Творац графичких образаца (Graphic Organizer Maker)

поставио/ла Славица Јурић 3. 7. 2017. 00:43   [ ажурирано 4. 7. 2017. 01:06 ]

Кратак опис и функционалност

На наставничком сајту Рецепт за успех постоје три алата: Графички организатор, Творац рубрика и Творац цитата. Творац графичких образаца у неколико корака направиће нам једноставне шеме и графиконе са инструкцијом које користимо у настави. У понуди су Венови дијаграми, табеле у које се уносе одређени подаци, облачићи и мехурићи који развијају одређене идеје, једноставне мапе ума у којима се мапира нека идеја, токови процеса итд. При креирању новог графичког организера (New) ми изаберемо тип, а затим у поља уносимо име и инструкцију. У понуди је и подразумевано објашњење за одабрани образац на енглеском језику, које нам може помоћи да схватимо о каквом је обрасцу реч, као и да на основу њега напишемо инструкцију на српском језику. Затим одабрано и написано сачувамо кликом на иконицу за чување и добијамо линк до ХТМЛ-записа који нам се отвара у искачућем прозору нашег прегледача. Тај запис можемо одмах да штампамо или да га копирамо у документ на свом рачунару. Да бисмо користили ове обрасце, не морамо да се региструјемо на сајту. На сервису се не чувају трајно креирани обрасци и затварањем прегледача, они нестају, па је важно да их претходно копирамо. 

Намена у образовању

Графичке обрасце дајемо ученику да попуњава током часа, за домаћи, или за проверу знања. Осим општепознатих фрафичких образаца какви су Венов дијаграм, дијаграм тока и др. постоје и обрасци који нас упућују на наставне технике и методе: за и против, RWCT (Читај, пиши и критички размишљај). Тако већ сам образац условљава и коришћење одређене методе.  

Примери

Примери графичких образаца за наставу постављени су на почетној страници овог алата у делу Погледајте узорке (View Samples). Кликом на сваку врсту узорка отвара се нови прозор у прегледачу у коме се види образац у ПДФ-формату са именом, инструкцијом на енглеском језиком и графичким обрасцем. Један креиран пример Веновог дијаграма са инструкцијом на српком језику приказан је на слици:
 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkbmRuRkNYMmZ6RjA/view?usp=drive_web

Упутство

Два су упутства на располагању:
  • текстуално у ПДФ-формату на енглеском језику које се налази на сајту
  • сликовно на српском језику (кликом на доњу слику, отворићете је у пуном приказу)
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkak0yNS1USkxIeDA/view?usp=drive_webComments