Простор за смешу (Blendspace)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 28. 3. 2015. 08:48 ]

Кратак опис и функционалност

Допадљива и једноставна подлога овог алата чини га лаким за коришћење и ученицима и наставницима. На сам сервис региструјете се одмах као наставници или ученици, а разлика је у томе што наставнички налог омогућава разврставање ученика по групама, одељењима и слично. У алату се креирају лекције или наставне целине тако што се бира "платно", тј. простор за рад. Шаблони које бирате садрже поља за смештај ресурса и наставних материјала по колонама, колажно, као списак. Бира се и комбинација боја. Кад одаберете шаблон, у њега или директно уносите текст или постављате различите ресурсе. Ресурси различитих врста (документ, слика, ППТ, видео-запис итд) могу се поставити; са рачунара; са Ју-тјуба, са било које УРЛ-адресе, са Гугл-диска повезивањем налога; са Бокса, такође, повезивањем налога. Повезан је са Едмодом па свој Едмодо-налог можете искористити да се директно пријавите на Блендспејс и користите га као сервис за креирање лекција. Објављивање на Едмоду у том случају иде аутоматски у групе у којима сте одобрили приступ на овај сервис. У том случају и ученици могу да га користе за креирање својих задатака. На крају постављених ресурса можемо да уградимо и мали квиз базиран на избору тачног одговора. По креирању лекције, она се дели путем линка или уграђује у веб-место при чему се лекција указује са свим својим елементима или као слајдови ако кликнемо на стрелицу плеј.  

Намена у образовању

Уз сваки елеменат на подлози постоји могућност коментара и покретања дискусија које су указују дуж целе десне стране тако да је идеалан за проблемску наставу, за изокренуту ученицу што је на самом сервису и истакнуто. Пуну ефикасност постижемо када и од ученика захтевамо да за своје задатке користе овај алат. На њега се не морају регистровати путем имејла, а потпуну контролу имамо уколико га користимо у Едмодо-групама. 

Примери

Упутство за Едмодо рађено је у овом алату и уграђено у овај сајт. Можете га прегледати као читав простор, као слајдове и одласком на сам сервис. Ово упутство је занимљиво и зато што на крају има квиз.

Упутство

Упутство Како креирати  простор за смешане ресурсе урађено је у самом алату. Можете га прегледати у неколико режима: покретањем на иконицу "плеј", као цео простор и са самог сервиса.
Comments