Боља лекција (Better Lesson)

поставио/ла Славица Јурић 16. 5. 2016. 12:37   [ ажурирано 26. 5. 2016. 13:39 ]

Кратак опис и функционалност

Боља лекција је једна врста базе лекција и наставних припрема. На овом сервису лекције и припреме можемо да:  поставимо са рачунара или креирамо на самом сервису; разврстамо у одређене курсеве и фасцикле; поделимо јавно и са заједницом наставника. Тако креиране лекције служе другим наставницима и ученицима, који их могу коментарисати, прегледати и преузимати. Аутор своје лекције штити неком од лиценци које бира на сервису. Алатке за креирање и разврставање лекција и припрема једноставне су и своде се на текстуални уређивач и поља за циљеве, исходе и кључне речи којима описујемо лекцију. Осим лекције можемо да креирамо линкове који воде до било ког садржаја на интернету. С разлогом можемо да се запитамо зашто би неко постављао или креирао своје лекције и наставне припреме и делио их са другима на овом сервису? Аутори овог сервиса замислили су да окупе најбоље наставнике који ће поделити своје ресурсе са другима. Мисија најбољих није само да поделе лекције, него и да дају савете и лекције о успешној настави које ће служити наставницима, а не ученицима. Тако овај сервис надраста улогу креатора и чувара лекција и припрема. Он је истовремено и заједница наставника са специфичним циљем у Мастер-наставничком пројекту (Master Teacher Project) који има своје покровитеље и учеснике. Коришћење сервиса не обавезује нас да учествујемо у пројекту. Ресурсе из пројекта такође можемо да користимо јер су јавни. 

Намена у образовању

Иако је сервис замишљен као место за наставнике где они деле и усавршавају своја знања, будући да су лекције јавне, слободно их можемо користити и као извор за ученике. Сарадња међу наставницима у активу, школи, целој струци биће најефикаснија ако и сами имају налоге на сервису. Минимум услова доброг и професионалног односа према туђим лекцијама регулисан је лиценцама. Лиценце прецизно одређују која лекција се може користити са каквим правима: директно, са могућношћу измене и прилагођавања итд. То је још једна важна област за професију. Наставници који су лидери  у свом окружењу (школа, област, удружење) могу да се пријаве као успешни наставници који саветују и подучавају друге о стратегијама и методама успешне наставне праксе. 

Примери

Све на овом сервису може да буде јавно, мада може да се чува и приватно и невидљиво другима, али се ресурси виде тек ако смо део заједнице, тј. ако имамо налог на сервису. Уколико отворите налог, погледајте тему (Unit)  Новинарске врсте  којa се налази у курсу (Course) Новинарска секција и садржи лекцију (Lesson)  Облици публицистичког изражавања и два ресурса (Unit Resources): линк и слику.  

Упутство

На располагању су два упутства:
  • На сервису се налази сликовно-текстуално упутство на енглеском језику How it works 
  • видео-упутство на српском језику (13')

Боља лекција (Better Lesson)


Comments