13. Слике‎ > ‎Креирање‎ > ‎

Захватање екрана (Screengrab)

поставио/ла Славица Јурић 26. 7. 2017. 08:08   [ ажурирано 27. 7. 2017. 02:37 ]

Кратак опис и функционалност 

Овај алат је додатак за Мозилин прегледач Фајерфокс уз помоћ којег увек можемо брзо направити снимак веб-странице на којој смо. Да бисмо то могли, потребно је да инсталирамо овај додатак на приложеној веб-адреси. Након инсталације, појавиће се иконица алата у десном горњем углу прегледачу. На тај начин увек ћемо имати на располагању алатку за брзо снимање екрана, односно веб-странице. Кликом на саму иконицу снимамо целу страницу, а ако желимо да је снимимо парцијално, отворићемо падајући мени код саме иконице и бирати селекцију (Selection) одређеног дела странице. Снимањем целе или дела странице, снимак ће бити привремено смештен у меморију на самом прегледачу тако да имамо рок од 30 дана да снимак преузмемо, пошаљемо неком или га поделимо путем друштвених мрежа. 

Намена у образовању 

Главна намена овог додатка јесте једна врста обележавања и дељења ради даљег рада на забележеној страници: издвајању кључних делова, тумачењу текста и слично. Међутим, алат може да има још једну функцију. На нету се садржаји лако уклањају, мењају адресе, премештају, па спорне или изузетно важне странице можемо да снимимо и чувамо ради евентуалног документовања.  

Пример 

Пример у упутству садржи снимак странице на којој се додатак инсталира. 

Упутство 

Сликовно упутство приказује инсталацију додатак, иконицу додатка у прегледачу и његове опције, те начин чувања и дељења. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkakVYakhlVzUtRUE/view?usp=drive_web

Comments