13. Слике‎ > ‎

Уређивање фотографија


 Обрада дигиталне фотографија је поступак мењања детаља на некој фотографији: ротације, осветљавање, контраст, уклањање црвених очију. На мрежи постоји много алата за уређивање фотографија, од оних који имају напредне функције за уређивање, до оних који на једноставан начин дају комичне ефекте, колаже, панораме и друге корисне и занимљиве ефекте. Уколико се ради само о пуким ефектима, те смо алате разврстали у посебну врсту. 
У поступку припреме материјала за наставу сасвим сигурно ћете понекад користити слике или цртеже. Најчешће их је потребно на неки начин обрадити пре њиховог увршћивања у материјале. Могућности су бројне, тако да нам није потребан ниједан десктоп-софтвер.

Ситрифај (Citrify)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30. 5. 2015. 02:09 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ситрифај је алат за уређивање фотографија и има мало могућности за уређивање. Фотографије  преузимамо са рачунара и директно постављамо на сервис. Уређивање подразумева подешавање контраста, осветљења, боја, ротирање... Такође имамо могућност уређивања фотографија помоћу једноставних ефеката (црно-бели, изглед цртежа, рељефа...), као и да додамо једноставне стикере. Уређене и подешене фотографије можемо преузети на рачунар.

Намена у образовању

Алат могу користити ученици  најмлађег узраста како би се на једноставан и интуитиван начин, кроз игру, учили и ослобађали страха од примене различитих сложенијих алата за уређивање фотографија.

Примери

Пошто алат омогућава само промене на фотографијама које се односе на осветљење, контраст, боје... што спада у уређивања која су често потребна, али нису тако видљива нећемо постављати пример.

Упутство

На слици су дата објашњења за све команде које су нам на располагању при уређивању фотографија помоћу овог алата.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbbGVWaFlGMTl4emc/edit?usp=drive_web

Такспи (Tuxpi)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 2. 2017. 13:53 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Такспи је забаван и једноставан алат за коришћење, јер се сви ефекти које желимо да поставимо на нашу слику постижу кликом на жељену опцију, при чему одмах видимо резултат постављеног ефекта. Помоћу додатних алатки можемо уређивати осветљење, засићеност, контраст, исецање, окретање, можемо  мењати величину слике, додавати рамове... На сређене фотографије, које постају права мала уметничка дела, можемо додавати текст. Уређене фотографије можемо преузети на рачунар у ЈПГ-формату или поставити у галерију на сервису. За коришћење овог алата није потребна регистрације јер ради директно у претраживачу. Препоручујемо га због једноставности и брзине рада.

Намена у образовању

Једноставно коришћење и занимљиви резултати ефеката ученицима могу бити забавни при прављењу различитих презентација од фотографија на које могу додати текстове.

Примери

Фотографија централног трга у Краљеву урађена је преко овог алата.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbU1VWNXdZa0FpcUk/edit?usp=drive_web

Упутство

Сликовно упутство урађено је кроз шест корака обележених бројевима. 
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbTUpEMnVubjFaRjA/edit?usp=drive_web

Магична слика (Pic Magick)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 30. 5. 2015. 09:46 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Магична слика је алат за уређивање фотографија за који нам није потребна регистрација. Помоћу њега обичне фотографије изгледају другачије применом алатки за уређивање. Алат је једноставан за коришћење и даје тренутни приказ изабраног ефекта. При уређивању на располагању су нам различите опције почев од одсецање делова фотографија, промене осветљења, боје, контраста... па до уклањања црвених очију и ретуширања. Уређене фотографије можемо преузети на рачунар.

Намена у образовању

За разлику од већине алата за обраду фотографија који су компликовани, овај алат може бити интересантан ученицима јер је једноставан за коришћење и ефикасан. Уређене фотографије ученици могу користити за презентације, постере, фото-приче, прављење плаката...

Примери

Примена различитих ефеката  на фотографији једног пејзажа приказана је као колаж. 

Упутство

Изглед простора за уређивање и објашњење алатки за уређивање приказан је на слици.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B5CPkVZMYJVbR01iS0F1eVQ3YkE/edit?usp=drive_web

Пикслер (Pixlr)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 19. 6. 2015. 12:38 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Пикслер је бесплатан алат за уређивање фотографија, онлајн верзија Фотоскејпа (Photoskape), инсталационог програма за обраду и уређивање слика. За коришћење онлајн верзије овог програма чак није потребна ни регистрација. Довољно је да учитате фотографију са рачунара или копирате УРЛ-адресу са интернета и уредите слику, користећи прегршт алатки, од оних неајједноставнијих до комплексних.  У једноставне алатке спадају оне уз помоћ којих уређујете светлост, контраст, уклањате црвене очи, а у комплексне алатке спада рад са слојевима (Layers). Уређивање фотографија помоћу слојева омогућава обраду више слика одједном при чему се може комбиновати више различитих фотографија на много начина, као и селектовати део једне фотографије и пребацити на другу. Алат садржи и изузетно велики број филтера, што га са свим осталим могућностима чине достојном заменом за Фотошоп (Photoshop) у свакодневној употреби. Алат подржава коришћење скраћеница на тастатури. Одлична карактеристика овог алата јесте то што ради са фотографијама велике резолуције. Пошто сам алат има доста функција за уређивање и може бити компликован за коришћење, у оквиру алата постоји и једноставнија верзија којој се може приступити са почетне странице кликом на Пиксел Експрес (Pixlr Expressa). Пиксел експрес (Pixlr Expressa)  служи за финалну обраду на сликама или цртежима, где осим опција подешавања контраста, осветљења, боја...постоје и готови филтери и стилизоване опције које се примењују једним кликом. Ова верзија има готово све опције за уређивање осим слојева, али је распоред расположивих опција другачији. За све који желе да брзо и једноставно побољшају или улепшају фотографије за блогове или социјалне мреже. Пиксел експрес (Pixlr Expressa) је одличан алат. Уређене фотографије можемо преузети на рачунар, при чему су одличног квалитета.

