртање, нацртамо неке фигуре по којима ће се фотографије распоредити. Фотографије за колаж можемо преузети са рачунара, друштвених мрежа или интернета преко УРЛ-адресе. Направљене колаже можемо додатно уређивати ручним померањем појединих делова колажа, можемо мењати боје позадине или број фотографија у колажу. Када колаж потпуно завршимо, можемо да га  преузмемо на рачунар, поделимо преко друштвених мрежа и уградимо у веб-места. Недостатак алата је што код колажа у облику текста, ако је текст на ћирилици, реч може имати само четири слова.

Намена у образовању

Овај једноставан алат могу користити ученици свих узраста да на креативан начин прикажу различите илустрације или резултате истраживања. Различити облици и број приказаних фотографија ће колаж учинити занимљивијим, а могућност додатног померања фотографија у већ направљеном колажу и постављање рамова на фотографије могу дати јединствен изглед свакој креацији.

Примери

  • Примере можете погледати у галерији алата.
  • Једноставан пример исписане речи Веб направљен је преко овог алата.

Упутство

Алат је једноставан за коришћење, а видео-упутство (4`) на енглеском језику може да помогне несигурнима. 

Луна пикс (Loona pix)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 26. 7. 2017. 06:08 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Луна пикс је алат за поставаље  фотографија  у различите сликовите шаблоне при чему од обичних фотографија добијате занимљиве креације. У алату фотографију можете поставити у различита окружења, додати јој рам, или лицу са наше фотографије додати  нови изглед. Фотографије које поставимо у алат можемо повећавати,  смањивати и окретати. За коришћење алата није потребна регистрација, а уређене фотографије можемо преузети на рачунар или делити преко друштвених мрежа.  У односу на друге  сличне алате овај алат је посебан јер помоћу њега можемо правити календар од фотографија. Страницу календара правимо у три корака. Прво треба изабрати шаблон за страницу, затим додати фотографије са рачунара или са интернета. Помоћу више опција за прилагођавање календара (Advanced options) можемо изабрати месец за који правимо страницу календара и на страницу унети текст. У трећем кораку  добијамо директан линк ка календару. Календар можемо одштампати или преузети на рачунар, при чему бирамо квалитет странице календара. Недостатак овог алат је у томе што странице нашег календар на сервису чува само два сата. 

Намена у образовању

Као и остали алати сличног типа, који са пар кликова од фотографија праве различите креације и овај може бити занимљив ученицима за прављење различитих слика, плакате, позивнице или фото-прича.  Овај алат је више за забаву, али се може искористити и при почетном учењу енглеског језика да ученици уче месеце и дане у месецу и да преко овог алата направе сопствене календаре за пoједине месеце.

Примери

Неколико примера  страница календара са логом Вебциклопедије које су направљене преко овог алата  постављене су  у  алату Кизоа.  

Произвођач фотографија (Photo Maker)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 26. 7. 2017. 06:04 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Произвођач фотографија је алат у којем постављамо рамове на фотографије и правимо разгледнице од фотографија. Алат располаже са преко 2000 фото-рамова и преко 3000 шаблона за разгледнице. Потребно је изабрати жељени рам и онда додати фотографију са рачунара или интернета. Фотографије можемо додатно уређивати помоћу алатке за уређивање (Edit).  На уређене фотографије можемо додати музичку подлогу као  и текст, али алат не прима ћирилично писмо. Уређене фотографије можемо преузети на рачунар, делити преко друштвене мреже Фејсбук, слати електронском поштом или уградити у веб-места.

Намена у образовању

Овај алат ученицима може послужити за прављење музичких разгледница и позивница за догађаје. 

Примери

Једноставан пример музичке разгледнице направљен je преко овог алата.

1-7 of 7