Мемрајз (Memrise)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 10. 3. 2017. 15:05 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Ова сложеница у имену бе се могла описно превести као напредовање по нивоима (rise) уз помоћ сентенци,  синтагми и лексема (mem од mnem) које помажу памћење. Реч је о платформи за учење и креирање курсева по различитим областима, али је најпре намењена учењу страних језика. Тих курсева има највише, а сам алат прилагођен је баш тој области. Рецимо, у ресурсима за лекције  аудио-ресурси имају почасно место. Креирани курсеви су бесплатни и углавном им се може приступити слободно, так да платформу можете користити и као полазник и као наставник. Уколико желите да прегледате неке од курсева, било да желите само да видите како изгледају било да их упишете, претраживаћете их по два критеријума: по некој од области и по језику говорника. Тако ћете, рецимо, наћи курсеве српског језика за говорнике енглеског језика. Ако креирате курс онда ћете му дати назив, а у падајућим менијима изабрати област и језик оних којима је курс намењен. Администраторска табла не личи на сличне контролне табле других платформи. У бази података (Database) сређујете курс по колонама и нивоима . Предвиђена је за рад по нивоима, па се појам  level среће и у текстуалним чињеницима и у мултимедијалним ресурсима на којима се лекција заснива. Речи додајете (Аdd words) или једну по једну или у скуповима. Оне представљају централни речник курса и у сваком нивоу се налазе одређене речи. Нивои се одређују бројевима. Пре него што курс учините видљивим и јавним бирајући картицу Детаљу у горњем десном углу, можете само вежбати. 

Намена у образовању

Наставници, прво, могу сами да уче уписујући неки од курсева који су креирале наше колеге. Можете креирати курс у жељи да помогнете, пре свих, колегама јер за ученике школарце постоје безбедније и једноставније платформе. Српски за странце, или неки курсеви из националне историје за Србе у егзилу идеална је тема за ову платформу. Платформа на најбољи начин осликава принцип демократичности знања на којој га делите и добијате бесплатно и професионално.

Примери

Сви курсеви језика овде су бесплатни, па се зато лекције виде, па тако и курсеви српског језика за говорнике енглеског језика. међутим, да бисмо им приступили, ипак је потребно да се региструјемо.

Упутство

Упутство на енглеском језику постављено је на самом сервису као слајд-презентација и видљиво регистрованим члановим. Најчешћа питања видљива су свима. 
Comments