Новлет (Novlet)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 10. 3. 2017. 16:08 ]

Кратак опис и функционалност

Новлет је још један алат за заједничко креирање прича на свим језицима. На списку нема српског језика што не значи да се не може писати на српском, него само да то још нико није покушао. Интерфејс можемо да прилагодимо тако да буде на неком од шест светских језика. Алат омогућава да испод написаног пасуса напишемо другу верзију истог текста, односно да коментаришемо написани пасус и поведемо радњу у другом смеру. На самом сервису у картици Ресурси истакнута су правила доброг заједничког писања са саветима како да не повредимо сараднике, а да причу поведемо у свом смеру. То је нека врста смерница мреже и треба их поштовати. И без регистрације са почетне странице можемо да прегледамо приче, чланове мреже, али да бисмо стварали, неопходно је да се региструјемо. По укључењу на мрежу можемо да читамо, настављамо или коментаришемо постојеће приче и да покренемо своју и очекујемо да ће неко да коментарише или настави нашу причу. Ако покрећемо своју причу, дајемо јој назив, пишемо пасусу или више пасуса, без ограничења, бирамо жанр, а језик ће сервис аутоматски да препозна и понудиће избор сличних језика (српски, босански у случају писања на српском језику и ћирилицом). О одјецима наше приче добијамо извештаје, а на сајту можемо чак и да пратимо историју.

Намена у образовању

За сарадничко писање овај алат је најбољи јер нуди могућност различитих учешћа у сарадњи: дописивање поштујући стил започетог; стварање друге верзије истог; коментарисање без сопственог креативног решења. То омогућава наставнику да организовано и промишљено сам започне причу коју ће ученици дописивати, или да цео процес препусти ученицима, а он само прати и контролише.  

Примери

Започете приче мењају веб-адресу, односно бивају потиснуте ако дужи временски период немају сараднике, па пример на српском језику не вреди постављати, али на почетној страници имате примере актуелних прича.  

Упутство

На слици  погледајте изглед радног окружења.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDka21EQ2hzS19hN2c/edit?usp=drive_web

Comments