Биографије и представљања


У једноставне веб-сајтове можемо да сврстамо оне који служе да се креира си-ви, односно радна биографија, или да се кратко и ефикасно представе појединци, фирме или удружења, институције. На њих се региструјемо и пријављујемо и редовно водимо. Они, углавном, немају контролну таблу него странице или поједине одељке страница уређујемо "споља" кликом на едит-дугме, а оно што додајемо или уграђујемо потпуно је аутоматизовано тако да није претеривање када се каже да се оваква веб-места креирају за 5 минута.
Примена у образовању оваквих веб-алата највећа је за наставнике и друге образовне раднике, јер је корисно да имају своје радне биографије. И ученике, поготово средњошколце и студенте, можемо привикавати да воде радну биографију. веб-странице за представљања корисна су и за ученике и образовне раднике не само да би се лично представили (обично ефикасно, духовито и сл), него могу да кратко представе удружења, фирме, друштва, али и пројекте у којима су учествовали и слично.

Визуелни си-ви (VisualCV)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 6. 3. 2015. 18:33 ]

Кратак опис и функционалност

Веб-сајт за креирање визуелне радне биографије попут оних сличне намене ради на једноставном принципу "оно што видиш, то и добијеш". У процесу регистрације већ се уносе основни подаци у три корака. Остале податке уносите избором задатих елемената у картицама на врху и њиховим попуњавање. У зависности од врло малог броја бесплатних шаблона, радна биографија може да буде у све колоне (главна и узана бочна) или да се одељци ређају једни испод других. Понуђени називи секција/ одељака  (радна историја, образовање, вештине, сведочанства, рефенце итд) могу се преименовати у српски језик, а постоји могућност додавања једног прилагођеног елемента по сопственим потребама. Сви ти елементи су поновљиви у неограниченом броју.  Број портфолио-прилога је у бесплатној верзији ограничен је на 50, али то ограничење увек можемо превазићи постављањем линкова до неке оставе. Уколико их додајемо са свог рачунара, величине за поједине врста датотека су ограничене, али уколико их додајемо са неког од сервиса путем ембед-кода, ограничења нема. Портфолио-прилози могу се ембедовати са неког од сервиса са којима је овај алат повезан: Ју-тјуб, Фликр, Слајдшер. Као и сви слични веб-алати, и овај вам омогућава да свој си-ви учините приватним, видљивим само онима којима пошаљете линк и потпуно јаван. Можете га одштампати претходно га претварајући у ПДФ-формат, делити путем социјалних мрежа. На једном налогу можете креирати више радних биографија што је погодно за вишејезичне радне биографије, или на више писама. Пазите, изглед се може разликовати у различитим прегледачима. 

Намена у образовању

Сваки запослени у образовању требало би да има и дужан је да има си-ви, па зашто то не би био електронски, поготово овај који има и елементе портфолија. Осим тога, наставници могу с ученицима вежбати да и сами израде своју радну биографију. Ова радна биографија изгледа непрегледно уколико се у њу поставља баш све, па је добра за оне потребе кад се траже само основни подаци и, евентуално, неки посебан аспект рада, вештине и слично. 

Примери

Погледајте експериментални пример радне биографије аутора овог чланка под називом Образовна одисеја.   

Упутство

Детаљно текстуално упутство на српском језику можете да прегледате и преузмете. 

Кинзаа (Kinzaa)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 6. 3. 2015. 19:10 ]

Кратак опис и функционалност

Овај сервис омогућава вам да направите једноставну страницу са задатим областима о личним подацима, подацима о образовању, радној историји и личним интерeсовањима и ставовима који одају вашу личност (personality), бар онај део који је за професионалну биографију потребан. Но, шта је зачуђујуће у овој биографији: она захтева да већина података буде графички приказана скалама процене и дијаграмима у облику пите. На тај начин ставља вас у позицију да се самовреднујете при уносу података, одређујући три кључне одговорности у обављању посла и проценат присутности сваке од њих; да сами наведете вештине које поседујете и на скали процене утврдите у којој мери имате неке вештине; у којој мери имате неке ставове или потребе на послу (бука, близина са местом становања, брзина доношења одлука, могућност напредовања и стицања нових вештина, постојање чврстих правила, величина тима у којем можете радити, склоност ризиковању итд). Заиста невероватно! Иако делује забавно, када дођете до последњег дела - персоналити, заправо видите како су то садржаји које у развијеним земљама и добрим фирмама послодавци добијају путем интервјуа или тестирања потенцијалних запослених који конкуришу за неки посао. Ако сте запослени, схватите овакав графички вид радне биографије као самовредновање. Ако нисте запослени, или постоји могућност или претња од технолошког вишка, озбиљно и самокритично је попуните. 

