Групно приповедање (Folding Story)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 10. 3. 2017. 16:10 ]

Кратак опис и функционалност

Групно приповедање је, сама реч каже, мрежа на којој можемо да започнемо неку причу, а чланови мреже да је дописују.  Започета прича се оглашава путем Фејсбука или Твитера. Почетак и дописивање приче уноси се у оквире за текст који предвиђају 160 карактера, 10 линија. Уредно прима и ћирилицу, али је питање колико има корисника мреже са српског говорног подручја. Када се региструјемо или пријавимо, на почетној страници мреже нас дочекују актуелне приче које се могу дописивати, тј. додавати своји делови (Open Folds) и завршене приче (Finished Folds). Са десне стране су три опције за додавање, креирање и читање (Add, Create, Read). Ако покрећемо своју причу бираћемо опцију за креорање. Отвара се поље на позадини са линијама које симулирају свеску и можемо да уносимо текст у највише 10 линија и до 160 карактера.  Невоља је само то што нема избора сарадника, тј. не можете на сарадњу позвати пробране, него су сви позвани. Но, уколико другим путевима обавестите пријатеље, они ће у кратком временском року да се допишу. Олакшавајућа околност је и то што на српском језику нема много прича. Код уноса текста, било да га започињемо или настављамо већ започети, треба пазити на правопис јер нема могућности за накнадно уређивање, чак ни за брисање. Мрежа функционише спонтано и асоцијативно. 

Намена у образовању

Наставници језика сигурно знају за вежбу за развој инвенције и сарадње - довршавања започете приче. Ово је прави веб-алат који ту вежбу може учинити шире прихваћеном јер се започета прича поставља на мрежу. Иако је овде реч о некој врсти друштвене игре, пре него о озбиљном раду, на сајту постоји страница са упутствима шта чини добру причу па је добро да наставници погледају, преведу то за своје ученике које упућују на заједничко креирање приче.

Примери

Пробни пример приче о Младеновом напуштању куће започета је на српском језику и можете да се укључите и слободно и асоцијативно допишете, али претходно треба да се региструјете.  

Упутство

На слици видите изглед радног окружења:  у улози посетиоца који прегледа причу, у улози оног који започиње своју причу, и у улози оног који дописује започету причу.


Comments