Клас дођо (Class Dojo)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 10:24 ]

Кратак опис и функционалност

Клас-дођо је читав систем за праћење, процењивање и обавештавање о напредовању ученика. Намењен је наставницима, ученицима и родитељима, па при регистрацији на овај сервис одмах бирате улогу. Уколико се региструјете као наставник, унећете и податке о својој школи, те ће и други наставници школе моћи да користе исте податке о школи, а сервис вам омогућава да их одмах и позовете. Зато ће, кад сте пријављени, уз ваше име одмах стајати и назив ваше школе. Лево од вашег профила и назива школе налазе се три картице: за формирање разреда/ група (Classes), за преглед последњих активности на вашем налогу (Latest Activity) и за слање извештаја родитељима (Parent Reports).  Најбитнија је прва понуда јер у њој додајете групе именујући их, бирајући узраст и иконицу групе;  додајете ученике по имену и презимену бирајући им аватар или постављајући сопствене сетове сличица са рачунара на сервис; Сваком се ученику могу доделити беџеви који у кратком изразу садрже особину, заслугу, постигнуће због које добија беџ. У колекцији има 20-ак беџева позитивних и толико негативних. Не могу се користити сопствене сличице, него нека од постојећих, али се опис може преименовати како желимо и тако именовани беџеви могу се селити из разреда у разред. Ученици се позивају путем кода који сваком именованом студенту сервис аутоматски одређује и извози кодове целог разреда у ПДФ-формату. Озбиљна замерка сервису односи се баш на кодове, при чијем генерисању не видимо име ученика ако није исписано енглеском латиницом (као и на Едмоду). Проблем се решава тако што ученике упишемо латиницом на почетку, а кад генеришемо и извеземо кодове, поново их преименујемо.

Намена у образовању

Иако опис уз сличице - беџеве не подразумева детаље и реченице којима бисмо прецизирали намену беџа, односно постигнуће ученика; нити индивидуализацију у ограниченом броју беџева, вешт наставник може да именује беџеве тако да обухвати социјалне вештине (сарађује, помаже другима, учествује у хуманитарним акцијама и слично) и владање (поштује наставнике, долази на време итд), радне навике (ради редовно домаћи, носи прибор итд); степене успешности у појединим областима (савладао разломке, изузетан познавалац дупљара, вешт у извођењу огледа итд); неке индивидуалне особине (креативан, улаже велики труд и сл) итд. Практично, беџеви се користе као алтернатива оценама, њихова допуна, али могу и да замењују оцене. Посебно су примењиви на млађем основношколском узрасту. 

Примери

Пошто је реч о затвореном систему коме имају приступ ученици и родитељи, пример се не може видети. На слици је приказан изглед учионице у контролној табли и извештај о напредовању једног ученика.

Упутство

Видео-упутство на енглеском језику упућује у техничко сналажење на сервису. 
Comments