Дизајнер учења (Learning designer)

поставио/ла Славица Јурић 24. 4. 2016. 16:08   [ ажурирано 26. 5. 2016. 13:38 ]

Кратак опис и функционалност

Дизајнер учења је веб-алат за креирање лекција и објеката учења, али га можемо користити и за сценарија и планове било које наставне или школске активности. Алат је у раној, развојној фази и због тога неке опције још нису активне. То не утиче неповољно на алат и његову ефикасност и функционалност, те га можемо користити и без тих неколико функција. Будући да је у бета-фази, врло је важно да верификујемо регистрацију путем имејла. Без тога му  нећемо моћи приступити. При пријављивању након верификације, користићемо корисничко име, а не имејл (неће прихватити, приказиваће као непостојећи), и лозинку. Две су основне понуде на контролној табли. Претраживач (Browser) служи за претрагу и коришћење образаца које су креирали други корисници, а ту добијамо и свој простор (My personal space) у који ће бити смештени наше креације (My designes). Друга понуда дизајнер (Designer) је радни простор са скупом алатки уз помоћ којих дизајнирамо лекцију. Понуда за дизајнирање лекције отвара нам страницу са два дела. У горњем делу налазе се поља уз помоћ којих уносимо генералне особине и опис лекције. У поља уносимо назив, трајање, циљеве и кратак опис. Посебна вредност ових поља јесу понуде за исходе (Outcomes) јер су рађени по Блумовој таксономији, а бирамо их са листе у којој су разврстане технике и методе за постигнућа на различитим нивоима таксономије. Доњи део радног простора представља педагошки образац за приказ часа по секвенцама. Сваки део часа или активност додајемо као посебан образац, одређујемо му назив, трајање, постављамо ресурс или УРЛ, и описујемо га. При постављању новог обрасца увек прво из падајуће листе бирамо врсту активности односно облик рада: читање, писање, слушање; сарадња; истраживање; практичан рад; креирање, прављење. Када поставимо све делове часа или активности, алат сам генерише графички приказ коришћених облика рада и метода. Путем опције за дељење добијамо кратки УРЛ припреме која је аутоматски смештена у наш простор у претраживачу.  

Намена у образовању

Иако у развојној фази, овај алат смо приказали због његове једноставности и због несвакидашње и занимљиве понуде избора исхода по Блумовој таксономији. Они су на енглеском језику, али су разумљиви, а у упутству смо приложили превод на српски језик. Та могућност мотивише и "тера" наставника да одмах, током припреме, размишља о различитим нивоима знања и постигнућа ученика. Будући да су методе и технике већ унесене и разврстане по нивоима, то истовремено олакшава наставнику посао јер не мора да размишља ком нивоу нека предвиђена активност припада. Довољно је да препозна и изабере активност, и она је већ разврстана у одређени ниво. Тиме је планирање знатно олакшано, а захваљујући Блуму, оно је и комплексно. Алат сам приказује које су активности и са ког нивоа коришћене, па наставник добија прилику да преконтролише самог себе и сагледа да ли је предвидео активности који покрећу више менталне процесе, да није претерао у захтевима, или су му захтеви сувише једноставни. Велика предност овог алата јесте у томе што се уз помоћ њега може подједнако добро испланирати мала секвенца рада, али и читава наставна област у једном дизајну.

Примери

Када креирамо лекцију, добићемо кратку УРЛ-адресу странице са припремом, која ће нас одвести на страницу са дугом, потпуном УРЛ-адресом. Клик на дугу УРЛ отвара припрему. Пример припреме за 2 часа тумачења одломка из Пупунове аутобиографије има обе УРЛ-адресе:

Упутство

На располагању је више упутстава за коришћење овог веб-алата:

Comments