Регистратори на мрежи (Live Binders)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 10. 3. 2017. 15:48 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Овај веб-алат је заиста посебан, и тешко је наћи нешто што личи на њега. На почетној страници ћете затећи слоган да је то место за дељење знања, али се тиме не исцрпљују ни његове могућности ни намена. Он сакупља знања и разврстава их у својеврсне веб-регистраторе. У оквиру тих регистратора (бајндера) организујете странице и ресурсе по језичцима (табовима) у подјезичцима (сабтабовима). Табови су разврстани на врху, а њихов број је неограничен. У оквиру сваког језичка може се покренути исто тако неограничен број подјезичака којима дајете име. У средишњем делу је страница сваког подјезичка или језичка. На њу се може уградити читава веб-страница, довући било која датотека са рачунара или путем УРЛ-адресе, уградити медијски садржаји путем ембед-кода, одабрати шаблони за текст у комбинацији са медијским садржајима (слика, видео). Штавише, на страницу језичка можете додати и други језичак или читав један нови "регистратор". Садржаји се тако класификују неограничено и по дубини. На самом сајту постоје видео-упутства за још много трикова са овим веб-алатом. Његова је предност и то што је сараднички, те на једном регистратору може да ради група коју позовете као уреднике. Сваки од регистратора на веб-место уграђујемо или као виџет у облику регистратора, или као страницу помоћу различитих ембед-кодова. 

Намена у образовању

Много је начина на које можете користити овај веб-алат у настави или за своје потребе. Идеалан је за грађење портфолија јер у њега можете унети и текст и разнолике ресурсе које довлачите с рачунара или постављате као УРЛ-страница и разврставате у тематске регистраторе. Он сам може бити у функцији портфолија, али можете га као виџет прилагати на веб-сајту на коме водите портфолио, а регистратори ће бити у функцији збирки радова. Још је ефикаснија намена креирање и прикупљање знања од стране групе ученика током неких истраживања, пројектних активности итд.  

Примери

Наводимо два различита примера урађена на различите начине:
  •  Упутство под називом Динамични регистратори урађено је у самом алату и може се прегледати на страници сервиса, као презентација.  Урађено је у моду веб-страница.  Ако овај регистратор уграђујемо на веб-место имамо два избора: код за уградњу као виџет који видите у десној бочној траци, и код за уградњу целе странице у друго веб-место. 
  • Појмовник књиге Град у историји Европе радили су ученици и рађено је у моду језичака. И овај регистратор може да се угради као виџет и као цела страница.

Упутство

Упутство је истовремено и пример.


Comments