Софија (Sophia)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 16. 4. 2015. 16:08 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Софија је платформа за учење и управљање садржајима са изразитом социјалном функцијом. Она је, тако, истовремено и глобална мрежа просветних радника који на платформи имају могућност да размењују наставне садржаје и искуство. Власници мреже нуде члановима обуке и бесплатне наставне материјале о разним темама, обуке и вебинаре. Софија најпознатија по обукама о актуелном моделу тзв. изокренуте учионице толико да је постала синоним за овај савремени приступ настави. Осим тога, на Софији сваки наставник члан мреже има могућност да оснива своје групе групе и поставља своје лекције и ресурсе. Те ресурсе Софија зове туторијалима и они то заиста јесу, по дефиницији. То нису било каква упутства у ПДФ или видео-формату, него упутства пре чијег постављања наставник попуњава образац са одељцима о опису, циљевима, а испод ресурса корисници имају могућност за питање и одговоре и на тај начин истинску могућност за интеракцију, што и јесте основни услов да би се упутство могло звати туторијалом. Туторијали се по сродности или некој другој потреби наставника могу сврставати у листе/ колекције. Једина препрека у обрасцима који се попуњавају уз туторијале јесте што су поља и падајуће листе којима се одређује, област, предмет, стандарди везани за америчко школство па то наставника са неког другог подручја може да збуни јер се они морају одабрати, а не одговарају образовном систему из којег је наставник. Туторијали и листе могу да се уграђују на друга веб-места. Сви туторијали чине библиотеку тог наставника. Да би се туторијал појавио у библиотеци мора бити публикован, а може да остане и приватан и невидљив јавности, а видљив групама које је наставник основао. Групе које наставник на Софији формира намењене су или ученицима или наставницима. Окружење групе чине два дела : у левом је библиотека где се постављају туторијали; у десном је простор за коментаре и објаве (announcement). Коментаре могу писати сви чланови групе, објаве само оснивачи. 
Да би се пријавили ученици у групу потребан им је само код групе. Примедба и околност која може сметати на овом сервису јесу рекламе спонзора које се у групама, ипак, не појављују, што је добро за рад са ученицима. Наставник групе може да формира по одељењима или наставним целинама као курсеве; може да креира садржаје у библиотеци, који се могу састојати из текста и слике, звучних и видео-записа, слајдова, ПДФ-документа и снимака екрана; да утврди циљеве и стандарде за сваки постављени садржај; да позове и упише кориснике. Платформа је једноставна и прегледна. Њена предност у односу на оне које се инсталирају и за које је потребан интернет-домен, јесте то што око одржавања немамо никаквог посла ни страха да ћемо нешто упропатити.

Намена у образовању

Софија је намењена раду са ученицима и то потврђује изборник при формирању групе у којем се бирају предмети и циљна група (наставници, ученици). Но како је група прилично елементарна, изгледа да се најмање користи за формирање група, иако је ту ученик релативно безбедан. Наставници га радо користе за постављање туторијала која онда уграђују на неко друго место где раде са ученицима. Због популарних и добро припремљених обука за наставнике, друга функција Софије јесте професионални развој. Путем Софије наставници могу да завршавају неки од понуђених, бесплатних онлајн курсева и прикупљају значке и награде; да се укључе у групе за размену искуства и идеја. 

Примери

Софија је и социјална мрежа у којој је размена публикованих туторијала пожељна (не и обавезна) па предлажемо:
  • Погледајте јавно објављене туторијале других наставника када се региструјете и повежете са неком од наставничких група
  • Један од примера на српском језику представља туторијал о стрипу у настави, намењен ученицима Сличица по сличица - причица код којег се види и како изгледа образац уз туторијал, али и циљеви и опис планираних активности током реализације "изокренуте учионице".
  • Туторијал за коришћење Софијиних образаца за постављање лекције рађено је у Софији па је истовремено и одличан пример.
Уколико желите да окусите како изгледа група у Софији, региструјте се и придружите пробној групи креираној за потребе овог приказа. У њој слободно оставите поруке и покушајте да додате прилог у библиотеку. Код групе је 8e9c52.

Упутство

Упућујемо вас на неколико упутстава.
  • На самом сервису све регистроване чланове-наставнике очекују видео-упутства на енглеском језику, за сваки корак у Софији. 
  • Туторијал на српском језику рађено у Софијином обрасцу истовремено је и пример коришћења.
  • У десној бочној траци је снимак екрана који приказује изглед  група и понуде контролне табле. 
Кликните на слику са изгледом радног окружења Софије да бисте је видели у пуном приказу
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkV0o0QldUQTllVFk/edit?usp=drive_webComments