Код (Code)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 26. 9. 2015. 22:48   [ ажурирано 10. 3. 2017. 16:22 ]

Кратак опис и функционалност

Код је иницијатива коју су 2013.г. покренула браћа Хари и Али Партови, а која се залаже за увођење наставе информатике у што већи број школа и повећање броја жена и мањинског становништва које изучава ову дисциплину. Њихова визија је да сваки ученик у свакој школи добије прилику да изучава информатику. Промовисање идеје да информатика и програмирање треба да буду део основног наставног програма у образовању, заједно са осталим наукама, подржао је велики број значајних имена из света рачунарске технологије. Ова непрофитна организација је установила светску манифестацију под називом „Сат програмирања“ која се реализује у читавом свету и у којој учествује и образовни систем наше земље. Платформа Код садржи бројне наставне материјале намењене ученицима и наставницима који их, на једноставан начин, уводе у свет програмирања. Решавајући занимљиве задатке различитих нивоа сложености, ученици се упознају са основним логичким структурама програмирања, развијају логичко размишљање и, методом покушаја и погрешака, самостало уче и напредују. Платформа је локализована на српски језик, ћирилично писмо.

Намена у образовању

Стављајући ученике у ситуације у којима треба да реше одређени проблем развијамо њихову способност анализирања проблемске ситуације, размишљања о могућим путевима до решења, јачамо њихово самопоуздање и подстичемо слободу да мисле и закључују. Платформа Код нуди изазовне задатке који поседују све описане добробити за развој ученика. Кроз ове задатке, ученици се, у свом темпу, упознају са основним приципима програмирања и полако прерастају статус корисника технологије постајући њени креатори. Након активности у оквиру ове платформе, они лако прелазе на рад у другим програмским језицима и платформама. 

Примери

Како можете да користите платформу Код и реализујете „Сат програмирања“ у својој школи погледајте на https://www.sophia.org/tutorials/tutorial-9.

Упутство

Рад у оквиру платформе Код је врло једноставан. Потребно је да подесите језик (поље се налази на дну странице) на српски језик, одаберете један од понуђених туторијала и пратите упутства.
Comments