Отворени беџеви (OpenBadges)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 16. 2. 2022. 16:11 Вебциклопедија каталог веб-алата ]

Кратак опис и функционалност

Отворени беџеви су иницијатива компаније Мозила којом она образовне институције, удружења и друге сличне организације које раде на подизању квалитета дигиталних вештина корисницима и ученицима, укључују у акцију јавног препознавања, вредновања и потврђивања тих вештина. Због тога су приложена два линка: један до описа како то све функционише и како се укључује у акцију; други до места где се значке односно беџеви могу креирати и учинити видљивим заједници. Када организација креира своје беџеве треба да предвиди стандарде односно степене дигиталне вештине. Беџеви се онда нађу на тржишту и деле полазницима, ученицима, студентима... 
беџеви се сврставају у отворене јер немају власништво, али ни ограничења и дефинитивност. Нису у питању само сами беџеви који се непрестано надограђују, идеје размењују, него и сами технички стандарди. Самим тим што свака организација прописује за шта даје своје беџеве, технички стандарди за дигиталне вештине се крећу у веома широком луку. Иза сваког беџа стоје одређени стандарди, издавач и провера доказа.

Намена у образовању

У времену стандарда свуда, па и у школству, оваква иницијатива важна је не само због беџева којима би корисници доказивали и показивали своја достигнућа, него и због дефинисања тих стандарда што је укључено и подразумевајуће у Мозилиној акцији .  Беџеви су својеврстан модерни гејмифицирајући сертификат којима се може доказати укљученост у процес доживотног учења. Праксом је проверено да беџеви радују и старе и младе. Ова акција засада и код нас интересантнија је за наставнике који се образују стално, и институције које им те програме и обуке нуде. Временом би и школе могле да поставе беџеве за ученике којима ће дефинисати међупредметне дигиталне вештине. 

Примери

Примери беџева и институција које стоје иза њих постоје на сајту.

Упутство

Сам сајт је заправо упутство и водич кроз ову иницијативу и начин укључења у њу. Бирамо Упутство за дизајнере беџева на енглеском језику које је намењено онима који за организацију креирају беџ. 
Comments