Кратак опис и функционалностОтворени беџеви су иницијатива компаније Мозила којом она образовне институције, удружења и друге сличне организације које раде на подизању квалитета дигиталних вештина корисницима и ученицима, укључују у акцију јавног препознавања, вредновања и потврђивања тих вештина. Због тога су приложена два линка: један до описа како то све функционише и како се укључује у акцију; други до места где се значке односно беџеви могу креирати и учинити видљивим заједници. Када организација креира своје беџеве треба да предвиди стандарде односно степене дигиталне вештине. Беџеви се онда нађу на тржишту и деле полазницима, ученицима, студентима... беџеви се сврставају у отворене јер немају власништво, али ни ограничења и дефинитивност. Нису у питању само сами беџеви који се непрестано надограђују, идеје размењују, него и сами технички стандарди. Самим тим што свака организација прописује за шта даје своје беџеве, технички стандарди за дигиталне вештине се крећу у веома широком луку. Иза сваког беџа стоје одређени стандарди, издавач и провера доказа. Намена у образовањуУ времену стандарда свуда, па и у школству, оваква иницијатива важна је не само због беџева којима би корисници доказивали и показивали своја достигнућа, него и због дефинисања тих стандарда што је укључено и подразумевајуће у Мозилиној акцији . Беџеви су својеврстан модерни гејмифицирајући сертификат којима се може доказати укљученост у процес доживотног учења. Праксом је проверено да беџеви радују и старе и младе. Ова акција засада и код нас интересантнија је за наставнике који се образују стално, и институције које им те програме и обуке нуде. Временом би и школе могле да поставе беџеве за ученике којима ће дефинисати међупредметне дигиталне вештине. ПримериПримери беџева и институција које стоје иза њих постоје на сајту. УпутствоСам сајт је заправо упутство и водич кроз ову иницијативу и начин укључења у њу. Бирамо Упутство за дизајнере беџева на енглеском језику које је намењено онима који за организацију креирају беџ. | Веб-алати из ове врсте |