Градитељ приче (Story Builder)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 09:42 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Гуглова алатка Градитељ приче анимира текст који тобоже гради више учесника у дијалогу. Заправо су ти вишеструки носиоци дијалога само привид и симулација коју сам алат омогућава. На свом Џимејл-налогу свако може да изгради фиктивни дијалог више улога. Тим улогама прво дајемо име, које не мора да буде властито, а затим свака креирана улога пише одређени текст. Анимација текста се и састоји у приказу тока писања и смењивању улога. При томе не треба да журимо у куцању мислећи да алат прати ритам нашег куцања. Алат накнадно анимира оно што укуцамо. На крају бирамо музику и анимирани текст добија још један елеменат динамике. Алат не трпи предуге текстове јер слова постају превише ситне и не можемо га прочитати.

Намена у образовању

Иако ће се уз овај алат и наставници забавити, на њега превасходно требало да упућујемо ученике са одређеним задатком. Тај задатак може да буде да у виду дијалога стварних или фиктивних улога резимирају неки проблем, представе неку идеју из градива или школског живота. Наставници страног језика са ученицима могу да вежбају креирање кратких стварних говорних ситуација, симулирајући их путем овог алата.. 

Примери

Како изгледа анимирана прича види се одмах на почетној страници алата.

Упутство

Текстуално упутство на српском језику у Гугл-документу можете погледати и преузети као техничку помоћ у грађењу сопственог дијалога.
Comments