Намена у образовању

Слике велике резолуције ћемо најпре користити у очигледној настави тако да овај сервис може послужити наставницима уметничких предмета, али и природних наука у којима често има потребе да се слике и детаљи из природе уочавају на фотографијама у високим резолуцијама. 

Примери

Колаж од фотографија скулптуре лава уређен је преко овог алата. 

Упутство

Видео-упутство (1h 20`) за коришћење Пиксела на енглеском можете погледати на Јутјубу.

Бифанки (Befunky)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 2. 2017. 13:23 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је алат за уређивање фотографија. Ради на принципу "један клик" на фото-ефекат опцију, при чему даје жељене резултате одмах на увид, без напора, као и додатна прилагођавања ефекта помоћу клизача. Алат има три различита налога. Основни налог је бесплатан за коришћење и у његовој библиотеци имамо на располагању до 125 дигиталних ефеката. Плаћена верзија омогућава корисницима рад са већом резолуцијом и неколико додатних карактеристика, а стручни налог нуди корисницима проширена права коришћења плус бројне друге погодности. Фотографије у алат можемо поставити са рачунара, друштвених мрежа и са других сервиса за отпремање фотографија. Уређене фотографије можемо преузети на рачунар, делити преко друштвених мрежа, поставити на друге сервисе за дељење фотографија или поставити у галерију самог алата. Уређене фотографије можемо преузети у JПГ, ГИФ и ПНГ-формату. Код уређивања фотографија имамо различите опције које су груписане по категоријама. Разликујемо категорију за подешавање карактеристика фотографија почев од осветљења, резолуције, контраста, па све до мењања боје очију и осталих елемената на фотографији. Затим имамо категорије са ефектима за уметничко уређивање фотографија помоћу којих фотографију  можемо да уредимо по угледу на различите уметничке стилове. Такође у посебним категоријама на располагању су нам различити рамови и сличица које можемо поставити на слику, али и додатно уређивати. Недостатак овог алата је што код исписивања текста не омогућава коришћење нашег писма.

Намена у образовању

Једноставност и богатство расположивих опција у комбинацији са интуитивним начином примењивања могућности препоручују овај алат за коришћење. Могу га користити ученици различитог узраста за различите намене јер је квалитет добијених уређених фотографија на завидном нивоу.

Примери

Уређене фотографија које се налазе у галерији самог алата. 

Упутство

Видео-упутство (11`) на енглеском језику се налази на Јутјубу.

Фото-шоп онлајн (Photoshop Online)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 31. 5. 2015. 11:33 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ако сте се икада мучили с Фото-шопом и његовим могућностима, које су намењене професионалцима; ако вас је гризла савест или прогањао страх што користите нелиценцирану верзију, можете да заборавите на све то. Адоби је поставио Фотошоп на мрежу као веб-алат који има основне функције као и верзија за инсталирање. Регистровањем на сервис, одмах ћете по естетској беспрекорности препознати Адоби-фирму. Ни онлајн верзија Фото-шопа није за одбацивање. Нуди нам неколико алата: експресни уређивач (Photoshop Express Editor) - класичне могућности поправљања несавршености фотографије; експресну стилску обраду (Photoshop Express Style Match) - рад са слојевима, али пробно само са три слоја; експресни организатор фотографија (Photoshop Express Organizer) - за креирање албума и опције дељења са другима; експресни слајдшоу (Photoshop Express Slideshows) - омогућава приказ албума као пројекцију слајдова; експресни пошиљалац (Photoshop Express Uploader) - рачунарска апликација коју инсталирамо ради бржег слања фотографија на сервер. Сваки од алата, а поготово први, имају читав низ услуга, познатих нам из верзије Фото-шопа за инсталирање на рачунар, само прилично једноставнијих. Сви су алати међусобно повезани тако да из алата за организовање свог албума, лако прелазимо у уређивач, избором одговарајуће опције из падајућег менија уз саму слику. Сналажење је једноставно, а цео-сајт делује елегантно и прегледно. Сет алата је право уживање тако да вам дође да им се захвалите.

Намена у образовању

За основне потребе обраде фотографије, оптимализовања, додавања суптилних или чудесних ефеката, отклањања грешака и слично ова колекција алата је идеална за лаике. Истовремено, уређене или неуређене фотографије можете чувати и делити на сервису, било за шта да су вам намењене: приватне или су слике за наставу.

Примери

Пример пикселизације фотографије спада у најједноставније ефекте и урађена је у овом алату.

Упутство

Видео-упутства (2') на енглеском језику постоје на самом сервису.

1-6 of 6