Форматив (Formative)

поставио/ла Славица Јурић 28. 11. 2016. 17:49   [ Ажурирао/ла 10. 3. 2017. 15:27 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Овај веб-алат служи за формирање радних налога за рад на часу или за домаће задатке и учење од куће. Формативу посебно приступају наставници, а посебно ученици са ограниченим дозволама и на потпуно другој адреси. Наставник се мора регистровати, а ученик не мора, може само да попуни име и презиме и задацима приступа преко кода који му наставник шаље. На контролној табли наставника имамо могућности за креирање разреда или група ученика са којима делимо одређене садржаје и задатке; за креирање задатака, тј. лекција за проучавање и проверу наученог; за преглед урађених задатака ученика и давање повратних информација. Ученици приступају задацима преко кода који им наставник шаље, мада наставник може креиране садржаје да учини потпуно јавним и тада им се приступа преко линка, а може се и уградити на неко друго веб-место путем ембед-кода. Најсигурнији начин да ученици користе Форматив јесте приступ преко кода који му наставник даје. У том случају ученик задацима приступа преко адресе https://goformative.com/ где уноси код у пољу предвиђеном за то. Ученик задацима приступа на један од ва начина: уколико има налог, пријављује се путем корисничког имена и лозинке; без раније креираног налога, као гост, али мора да унесе име и презиме у пољима за то. Тек тада може да проучи садржаје и реши постављене задатке. Сваки решен задатак биће забележен на наставничком налогу и наставник му може дати повратну информацију. Све креиране садржаје наставник може да подели са другим наставницима у заједници у којој се повезује са другима и која се налази на контролној табли. 

Намена у образовању

Овај веб-алат веома је сличан Вајзеру  по намени и по основним могућностима: омогућава креирање наставних садржаја и питања за проверу наученог којима ученик процењује самог себе и наставник га процењује. Од Вајзера се овај алат разликују у врстама садржаја и питања која можемо да поставимо; Форматив нуди и могућност уградње у веб-место, мада јавност садржаја не обезбеђује директан приступ садржајима, мора се унети код и име и презиме. Наставници могу међусобно да сарађују, деле креиране садржаје штедећи тако себи време и труд.

Примери

Иако креирани садржаји могу да се подесе тако да буду јавни и да их свако може видети, па и да реши задатке уколико постоје, изгледа да та опција не ради потпуно јавно. Зато је најбоље да примеру који представља упутство за Форматив приступите преко кода DKTN299 на овој адреси Кад унесете код не морате се регистровати, него бирајте опцију за наставак без пријављивања (Continue without logging in) када ће вам се указати само два поља за име и презиме које треба да попуните. Још једноставније ће бити да приступите преко доњег обрасца за приступ који смо уградили преко ембед-кода:  

Упутство

Пример је истовремено и упутство на српском језику у којем смо комбиновали текст, слике и на крају поставили неко питања. На енглеском језику погледајте видео-упутство Како да користите Форматив (5').
Comments