Чаробњак веб-постера (Web Poster Wizard)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 09:38 ]

Кратак опис и функционалност

Веб-постер је још један алат који подржава пројектну наставу, и који можемо да користимо и самостално. Веб-постере креирају наставници регистрацијом на сервису, али могу их креирати и ученици као извештај о свом раду. Ученици се региструју преко наставничког налога, при чему им имејл није потребан, него само ИД разредног пројекта, који је креирао наставник, и сопствена лозинка. На свом налогу наставник отвара разреде (класе), креира постере који су обично упутства за рад, а ученици прилажу своје постере који су резултати појединачног или групног истраживачког рада. Након отварања разреда, наставник креира постер у 4 корака: одређује наслов у заглављу и бира шаблон са распоредом слике и текста, уноси садржај странице, наводи линкове као изворе и слику, одређује фонт и боје. Може да креира више постер-страница, да их учини јавним или видљивим само ученицима и онима са линком, да их штампа као изручак.

Намена у образовању

Веб-постер замишљен на овај начин, са активним учешћем ученику готово да може да буде замена веб-претраге. Наставници путем постера на атрактиван начин могу да одреде истраживачке захтеве и упутства на одређену тему, а ученици на исти начин могу да представе свој истраживачки рад и резултате тог истраживања. 

Примери

Пошто је ова алатка смештена на сајт за наставнике са вишеструком наменом и више алатки за праксу, на њему се налазе и најразноликији примери из праксе који се могу прегледати. Предлажемо неколико пар примера постера на енглеском језику и један на српском: 

Упутство

Упутство за овај алат урађено је као веб-постер на 4 странице при чему свака страница представља приказ једног корака у креирању веб-постера.
Comments