Образовни сајтови


У овој врсти представљаћемо веб-сајтове са ресурсима корисним за образовање и наставу. Иако такве сајтове ни на који начин не креирамо ми сами, сврставамо их у Вебциклопедију као помоћ наставницима при сналажењу у непрегледној грађи корисних сајтова тако што бирамо најбоље из свих наставних области. 
Они су осмишљени или да се користе за наставу и учење прегледањем и преузимањем садржаја; или тако да и сами можемо постављати садржаје, са ограниченим овлашћењима што их разликује од социјалних мрежа.Националне химне (National Anthems)

поставио/ла Славица Јурић 26. 4. 2017. 05:16   [ ажурирано 27. 4. 2017. 08:32 ]

Кратак опис и функционалност

Сајт са националним химнама и пасошима спада у веб-услуге на којима се брзо можемо обавестити о земљама света. Иако би се по самом сајту рекло да он садржи само податке о химнама и пасошима, на њему су садржани и други основни подаци о земљама: застава, грб, статистички подаци о популацииа по старости, површина по врсти (вода, земља, обала), мапа земље. Химне се могу преузети или слушати у вокалном и инструменталном извођењу. Стихови химне су посебно исписани на службеном језику и писму сваке земље. Изглед корица пасоша те земље дат је као слика у јпг-формату. На сајту се не види ко су сарадници и аутори, нити постоји могућност да се пријавите као сарадник. Отуда не можемо закључити зашто код неких земаља нема свих података. У такве земље са непотпуним подацима спада и Србија.  

Намена у образовању

Овај сајт је одличан за оне ученике основне школе који воле географију и надмећу се у познавању основних података о земљама света. За све остале, одрасле и школарце, сајт је користан као ревија и подсетник. У неколико корака можемо брзо да пронађемо  податке о идентитету сваке земље и сазнамо основне информације о њеном положају и површини на којој се простире, о становништву, а путем химне и грба и о њеној култури. 

Пример

Химну Србије, нажалост, корисник сајта не може да преслуша, нити да види стихове на оригиналном језику и писму, као ни изглед пасоша, али постоји слика заставе, грба, основни подаци и мапа Србије. Као пример како изгледа потпуна страница о некој држави погледајте страницу о Грчкој: http://www.national-anthems.net/GR

Упутство

Слика приказује како се претражује нека земља на сајту. Кликните на слику да бисте је погледали у пуној величини. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkdkdXLUE4M2JwOWc/view?usp=drive_web
360 места (360 cities)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 10. 3. 2017. 10:59 ]

Кратак опис и функционалност

Виртуелни обиласци 360 места у свету представљају изабрану колекцију посредством панорама Гугл-света (Google Earth). 

Намена у образовању

Може послужити наставницима и ученицима који немају инсталиран додатак за Гугл-свет или им је сналажење на њему тешко.
Поетска фондација (Poetry Fondation)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 3. 2015. 06:41 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Песничка фондација је сајт намењен свим љубитељима поезије, али и одличан образовни ресурс. На њему се налазе информације и ресурси о песницима и поезији, сама песничка остварења, интервјуе с песницима итд. 

Намена у образовању

Иако је на енглеском језику, може послужити и српским наставницима као извор или пратећа и додатна грађа за наставу књижевности.
Смитсонијан образовање (Smithsonian Education)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 09:18 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Веб-сајт за образовне раднике, професионално урађен, може бити узор како да изгледа добар сајт са наставничким ресурсима. На почетној страни дочекује нас обавештење да може послужити за фазу припреме, планирања и подучавања и учења, а затим и претраживач ресурса и образовних стандарда.  Ресурси су сврстани у делове по областима предмета: Уметност и дизајн, Наука и технологија, Историја и култура, Језици.

Намена у образовању

Иако се односи на амерички образовни систем, па нам стандарди не могу бити од помоћи, неке ресурсе ипак можемо користити.

Примери

Посебно је занимљив део са панорамским прегледима музеја, који нуди преглед мапе, а затим и прави виртуелни обилазак музеја, са могућношћу зумирања, прегледа из више углова свих детаља.   
Европеана (Europeana)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 3. 2015. 05:56 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Европски портал са више од 4 милиона дигиталних ресурса из историје културе Европе обухвата период од неколико векова. У њему су музејски ресурси, видео-снимци, музика и уопште културна достигнућа Европе. Одличан је ресурс за наставнике да га користе у за своје припреме, а још боље да упућују ученике да истраже ове ресурсе. Европеана омогућава претрагу дигиталних ресурса европских музеја, библиотека и аудио-визуелних колекција.  Сам претраживач нуди неколико језика, које можете мењати у горњем десном углу, а могу се претраживати слике, текстуални докум,енти, аудио и видео записи. У менију за избор језика још увек нема српског, али се приликом претраге наилази и на неке појмове на српском језику. Када унесете жељени појам на пирмер Чарлс Дарвин (Charles Darwin), добијамо резултате претраге, али и опције са леве стране, које нам помажу да прецизирамо нашу претрагу. У тим опцијама бирамо врсту датотеке коју тражимо слику (image),  текст (text), видео (video). Затим бирамо Језик (Language) ресурса које тражимо, а можемо да прецизирамо и Датум (By date), Државу (By country), Ауторска права (By copyright) и  извор (By provider). На крају је и опција Укључи и садржај постављен од стране корисника (Include content contributed by users), коју можемо искључити, уколико желимо само аутентичне  материјале институција. У истом менију је и легенда извора. Регистрација није обавезна, али уколико се региструјете под опцијом Моја Европеана (My Europeana), можете сачувати резултате својих претрага и означити их. Као мана овог претраживача могу се навести то што приликом претраге налазимо и садржаје који имају ограничен приступ и то што се међу бројним европским језицима још увек не налази српски језик.

