Расадник одговора (Answer Garden)

поставио/ла Славица Јурић 25. 6. 2016. 02:49   [ Ажурирао/ла 10. 3. 2017. 16:26 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Расадник  одговора симболичан је назив алата који служи да "посадимо" питање, "расејемо" га путем линка или кју-ар кода и "уберемо" низ одговора, идеја, повратних информација. Од тако добијених плодова - одговора можемо да правимо слику, облаке речи, преводимо на друге језике, делимо даље. На почетној страници овог алата пише да је реч о минималистичком алату за максималне повратне информације (A minimal tool for maximum feedback). Минимализам је, најпре, техничке природе јер за коришћење алата није потребна регистрација нити напредна ИКТ-знања. Процес креирања питања састоји се из неколико корака, од којих су неки опционални, необавезни. 1.) У прво поље укуцамо што краће и једноставније питање (topic). 2.) Одаберемо начин достављања одговора: мождана олуја (Brainstorm) брзо и кратко одговарање са ограниченим трајањем;  учионица мод (Classroom) прима неограничен број одговора, али од једног корисника један одговор; модераторски режим (Moderator) шаље одговоре на сервис и они су видљиви тек кад их прегледамо и одобримо; закључани мод (Locked) користимо кад желимо да обустaвимо даље примање одговора. 3.) Затим бирамо да ли желимо да дозволимо 20 или 40 карактера за дужину одговора. 4.) Смишљамо лозинку путем које накнадно приступамо питању и уређујемо одговоре или закључавамо процес прикупљања одговора. 5.) Имејл можемо да унесемо и да путем поште примимо параметре: линк до питања и лозинку. 6.) Филтер на сервису очистиће непожељне одговоре и зато се препоручује да буде укључен. 7.) Избором дужине од једног сата, дана или једне седмице омогућићемо сервису да нам у изабраном року наше питање буде видљиво на почетној страници сервиса. Кад попунимо сва поља, отвориће нам се прозор у којем видимо своје питање и "њиву" - поље за први одговор, а испод њега простор где се указују сви послати одговори. Питање са одговорима можемо да делимо путем линка и социјалних мрежа, да га уградимо на своје веб-место, да извеземо у неки од генератора за облаке речи (Вордле, Тагкседо), да га преузмемо на рачунар као ПНГ-слику, да добијемо кју-ар код и шаљемо га или поставимо да би му корисници приступили. 

Намена у образовању

Расадник одговора можемо да користимо у свим областима рада: са ученицима, са колегама, чак и сародитељима и другим интересним групама. На часу или задавањем домаћег путем овог алата уеници или сарадници могу да изнесу мишљење, ставове, утиске, предлоге, решења; могу да именују неку појаву или уносе синониме, пословице и сентенце; да траже одговарајуће речи за опис емоције, става или неког феномена који смо проучавали итд. 

Примери

Питање Како искористити Расадник идеја? и неколико одговора представља пример коришћења овог алата. Уграђујемо га путем ембед-кода.
Слика доле представља исте одговоре генерисане у облак речи на Тагкседу и Вордле-генератору речи који су повезани са Расадником одговора и у њима увек можемо пробране одговоре генерисати у облаке речи. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkNlhya0N6eERZRVE/view?usp=drive_web

Упутство

  • Видео-упутство без текста са демонстрацијом уноса питања и одговора више је рекламног карактера. Прилажемо сликовно упутство које је довољно за овако једноставан алат. 
  • На приложеном сликовном упутству објашњени су кораци у креирању теме на које се траже одговори и могућности након креирања.
Клик на слику отвара је у пуној величини.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkVFZIUGowdGtYM0U/view?usp=drive_web

Comments