13. Слике‎ > ‎

Уређивање, креирање


 Обрада дигиталне фотографија је поступак мењања детаља на некој фотографији. На мрежи постоји много алата за уређивање фотографија, од оних који имају напредне функције за уређивање, до оних који на једноставан начин дају комичне ефекте, колаже, панораме и друге корисне и занимљиве ефекте. У поступку припреме материјала за наставу сасвим сигурно ћете понекад користити слике или цртеже. Најчешће их је потребно на неки начин обрадити пре њиховог увршћивања у материјале. Могућности су бројне, тако да нам није потребан ниједан десктоп-софтвер. У зависности од афинитета, потреба и знања корисника, резултати могу бити ефектни, а обрађене фотографије јединствене.

Забавна фото-кутија (Fun photo box)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31.05.2015. 11:21 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Забавна фото-кутија je aлат за постављање различите ефекте или анимације на фотографије. Изаберите жељени ефекат и онда додајте фотографију са рачунара или интернета. Ефекти и анимације су подељени у неколико категорија које се налазе на различитим картицама. За коришћење алата није потребна регистрација. Фотографије са додатим ефектом можете преузети на рачунар или поделити преко Фејсбука.

Намена у образовању

Алати овог типа су забавни ученицима за креирање различитих поклон-честитки које могу поделити са пријатељима, а могу их употребити и за креирање аватара за представљање на мрежи.

Примери

 Кроз неколико примера поиграли смо се са банером Вебцилопедије. Смешне фотографије (Funny photo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ ажурирано 09.02.2017. 13:52 ]

Кратак опис и функционалност

Овај алат за прављење забавних фотографија не тражи регистрацију, али  регистрацијом добијамо могућност прављења колекције фотографија на нашем налогу. Региструјемо се преко електронске адресе, Фејсбук или Твитер налога. Фотографију коју желимо да користимо само потражимо на рачунару или интернету и на њу поставимо жељени ефекат. Ефекти су сврстани у категорије као што су: празници, животиње, анимирана фотографија, другачије фотографије, цртачки ефекти, насловне странице, календари, цртани филм, облици, оквири, чудовишта итд. Направљене фотографије можемо преузети на рачунар, поставити у галерију на самом сервису, поделити преко друштвених мрежа и уграђивати помоћу кода у блогове и форуме. Недостатак овог алата је што се уређене фотографије на сервису чувају максимално 30 дана.

Намена у образовању

Овај алат је интересантан јер се током постављања ефеката не мора водити рачуна о величини фотографија, прихвата и ради са фотографијама великог формата. Различити ефекти нам могу послужити за креативно уређивање слика које можемо искористити за прављење плаката, позивница или аватара за представљање ученика на мрежи.

Примери

Неколико фотографија у којима смо се поиграли са банером Вебцилопедије и поделили их преко алата за дељење слика Фото-снак.

Упутство

Упутство је урађено кроз три корака обележених бројевима.


https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbbTI2N19UQjR2Q00/edit?usp=drive_web
Претвори у цртани (Cartoonize)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31.05.2015. 11:23 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је врло једноставан алат помоћу кога можемо да се играмо  фотографијама са рачунара или фотографијама са интернета. Директно на веб-сајту бирамо фотографију уз помоћ команде  Претражи (Browse) и затим задајемо да изабрану фотографију генерише у цртеж. Направљене цртеже можемо преузети на  рачунар (Download ) или их директно поставити на блог или веб-сајт. 

Намена у образовању

Овај алат је генератор који је више игра и забава, него озбиљна апликација, па је и његова примена у образовању успутна. Најкорисније га је користити при прављењу аватара ученика, поготово оних малолетних, којима непрестано треба истицати да свој идентитет на интернету заштите. Када се ученици привикну на овај алат, своје текстове личне природе, уместо фотографијама, могу увек илустровати цртежима насталим од тих фотографија. То тексту још више даје лични уметнички тон. Што важи за ученике, важи и за наставнике при прављењу презентација разреда, репортажа с екскурзија и слично, које се јавно објављују. Код илустровања текста фотографијама преузетим с интернета, никад нисмо сигурни да ли су и каквим ауторским правима заштићени. 

