Скреч (Skratch)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 26. 9. 2015. 23:31   [ ажурирано 10. 3. 2017. 16:18 ]

Кратак опис и функционалност

Скреч је програмски језик специјално дизајниран за децу узраста од 8 до 16 година старости, али који могу да користе људи свих животних доби. Програмирајући у Скречу, ученици и наставници могу да креирају интерактивне приче, игре и симулације и да своје креације поделе са другим Скречерима, у оквиру Скреч онлајн заједнице. Скреч се користи у више од 150 земаља и локализован је на преко 40 језика. Доступан је и на српском језику, на ћириличном писму. Доступан је у два режима рада:
  • као рачунарска апликација коју преузимамо и инсталирамо на сопствени рачунар, 
  • као Скреч онлајн платформа 
Ако користимо веб-алат, онлајн верзију, за само програмирање није неопходно креирати кориснички налог, али ако желимо да програм сачувамо и објавимо, кориснички налог је неопходан. Како је овај програмски језик дизајниран за учење програмирања у раном животном добу, он поседује многе погодности које не срећемо код осталих програмских језика. Наредбе Скреча не пише програмер, оне су унапред дате у визуелној форми (плочице са написаним кодом). На овај начин је избегнута могућност појаве синтаксних грешкака у програмском коду. Ученик креира програм ређањем одговарајућих плочица у логичком следу. Логика програмирања у Скречу не разликује се од логике програмирања у другим програмским језицима. Иако на изглед једноставан, Скреч омогућава креирање врло сложених програмских структура. Због тога ученици раде у Скречу на свим нивоима образовања (од нижих разреда основне школе до факултета).

Намена у образовању

Програмирање у Скречу налази примену у различитим наставним областима попут информатике, математике, језика, природних и друштвених наука. Веома је згодан за креирање наставних ситуација у којима желимо да поспешимо стварање функционалних знања ученика и афирмишемо њихов рад. Задаци могу да варирају од најједноставних приказа одређених законитости до креирања програма који омогућавају интеракцију корисника са садржајем и обезбеђују учење кроз откривање узрочно последичних веза. Програмирајући у Скречу, ученици се баве решавањем одређеног проблема и креирањем производа који ће бити од користи њиховим вршњацима. Формирањем налога школе у Скреч онлајн заједници и објављивањем урађених програма обезбеђује се промовисање радова ученика, као и додатне прилике за учење свих ученика школе. Кликом на дугме Погледај изнутра сваки објављени програм открива свој код. Проучавањем „написаног“ кода, ученици могу да формирају сопствене закључке, уоче путеве за унапређење приказаног решења, као и да, кликом на дугме Преради, унапреде програм. Онлајн заједница пружа могућност коментарисања објављених програма, постављања питања, одговарања, као и сараднички рад на истом пројекту.

Примери

Разредни старешина одељења ученика са посебним образовним потребама у ОШ“Бранислав Нушић“ у Београду је приметила да на Интернету не постоје програми на ћириличном писму који омогућавају увежбавање сабирања и одузимања до 5 (20). Разговарала је са наставником информатике и наручила програм који је потребан њеним ученицима. Ученици редовних одељења шестог разреда су добили задатак да овакав програм израде. Било је неопходно да анализирају проблем – открију логику функционисања квиза, дефинишу потребне елементе и повратне информације и креирају програм. Продукти су били мањег и већег степена сложености.

 Упутство

Упутства за креирање корисничког налога и рад са ученицима IV разреда основне школе у оквиру Скреч онлајн платформе можете погледати на:


https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B8gm_1_5nRMpM296MlpkdTA0MUk/view?usp=drive_web
 Кликом на слику прегледајте је у пуној величини.

Comments