13. Слике‎ > ‎

Објављивање, дељење


Алати за креирање фото-албума омогућавају дељење фотографија, али и повезивање корисника. Ови алати могу бити места за представљање радова, коментарисање и окупљање, што све доводи до развијања комуникацијских вештина, креативности, а самим тим и учења. Могућност обележавања, постављања описа и ознака омогућава развијање дигиталне писмености. Сервиси за објављивање и дељење фотографија, најчешће имају могућност уградње фотографија у веб-сајтове или преузимања ради додатног уређивања. Већина сервиса за дељење омогућава и подешавање приватности дељења фото-албума што омогућава корисницима да сигурно и безбедно деле своје фотографије.


Фото-кантица (Photobucket)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 4. 2015. 05:18 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Фото-кантица је место за складиштење, креирање и дељење фотографија и видео- записа. Фотографије и видео-записе можете додавати са рачунара, Фејсбука, телефона, веб-места или путем електронске поште. Постављене фотографије и видео-записе можете да делите преко електронске поште, друштвених мрежа Фејсбука и Твитера или уграђивати у блогове, сајтове, профиле и форуме. Отпремљене фотографије на овај сервис можете додатно уређивати или од њих правити слајд-шоу. На постављене фотографије додајете ознаке, наслов и опис. Бесплатан налог вам омогућава рад само са веб-величинама фотографија, док плаћена верзија алата ради са свим величинама фотографија. Такође у оквиру бесплатног налога имате  до 1ГБ складиштеног простора, са величинама датотека ограниченим на 1МБ. 

Намена у образовању

Фото-кантица је алат који могу користити сви који имају потребу за дељењем слика и видео-записа. Могућности креирања албума, слајд-шоуа и колажа, додатно уређивање фотографија са описима и ознакама, као и додавање текста на фотографије могу бити интересантни ученицима приликом рада на заједничким пројектима јер постоји могућност да више корисника уређује албум.

Примери

Радови ученика у Ворду постављени су  као фотографије на којима су ученици покушали да се представе кроз слике и текст без навођења свог имена.  

Фликр (Flickr)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 9. 2. 2017. 13:47 ]

Кратак опис и функционалност

Фликр је један од најпопуларнијих сервиса за објављивање фотографија, мапа и видео-записа и, истовремено, једна од најмасовнијих социјалних мрежа. С подједнаком пажњом Јаху развија обе врсте услуга на овом свом сервису: и ову у функцији депоновања, разврставања, креирања албума и галерија визуелних ресурса; и ону у функцији умрежавања, дељења и повезивања у групе корисника овог сервиса. Налог можете отворити ако имате Јаху-налог, али се можете пријавити и са Гугл-налогом, рецимо. Фликр има много могућности за разврставање и разноразна ситна подешавања сетова и галерија ваших ресурса, толико да та комплексност ствара конфузију. За кориснике који не манипулишу добро са визуелним ресурсима, он је збуњујући и непотребно усложњен, па је у почетку можда боље да користе неки једноставан веб-албум као што је Пикаса и слични.

Намена у образовању

Многи други сервиси повезани су са Фликром, те тако врло често имате на другим сервисима могућност да аутоматски уградите слике или галерије са Фликра. То је довољан разлог да, уколико користите веб-алате, имате налог на Фликру. Уз то, могућности које нуди овај сервис обједињује многе друге за које су вам потребни сервиси попут веб-албума, објављивање презентација, заказивања сесија. Све то и много више нуди Фликр сам, као и могућност дељења и уграђивања. 

Примери

 Неколико снимака екрана једним кликом постало је слајд-шоу у функцији упутства за веб-алат Прича птичице

Склониште слика (Image Shack)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 5. 4. 2015. 02:21 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Склониште слика је алат који омогућава складиштење и дељење фотографија, прављење фото-албума, слајд-шоуа, као и отпремање видео-снимака. За коришћење алата можете да направите бесплатан налог или налог који се плаћа. Главна разлика између плаћене и бесплатне верзије је у томе што плаћена верзија не садржи рекламе и омогућава отпремање фотографија величине до10 МБ, док бесплатна верзија омогућава отпремање до 5 МБ. Алат подржава различите формате фотографија (BMP, SVF, TIF, GIF, PNG ili JPEG.), али ако отпремите фотографију у BMP или TIF формату, алат ће је аутоматски пребацити у ЈПГ формат. Када отпремите фотографију она добија различите УРЛ адресе за дељење, што вам омогућава да изаберете приказ и величуну фотографије који вама највише одговара. Алат је подешен тако да ако фотографијама не приступите више од годину дана, аутоматски их бришу са сервиса. Недостатак овог алата је у томе што приликом задавања имена фотографијама не прима ћирилицу. 

Намена у образовању

Због низа корисних функција и лакоће коришћења овај алат се може користити за лако постављање фотографија и видео-снимака на профиле или блогове. Осим тога наставници и ученици могу делити фотографије са излета, екскурзија, сцена из школског живота, процеса рада на часу...

Примери

Примере постављених фотографија можете погледати у галерији у оквиру алата. 

Упутство

Ако вам се алат допада и желите да га користите, погледајте немо видео-упутство (4`) за коришћење алата. 

Шатерфлај (Shutterfly)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 9. 2. 2017. 13:49 ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат је намењен свим корисницима интернета за брзо и једноставно складиштење и дељење фотографија. Сам сајт је намењен прављењу и наручивању различитих врста шатмпаног материјала од фотографија, али сервис не инсистира на наручивању. Да бисмо користили алат морамо се регистровати, при чему алат омогућава организовање фотографија у албуме и неограничени простор за складиштење. Фотографије које смо отпремили алат чува у пуној резолуцији и не брише их ако не наручујемо штампани материјали које алат нуди уз надокнаду. За постављене фотографије дефинишемо име, ознаке и опис. Постављене фотографије и креиране фото-албуме можемо делити електронском поштом, преко друштвених мрежа или уграђивати у веб-места.

