Баратање писањем (ThumbScribes)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 26. 9. 2015. 23:08 ]

Кратак опис и функционалност

Овај веб-алат намењен је сарадничком креативном писању. Потенцијалне учеснике на "дописивању" не ограничава на приповедање, него могу да бирају жанр: песме, поеме, хаику, есеј, новеле, приче, футиристичке приче,  записе... Код сличних алата сарадничко креативно писање функционише на принципу слободне берзе идеја где свако може да се укључи у "дописивање". Код овог алата можемо да позовемо тачно одређене пријатеље на сарадњу, али претходно морају бити део мреже, заједнице креативних. То ће постати региструјући се у мрежу преко Твитера или Фејсбука. Затим ће повући и своје пријатеље у мрежу. Пре него што започнемо писање, изабраћемо жанр, затим ћемо текст унети у оквир за текст и позвати пријатеље на сарадничко писање - дописивање, наставак нашег текста. Они који су започели писање или су се надовезали на нечије, добијаће са мреже обавештења кад неко настави њихов текст. На самој мрежи испод текста се види извештај о броју сарадника, прегледа и гласова.

Намена у образовању

С обзиром на то да се сарадња може усмерити на одређене пријатеље,  наставник или ученик који започне причу може да планира сарадњу, да не буде препуштена случају или забораву. Питање је да ли овакви поступци доводе до развоја истинског стваралаштва, али доприносе сарадничким односима и маштовитости, која није исто што и креативност.

Примери

Пре много времена пробно је започет један стих алузија на постојећу песму групе Смак, доживео је више прегледа, али ниједно дописивање, можда и зато што је на мрежи мали број стваралаца са српског говорног подручја, а свакако зато што није позван ниједан сарадник.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkZ2FZWVdqai04dW8/edit?usp=drive_web

Упутство

Једноставност коришћења чини упутство излишним.
Comments