Примери

На слици су приказане оригинална и генерисана фотографија водопада.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbdTE5Ri01S25vTWM/edit?usp=drive_webФото-колаж (Photo collage)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30.05.2015. 23:49 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

За коришћење алата потребна је регистрација. Алат омогућава чување фотографија и обрађених колажа на сервису. За прављење колажа потребно је направити  фото-албум на самом сервису, затим изабрати шаблон колажа и из фото-албума изабрати жељене фотографије. На направљеном колажу можете мењати позадину, повећавати или смањивати фотографије, као и одсецати поједине делове. Направљене колаже можете преузети на рачунар и снимити на свом налогу у алату и тако правити колекцију радова. Снимљене колаже на сервису можете додатно уређивати постављањем различитих ефеката. Осим колажа у овом алату можете правити анимације од фотографија као и слајд-шоу. 

Намена у образовању

Овај занимљив алат можемо користити  на различите начине у образовању, јер је једноставан и пружа занимљиве могућности. Колажи су увек атрактивни кад желимо да прикажемо више фотографија,  али се бојимо да нам презентације и прикази не буду претрпани.

Примери

Колаж је направљен од фотофрафија уредника Вебциклопедије и банера Вебциклопедије.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbMXh4UDZXUG9XeG8/edit?usp=drive_web

Упутство

Детаљно текстуално упутство на српском језику за коришћење овог алата можете  да погледате и преузмете из базе наших упутстава. Ситрифај (Citrify)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30.05.2015. 02:09 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Ситрифај је алат за уређивање фотографија и има мало могућности за уређивање. Фотографије  преузимамо са рачунара и директно постављамо на сервис. Уређивање подразумева подешавање контраста, осветљења, боја, ротирање... Такође имамо могућност уређивања фотографија помоћу једноставних ефеката (црно-бели, изглед цртежа, рељефа...), као и да додамо једноставне стикере. Уређене и подешене фотографије можемо преузети на рачунар.

Намена у образовању

Алат могу користити ученици  најмлађег узраста како би се на једноставан и интуитиван начин, кроз игру, учили и ослобађали страха од примене различитих сложенијих алата за уређивање фотографија.

Примери

Пошто алат омогућава само промене на фотографијама које се односе на осветљење, контраст, боје... што спада у уређивања која су често потребна, али нису тако видљива нећемо постављати пример.

Упутство

На слици су дата објашњења за све команде које су нам на располагању при уређивању фотографија помоћу овог алата.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbbGVWaFlGMTl4emc/edit?usp=drive_web
Забава с фоткама лица (Photo Face Fun)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 22.05.2015. 08:18 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Забава са фотографијама лица је занимљив и атрактиван алат помоћу кога можете да поставите различите ефекте на фотографије. Ефекти су подељени у различите категорије из којих бирате жељени и постављате на своју фотографију. Помоћу овог алата можете око фотографија поставити различите рамове, фотографију уредите преко различитих филтера, направите аватар за Фејзбук профил користећи шаблоне... За коришћење алата није потребна регистрација, потребно је само да  изаберете жељени ефекат, убаците фотографију са рачунара и сачекати да алат постави ефекат. Приликом избора фотографије са којом желимо да се поиграмо треба водити рачуна да не буде превелика јер је алат неће учитати. Уређене фотографије можете преузети на рачунар, поделити преко друштвених мрежа или уградити у блогове. 

Намена у образовању

Овај једноставан алат који првенствено служи за забаву ипак може наћи примену и у образовању, јер једноставност прављења ефеката омогућава да алат користе ученици свих узраста, а они воле да се играју са фотографијама. Обрађене фотографије могу наћи примену приликом прављења фото-прича, илустрација за писана дела, прављење стрипова ...

Примери

Симпатични примери од банера Вебциклопедије направљени су преко овог алата и подељени преко алата за дељење слика. 

Упутство

Кратко видео-упутство (1`) на енглеском језику помоћи ће вам за техничко сналажење при постављању ефеката и дељењу фотографија. Такспи (Tuxpi)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ ажурирано 09.02.2017. 13:53 ]

Кратак опис и функционалност

Такспи је забаван и једноставан алат за коришћење, јер се сви ефекти које желимо да поставимо на нашу слику постижу кликом на жељену опцију, при чему одмах видимо резултат постављеног ефекта. Помоћу додатних алатки можемо уређивати осветљење, засићеност, контраст, исецање, окретање, можемо  мењати величину слике, додавати рамове... На сређене фотографије, које постају права мала уметничка дела, можемо додавати текст. Уређене фотографије можемо преузети на рачунар у ЈПГ-формату или поставити у галерију на сервису. За коришћење овог алата није потребна регистрације јер ради директно у претраживачу. Препоручујемо га због једноставности и брзине рада.

