Имгур (Imgur)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 8. 4. 2015. 23:06 ]

Кратак опис и функционалност

Имгур је једноставан алат за складиштење фотографија са рачунара или интернета. Постављене фотографије можемо груписати  у албуме и уређивати их. У бесплатној верзији алата можемо поставити до 225 фотографија максималне величине до 1МБ. Постављене фотографије са сервера уклањају после шест месеци ако не приступамо налогу. Плаћени налог омогућава складиштење неограниченог броја фотографија величине до 5МБ и нема реклама на сајту. Регистрација за коришћење алата је стандардна, али постоји  могућност складиштења фотографије без регистрације при чему тако постављену фотографију можемо само делити  преко линка, али не можемо је уређивати и правити фото-албуме. Ако смо регистровани, фотографије можемо делити преко друштвених мрежа и уграђивати у блогове и веб-места. 

Намена у образовању

Имгур има врло пријатан и модеран дизајн што га чини интересантним за ученике. Омогућава  ученицима да креирају своје фото-албуме директно на мрежи и деле их са другима, при чему могу постављати материјале за зидне новине, школски часопис, фотофрафије потребне за различите пројекте... Могућност постављања коментара на фотографије и праћење од стране наставника отвара нове могућности комуникације ученика и развијање дигиталне писмености. 

Примери

Ако се одлучите да користите овај алата водите рачуна о томе да ако га неколико месеци не користите алат вам неће угасити налог, али ће избрисати све фотографије које сте поставили. То је разлог што овде нећемо постављати наш пример. У оквиру алата постоји и галерија где можете прегледати фотографије других корисника, као и оне најпопуларније у претходном периоду.

Упутство

Видео-упутство (4`) на енглеском језику ће вам омогућити да се упознате са алатом пре него што се одлучите за коришћење. 
Comments