Националне химне (National Anthems)

поставио/ла Славица Јурић 26. 4. 2017. 05:16   [ ажурирано 27. 4. 2017. 08:32 ]

Кратак опис и функционалност

Сајт са националним химнама и пасошима спада у веб-услуге на којима се брзо можемо обавестити о земљама света. Иако би се по самом сајту рекло да он садржи само податке о химнама и пасошима, на њему су садржани и други основни подаци о земљама: застава, грб, статистички подаци о популацииа по старости, површина по врсти (вода, земља, обала), мапа земље. Химне се могу преузети или слушати у вокалном и инструменталном извођењу. Стихови химне су посебно исписани на службеном језику и писму сваке земље. Изглед корица пасоша те земље дат је као слика у јпг-формату. На сајту се не види ко су сарадници и аутори, нити постоји могућност да се пријавите као сарадник. Отуда не можемо закључити зашто код неких земаља нема свих података. У такве земље са непотпуним подацима спада и Србија.  

Намена у образовању

Овај сајт је одличан за оне ученике основне школе који воле географију и надмећу се у познавању основних података о земљама света. За све остале, одрасле и школарце, сајт је користан као ревија и подсетник. У неколико корака можемо брзо да пронађемо  податке о идентитету сваке земље и сазнамо основне информације о њеном положају и површини на којој се простире, о становништву, а путем химне и грба и о њеној култури. 

Пример

Химну Србије, нажалост, корисник сајта не може да преслуша, нити да види стихове на оригиналном језику и писму, као ни изглед пасоша, али постоји слика заставе, грба, основни подаци и мапа Србије. Као пример како изгледа потпуна страница о некој држави погледајте страницу о Грчкој: http://www.national-anthems.net/GR

Упутство

Слика приказује како се претражује нека земља на сајту. Кликните на слику да бисте је погледали у пуној величини. 
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkdkdXLUE4M2JwOWc/view?usp=drive_web
Comments