Намена у образовању

Једноставно коришћење и занимљиви резултати ефеката ученицима могу бити забавни при прављењу различитих презентација од фотографија на које могу додати текстове.

Примери

Фотографија централног трга у Краљеву урађена је преко овог алата.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbU1VWNXdZa0FpcUk/edit?usp=drive_web

Упутство

Сликовно упутство урађено је кроз шест корака обележених бројевима. 
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbTUpEMnVubjFaRjA/edit?usp=drive_web
Причљива фотографија (Fotobabble)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30.05.2015. 01:33 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Причљива фотографија је веб-алат у коме на фотографију коју смо преузели са рачунара, веба или  Фејсбука  можемо додати глас и креирати маркетиншку поруку.  За коришћење алата потребно је да се региструјемо креирањем налога или повезујући се са својим Фејсбук-налогом. Процес креирања причајуће фотографије састоји се из три корака. У првом кораку  постављамо фотографије које су претходно припремљене у неком од алата за уређивање фотографија или се већ налазе на интернету или Фејсбуку. У другом кораку снимамо глас, односно унапред осмишљене поруке. Да бисмо снимили глас, прикључујемо микрофон на рачунар. У овом кораку можемо да мењамо дизајн позадине за фотографије. У трећем кораку делимо причајућу фотографију кликом на Подели (Share). Дељење је омогућено преко социјалних мрежа или слањем линка. Распричану фотографију можемо и да уградимо у веб-место (сајт, блог, форум) путем ембед-кода. Оваква фотографија, једна једина и без анимација, не трпи дуге поруке иначе ће постати досадна и изгубити ефектност. 

Намена у образовању

Коришћењем овог алата праве се визуелни садржаји који преносе поруку и појачавају текст. Могу да га користите наставници и ученици за најаву и промовисање догађаја, за извештавање о активностима, за представљање битних делова и сажетака наставих јединица, ликова или садржаја који су оставили посебан утисак. 

Упутство

Текстуално упутство на српском језику можете погледајте или преузмите из базе наших упутстава. Магична слика (Pic Magick)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30.05.2015. 09:46 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Магична слика је алат за уређивање фотографија за који нам није потребна регистрација. Помоћу њега обичне фотографије изгледају другачије применом алатки за уређивање. Алат је једноставан за коришћење и даје тренутни приказ изабраног ефекта. При уређивању на располагању су нам различите опције почев од одсецање делова фотографија, промене осветљења, боје, контраста... па до уклањања црвених очију и ретуширања. Уређене фотографије можемо преузети на рачунар.

Намена у образовању

За разлику од већине алата за обраду фотографија који су компликовани, овај алат може бити интересантан ученицима јер је једноставан за коришћење и ефикасан. Уређене фотографије ученици могу користити за презентације, постере, фото-приче, прављење плаката...

Примери

Примена различитих ефеката  на фотографији једног пејзажа приказана је као колаж. 

Упутство

Изглед простора за уређивање и објашњење алатки за уређивање приказан је на слици.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbR01iS0F1eVQ3YkE/edit?usp=drive_web
Веб-камера играчка (Webcam Toy)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20.02.2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31.05.2015. 15:27 Гордана Петровић ]

Кратак опис и функционалност

Овај занимљиви веб алат вам омогућава да се поиграте веб камером и направите занимљиве фотографије. Алат нуди око 80 ефеката и омогућава вам да се фотографишете помоћу камере, додајући неки од ових ефеката. Такву фотографију можете да сачувате на компјутеру или да је поделите са пријатељима на друштвеним мрежама. Довољно је да кликнете на Спреман? Осмех!, а затим дозволите апликацији да се повеже са вашом камером кликом на Користи мој фотоапарат. Фотографишете се кликом на препознатљиву иконицу фото-апарата, а ефекте мењате помоћу стрелица. У оквиру опција можете да укључите тајмер и блиц, да користите ефекат огледала, да подесите да вам слика буде у облику квадрата или да проширите алат на цео екран. Алат не чува ваше слике, осим ако их сами не поделите.

Примери

На слици је једна од уредница Вебциклопедије. На фотографију је преко овог алата постављен ефекат шрафуре.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbcy1ZQ21aRy1Kcm8/edit?usp=drive_web


1-10 of 19