Намена у образовању

Ова радна биографија биће пожељна је за послодавце који хоће на први поглед да виде све: сва ваше компетенције на једном месту и графички. То ће им омогућити овај алат и још могу да добију и поткаст или видкаст уколико снимите и видео-представљање.  

Примери

Експериментални пример радне биографије у овом алату урадио је аутор приказа. 

Упутство

Детаљно текстуално упутство на српском језику погледајте или преузмите из наше базе упутстава.

О себи (About me)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 6. 3. 2015. 19:27 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Абоут дот ми (О мени) је једноставан алат за атрактивно и ефектно представљање на интернету. Позадина је слика која се може одабрати од понуђених или поставити нека по сопственом избору, а корисник може да укуца текст и себе представи онако како жели. Све на страници се веома једноставно и лако уређује: боја и провидност слике, боја и величина слова итд. Алат омогућава убацивање хипер-веза ка осталим важним веб местима и том приликом приказује иконице тих других алата што ваше представљање чини још атрактивнијим. Страница се може делити електронском поштом, постављањем на друга веб места, помоћу друштвених мрежа Фејбсук, Твитер и Линкед-ин као и путем електронског потписа.

Намена у образовању

Оваква радна биографије, осим за брзо и ефектно представљање на интернету, може да има намену и при аплицирању на одређене пројекте, у ситуацијама када се траже селективне биографије.  

Примери

Пример радне биографије Наде Пуртић је кратак, ефектан, опуштен, а ипак се представила као озбиљан наставник путем приложених линкова.

Упутство

Текстуално упутство на српском језику погледајте и преузмите из наше базе упутстава. 

Да ли си за зујање (Do you Buzz)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 6. 3. 2015. 18:55 ]

Кратак опис и функционалност

Ако још увек немате радну биографију, ово је одличан сервис на коме је можете објавити. Иако му назив у слободном преводу не звучи озбиљно, он је врло озбиљно замишљен, а неозбиљност назива можда потиче од тога што се рубрике лако попуњавају. Лишиће вас муке да размишљате шта у њу да унесете јер сервис нуди неколико области тј. картица: радно искуство, вештине, образовање, интересовања, контакти. Имена команди и картица су на енглеском језику без могућности да их промените на српски, али све остало можете. У оквиру сваке картице, можете додавати поднаслове па тако своје вештине можете разврстати према ономе што се сматра релевантним компетенцијама за наставника или другог образовног радника, рецимо у: методичке и педагошке, комуникацијске, организаторске итд. Осим ових елемената без којих нема радне биографије, било она папирна или електронска, сервис има и друге понуде које доприносе да ова биографија буде истовремено и ваш веб-идентитет. Наиме, током регистрације понудиће вам се могућност да аутоматски повежете и преузнете податке са профила вашег налога на социјалној мрежи Линкед-ин. Немојте бринути ако немате профил на Линкед-ину, све потребне податке унећете у свој профил на овом сервису, одлучујући да ли ће неки од њих бити јавни или приватни. Веб-идентитет подразумева и да сва веб-места, почев од социјалних мрежа на којима имате свој налог до веб-сајтова која уређујете или су од значаја за ваш посао, унесте и линк-листу испод профила и ваше слике. Неке од најпознатијих социјалних мрежа већ су понуђене и само их аутоматски повежете са својим профилом на њима, а остала ваша веб-места уносите дајући и именујући нови линк и постављајући веб-адресу. Такође, једна од картица је Блог, која вам омогућава да свој блог аутоматски повежете са радном биографијом. Кликом на картицу Блог излистаће се уноси вашег блога. Ако је блог једноставан, видеће се све, међутим, ако има комплексну структуру, неће се видети сви чланци, него по неком избору којем је тешко утврдити критеријум, али то су, свакако, новији чланци. Уосталом, чим се отвори картица Блог, могуће је посетити га и путем РСС-фида пратити га. И још једна сјајна ствар - једна картица је и портфолио. Нажалост, бесплатна верзија омогућава вам ограничен број прилога у портфолију, па добро пазите који ће то прилози бити: можда неки видео-клип и фото/колаж. Уз мало досетљивости, можете портфолио да водите на блогу за те намене, па ће прилози из портфолија бити видљиви преко картице Блог. На крају обављеног посла, бесплатна верзија даће вам дугу веб-адресу ваше радне биографије и веб-идентитета, а ако хоћете да је ауторизујете мораћете прећи на плаћену верзију. Радну биографију можете извести као ворд-документ или делити на мрежи путем две понуде у горњем десном углу.

Намена у образовању

Просветни радници могу да израде своје радне биографије и придруже је као екстерни линк у свој портфолио. Своје ученике могу да упуте да и они креирају радну биографију. 

Примери

Радну биографије колегиница Весна Гошовић израдила је у овом алату.

Упутство

Прегледајте или преузмите текстуално упутство на српском језику.

1-4 of 4