Намена у образовању

Као и већина алата за дељење фотографија и овај алат ћемо применити када са ученицима желимо да поделимо неке заједничке фотографије и омогућимо им да их преузму у пуној резолуцији.

Примери

Појединачна фотографија и фото-албум ускладиштени су на самом сервису и подељени јавно.  

Снепфиш (Snapfish)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 4. 2015. 05:25 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Снепфиш je алат за бесплатно складиштење фотографија, које можемо организовати  у фото-албуме. Фотографије можемо делити преко директне УРЛ адресе, електронском поштом или преко друштвених мрежа.  У оквиру алата можемо правити фото-албуме које можемо штампати, правити позивнице, постере, налепнице за шоље или друге предмете, али све ове опције морамо да платимо и нису баш јефтине. Пријатељи којима пошаљете позивницу за преглед ваших фотографија, такође могу  користити те фотографије за наручивање производа, ако желе. Направљени фото-албуми, али и појединачне фотографије из албума можемо делити  преко директног линка или друштвених мрежа. Алат је веома безбедан за коришћење јер само они са налогом, као и они са дозволама могу имати приступ фотографијама. У оквиру алата можемо формирати групе у које позивамо друге кориснике алата који нам могу промовисати наше фотографије. 

Намена у образовању

Као и већина алата за дељење фотографија и овај можемо да применимо у образовању, али нам се чини да је више за личну и породичну употребу. У образовању је погодан за коришћење због тога што нам омогућава подешавања приватности и дељења само са жељеним особама. Преко овог алата можемо са ученицима делити фотографије са екскурзија, излета или активности са часова.

Примери

Фото-албум направљен преко овог алата са сликама Краљева видећете делимично, само почетну страницу, јер нисте на листи пријатеља за дељење. 

Упутство

Кратко Видео-упутство (2`45``) на енглеском језику је уједно и реклама за алат. 

Имгур (Imgur)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 8. 4. 2015. 23:06 ]

Кратак опис и функционалност

Имгур је једноставан алат за складиштење фотографија са рачунара или интернета. Постављене фотографије можемо груписати  у албуме и уређивати их. У бесплатној верзији алата можемо поставити до 225 фотографија максималне величине до 1МБ. Постављене фотографије са сервера уклањају после шест месеци ако не приступамо налогу. Плаћени налог омогућава складиштење неограниченог броја фотографија величине до 5МБ и нема реклама на сајту. Регистрација за коришћење алата је стандардна, али постоји  могућност складиштења фотографије без регистрације при чему тако постављену фотографију можемо само делити  преко линка, али не можемо је уређивати и правити фото-албуме. Ако смо регистровани, фотографије можемо делити преко друштвених мрежа и уграђивати у блогове и веб-места. 

Намена у образовању

Имгур има врло пријатан и модеран дизајн што га чини интересантним за ученике. Омогућава  ученицима да креирају своје фото-албуме директно на мрежи и деле их са другима, при чему могу постављати материјале за зидне новине, школски часопис, фотофрафије потребне за различите пројекте... Могућност постављања коментара на фотографије и праћење од стране наставника отвара нове могућности комуникације ученика и развијање дигиталне писмености. 

Примери

Ако се одлучите да користите овај алата водите рачуна о томе да ако га неколико месеци не користите алат вам неће угасити налог, али ће избрисати све фотографије које сте поставили. То је разлог што овде нећемо постављати наш пример. У оквиру алата постоји и галерија где можете прегледати фотографије других корисника, као и оне најпопуларније у претходном периоду.

Упутство

Видео-упутство (4`) на енглеском језику ће вам омогућити да се упознате са алатом пре него што се одлучите за коришћење. 

Јогајл (Yogile)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 8. 4. 2015. 23:26 ]

Кратак опис и функционалност

Јогајл   је јединствен бесплатан алат за дељење фотографија, са једноставним  опцијама за дељење. Сервис тражи регистрацију преко мејл адресе, а касније можемо уредити профил на овом сервису, тј. дефинисати корисничко име. Након регистрације сервис вас шаље на страницу где можете да додате своје фотографије и направите фото-албум. Занимљиво је да приликом формирања фото-албума он добија прилагодљиву адресу коју можете поделити са пријатељима и на тај начин они могу да додају фотографије  у ваш албум без обзира на то што нису регистровани на сервис. На постављене фотографије можемо постављати коментаре и опис. Приликом дељења фото-албума и фотографија можемо фотографије и целе албуме делити приватно пријатељима или групама (преко имејла) или преко друштвених мрежа, као и да их уградимо у блогове помоћу ембед-кода. Поред тога, Јогајл има и друге важне функције које га чине посебним, као што су заштита лозинком, уређење приказивања албума и опцију преузмања свих слика из албума одједном као архивиран зип-фајл. Недостатак овог алата је то што у бесплатној верзији ограничава капацитет отпремљених фотографија на месечном нивоу и што код бесплатне верзије алат отпремљени албуми аутоматски брише после десет дана. 

Намена у образовању

Главна предност овог алата је  могућност заштите албума лозинком. Ова могућност алат чини поузданим у образовању, јер је загарантована безбедност ученика. Овакав алат сигурно треба препоручити ученицима за безбедно дељење фотографија.

Примери

Направљени албуми се бришу после дванаест дана, па можете видети само сопствени пример уколико пробате да делите фотографије путем овог сервиса. 

Упутство

Видео-упутства  (3`) на енглеском језику за коришћење алата ће вам помоћи да се упознате са окружењем алата. 

1-7 of 7