Патбрајт (Pathbrite)

поставио/ла Славица Јурић 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 21. 1. 2017. 13:40 ]

Кратак опис и функционалност

Овај градитељ сајта је нека врста споја веб-сајта и кураторских обележивача садржаја на интернету. Наиме, једна отворена страница омогућава нам да додајемо ставке које смо већ поставили негде на интернету: са Јутјуба и Вимеа, Вечитог нотеса, из Гугл-докумената, Блогера и слично. Повезана је и са најпопуларнијим глобалним мрежама: Твитер, Фејсбук и Линкед-ин, те се поједини садржаји могу и оданде постављати. Такође, могу се постављати друге УРЛ-странице и сајтови а све се то приказује и визуелно, као да је уграђено, а не као линк. Дакако, и садржаји са рачунара могу се поставити. Странице се могу разврставати по категоријама, од којих су неколико почетних већ задате и типичне су за портфолио: Најважније, Вештине, Знања, Интересовања што одмах указује на његову превасходну намену, а то је портфолио. Оне се могу преименовати у српске изразе, али на жалост не и на ћирилици, или додати сасвим нове категорије. Свака категорија добија и своју јединствену боју те додате ставке придружујете одређеним категоријама. Интеракција с читаоцима, односно онима којима је намењен портфолио, омогућена је могућношћу да се додају коментари испод ставки, као и могућношћу да уграђене ресурсе могу да преузму или само прегледају. Портфолио можете учинити видљивим само себи или свима другима. Постоји могућност изградње вишеструких портфолија у образовању у којима је наставник, администратор, истраживач или инструктор, али су то плаћене верзије. Оне нуде одлично разрађене могућности да се изгради курс и слично.

Намена у образовању

Визуелност и лакоћа рада у овом алату, повезаност са другим сервисима чине га сјајним за портфолио наставника, па и ученика. Посебно је згодан за наставнике који већ имају много садржаја на интернету, па овај сајт може да их све окупи, као обележивач, а да истовремено може да покрене потпуно нове странице и попуни задате. Уколико се портфолио покреће за ученике у којем би наставник био администратор, потребна је доплата, односно прелазак на плаћену верзију.

Примери

У недостатку наставничких портфолија погледајте пример портфолија једног менаџера продаје.

Упутство

За креирање сајта на сервису са различитим наменама, издвајамо три видео-упутства на енглеском језику од којих свако представља како се изграђује сајт са специфичном наменом:
  • Видео-упутство (5') на енглеском језику објашњава како изградити образовни портфолио;
  • видео-упутство (3.30) много је динамичније и показује како да на сајту изградите портфолио уз вишеструке могућности
  • видео-упутство о томе (12') упућује како да изградите читав курс користећи овај сервис.  
Comments