Рубистар (Rubistar)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 7. 6. 2015. 10:27 ]

Кратак опис и функционалност

Када отворите било коју могућност на овом сервису са мноштвом рубрика и образаца погодним за школске пројекте, све ће вам изгледати исто. Попуњавате своје име и, евентуално, ученика, а затим бирате из падајућег менија назив рубрике или додајете свој назив, уколико вам понуђени не одговарају. Потом у пољима истог реда, а понуђено их је четири, попуњавате садржаје те рубрике, по корацима. Рубрика има десетак по редовима, и 5 по колонама, с тим што су у прву колону смештени називи рубрика. Називи рубрика које сервис нуди зависе од врсте и намене рубрике коју сте изабрали. Обрасци с рубрикама су разврстани у 10 области: Говорни пројекти (Oral Projects), Продукти (Products), Мултимедија (Multimedia), Наука (Science), Истраживање и писање (Research and Writing), Радне вештине (Work Skills), Математика (Math), Уметност (Art), Музика (Music), Читање (Reading). У оквиру сваке области има 2-9 различитих образаца. Рецимо, најуниверзалнији обрасцу су у области Продуката и садрже ове типове образаца с рубрикама: брошура, игра, мапа, постер, новине, осе времена, јавна капмања, музичко компоновање. Називи су, наравно, на енглеском језику, али све у оквиру задатих рубрика можете писати на српском,а ако се региструјете можете изменити и назив одабраног обрасца и нумерацију поља, број колумни и редова. Пошто попуните задате рубрике, имате могућност да је одмах штампате, извезете на свој рачунар, објавите јавно на серверу и накнадно је уређујете и анализирате. Рубрике можете попуњавати и без регистрације на сервис, што је добро уколико не желите да чувате на самом сервису, него само извезете, или да се региструјете, што је препоручљиво уколико ћете чувати на мрежи све своје рубрике у портфолију. При регистрацији уносите и зип-код, најбоље поштански број своје општине, а за сваку креирану рубрику добијате ИД како бисте могли да јој накнадно приступате, анализирате је. За попуњавање рубрика, било да сте регистровани члан или им приступате нерегистровани имате 40 минута па је добро да их, пре истека овог временског рока, сачувате, јер се у уређивање можете вратити одмах након чувања, када за довршетак имате нових 40 минута. Такође, уколико желите да трајно сачувате рубрике, важно је да одаберете да су ваше рубрике трајне (permanent), а не временски ограничене (temporary). Посебна предност рубрика састоји се у могућности да је учините интерактивном ако сте регистровани члан. Кликом на анализу, у свако поље рубрике можете заједно са учесницима (ако знају ИД) да унесете резултате у бројевима које систем прерачунава у проценте.

Намена у образовању

 Попуњавање рубрика са прецизним и јасним упутствима по корацима је преко потребна вештина самим наставницима. Они тако вежбају планирање и јасно изражавање захтева које постављају пред појединце или групе укључене у неки задатак или пројекат. С друге стране, добро испланирани задаци и акције чине да их ученици лако схвате и у складу с њима раде. Осим за планирање и изношење захтева, рубрике се могу користити и за вредновање, самовредновање тимова и појединаца, што је посебна погодност ових рубрика.

Примери

Образац са планом билтена Вебциклопедије је пример једног коришћења Рубистара. ИД ове рубрике је 2297737 те слободно можете унети своје бројчане процене у рубрике као вид вредновање одређене рубрике билтена, а ради вежбе.

Упутство

За овај сервис није потребно упутство јер је изузетно једноставан. Ипак, постоје 4 текстуално-сликовна упутства на енглеском језику на самом сервису:
Comments