Намена у образовању

У време када интернет обилује информацијама и када се наставници и ученици често ослањају на информације са Википедије, које често могу бити непоуздане, Европеана је право место да се окренемо аутентичним материјалима и поузданим информацијама. С обзиром на чињеницу да су аутентични материјали до којих долазимо путем овог претраживача често на вишем нивоу страног језика, овај претраживач би најпре могао бити користан студентима, средњошколцима и професорима, а нешто мање ученицима основних школа. 

Примери

Претрагом имена Исака Њутна, на пример, добијамо списак погодака какв се крије иза линкованих речи имена овог научника.
Открића - образовање (Discovery education)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 09:14 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

На овом образовном сајту наћи ћете текстове, видео записе, ресурсе за часове на најразличитије теме: математика, наука, енглески језик, здравље, технологија. Сви ресурси су подељени у категорије за наставнике, родитеље и ученике, а поред многих пише и ком узрасту ученика су намењени. 

Намена у образовању

Неки садржаји су интерактивни, па их ученици могу користити за самосталан рад. Други се могу преузети и користити на часу. 
Ситизендијум (Citizendium)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 3. 2015. 07:03 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Овај вики организован као дигитална енциклопедија оцењују као сличан Википедији, а његови извори као извори са више кредибилитета него они на Википедији. Аутори се потписују, а експерти проверавају све изворе. На енглеском је језику.

Намена у образовању

Користи се и треба да се користи као алтернатива или допуна најчешће коришћеној Википедији.
Мапе света за штампање (Printable World Map)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 09:11 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Специјализовани веб-сајтови са ресурсима за школу су увек корисни поготово када су бесплатни и нуде функције као што је штампање и преузимање у ПДФ верзији. Овде се може наћи око 165 бесплатних историјских и географских мапа, а све се могу штампати. Мапе су разврстане по континентима, регионима и ономе што је на њих унето. Уз минималну новчану накнаду могу се добити колекције мапа у бољој резолуцији

Намена у образовању

Ове мапе не могу да замене оне велике које стоје по учионицама, али ако сваки ученик пред собом има мапу. Одличне су за индивидулан рад.
Фолд 3 (Fold 3)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 3. 2015. 07:25 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Огромна онлајн колекција војних историјских докумената, фотографија и аутентичних исповести учесника историјских догађаја смештена је на овом порталу.  Нажалост, ово богатство ресурса није бесплатно, јер се плаћа месечна или годишња чланарина. Међутим постоји могућност пробног периода, где након регистровања седам дана имате приступ свим фајловима. Приликом регистрације замолиће вас да унесете и број картице за плаћање онлајн путем, али вам неће наплатити коришћење, осим ако сами не изразите жељу да постанете премијум члан. У сваком случају, институције које се баве историјом би требало да буду упознате са овим сајтом, јер годишња претплата није превелика за институције. Од користи може бити и пропратни блог, који садржи корисне информације у вези са историским занимљивостима, али и упутства за лакше сналажење на сајту Фолд 3. Иначе, назив сајта симболише троструко пресавијену заставу, део церемоније приликом одавања почасти ветеранима у Америци. 

Намена у образовању

Намењен је историчарима, наставницима, институцијама, ентузијастима и свима онима које интересује историја.
Потпун Вики (The Full Wiki)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 09:16 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

оком писања есеја, ученици се често окрећу изворима на интернету и то најчешће Википедији. Изворе на Википедији треба узети са резервом јер нису увек поуздани. Уколико им се ученици окрећу само информативно, то је у реду, међутим уколико ученици или студенти пишу озбиљан есеј или семинарски рад, обавезно би требало да наведу тачне изворе. Википедија не наводи прецизно изворе од којих потичу информације на њој, али зато то чини сајт Потпуни Вики. Он нам омогућава да одредимо тачне изворе информација са Википедије, да их додатно проучимо и касније наведемо као изворе. Са леве стране сајта налазе се неки од чланака за које су одређени извори, али ту је и опција претраге, која додуше не даје увек најбоље резултате. Са десне стране су популарне теме на Википедији или теме повезане са темом чланка који смо отворили.  Међутим, ту су и пропратни садржају те тако на врху стране имате и Квиз, Чињенице и Мапу, у вези са датим чланком, што је добра опција за самосталну проверу знања. Сајт је у бета-фази и не покрива велики број чланака. Мана му је и то што је тренутно концентрисан на садржај на енглеском језику, јер је откривање извора на енглеском за сада лакше него рецимо на српском, јер је мање извора у дигиталном формату.  

Намена у образовању

Сама идеја и концепт сајта су врло занимљиви, а уједно и подсетник свима да копирање текста са неког сајта у његовом изворном облику без навођења извора, није одлика озбиљног писаног рада, а ни образованог грађанина. Тако коришћење овог сајта у образовању има и васпитну, а не само образовну функцију.

Примери

Уколико отворимо неки чланак, на пример чланак о микроорганизмима, када пређемо курсором преко делова текста, тај део текста ће аутоматски бити означен жутом бојом и са леве стране ће нам бити приказан извор одакле је тај текст преузет. То је основна функција и главна идеја сајта, да се упоређивањем реченица са Википедије пронађу оригинални извори и релевантни цитати.
1-10 of 24