Учите побољшано (LearnBoost)

поставио/ла Славица Јурић 28. 3. 2016. 07:59   [ Ажурирао/ла 10. 3. 2017. 14:55 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Подршка учењу или побољшање учења овај веб-сервис обезбеђује тако што нуди малу платформу за: формирање е-учионица и упис ученика у њих; креирање и постављање лекција у наставнички портфолио одакле их наставник распоређује и поставља у учионице; рад ученика, њихово праћење и процену; организовање и планирање активности ученика.  То све постижемо низом алатки које сервис нуди: календар са распоредом, алатке за формирање учионица, алатке за постављање лекција, алатке за процену и вредновање. По томе овај сервис личи на, рецимо, Софију, али нема изразиту социјалну функцију, иако се лекције могу учинити јавним и дељивим. При коришћењу сервиса, прво формирамо разред, односно групу или курс (Class) у коју упишемо ученике додељујући им идентификациони број. Затим креирамо и постављамо лекције и чинимо их доступним групи. Алатка за постављање лекције је крајње једноставна и поуздана. Подразумева унос назива лекције и наставних циљева, унос потребних материјала, листе за читање и постављање прилога и линкова. При креирању лекције са леве стране постоји мени чије су три опције чекиране као основне и њихова поља су већ активирана на радном простору. Можемо да чекирамо и опције за евалуацију, а опција за стандарде српском наставнику неће много значити јер се овом опцијом бирају и аутоматски постављају образовни сатнадради америчког школства. Креиране лекције се појављују у наставничком портфолију. Одатле их постављамо на једну или више креираних група. Ученици у својој групи приступају својим лекцијама, раде задатке, наставници их прате, оцењују. Извештај о напредовању могу да прате и ученици и њихови родитељи. Једну лекцију можемо да користимо у више разреда и исте ученике можемо да уписујемо на различите курсеве/ групе/ разреде.    

Намена у образовању

Једноставност ове платформе чини да је сваки наставник може користити за наставне и вананставне активности. То може бити подршка: хибридном учењу, раду читаве секције, припремном рад са ученицима, повременим пројектним и истраживачким подухватима у настави итд. Платформу успешно можемо да користимо за учење од куће са ученицима који су дуже време болесни, за поједине ученике и групе ученика при индивидуализованом раду и диференцираној настави. У опцијама групе можемо дозволити приступ родитељима тако да активности у разреду могу да прате и родитељи и да добијају извештаје о напредовању своје деце.  

Примери

Због заштите приватности ученика, подразумева се да ће формиране групе бити невидљиве јавно на интернету. Једино што може да буде видљиво јесу наставничке лекције које се смештају у фасциклу Мој портфолио на наставничком налогу. Лекције можемо да делимо путем друштвених мрежа, да добијамо линк који шаљемо колегама и пријатељима, да преузмемо код за уградњу и лекцију уградимо на неко веб-место.
Линк до лекције за 4. разред основне школе - одломак из Пупинове аутобиографије можете видети на овом линку: https://lrn.cc/7ED  У лекцији се види и коме је намењено и у којој учионици/ групи/ курсу се тренутно налази као и све што је наставник приложио и навео.

Упутство

Платформа је једноставна за коришћење поготово наставницима који су већ користили Едмодо, Енггрејд и друге јер је једноставнија од њих. За оне који су несигурни на располагању је више упутстава:

Учите побољшано (LearnBoost)

Comments