Потпун Вики (The Full Wiki)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 7. 6. 2015. 09:16 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

оком писања есеја, ученици се често окрећу изворима на интернету и то најчешће Википедији. Изворе на Википедији треба узети са резервом јер нису увек поуздани. Уколико им се ученици окрећу само информативно, то је у реду, међутим уколико ученици или студенти пишу озбиљан есеј или семинарски рад, обавезно би требало да наведу тачне изворе. Википедија не наводи прецизно изворе од којих потичу информације на њој, али зато то чини сајт Потпуни Вики. Он нам омогућава да одредимо тачне изворе информација са Википедије, да их додатно проучимо и касније наведемо као изворе. Са леве стране сајта налазе се неки од чланака за које су одређени извори, али ту је и опција претраге, која додуше не даје увек најбоље резултате. Са десне стране су популарне теме на Википедији или теме повезане са темом чланка који смо отворили.  Међутим, ту су и пропратни садржају те тако на врху стране имате и Квиз, Чињенице и Мапу, у вези са датим чланком, што је добра опција за самосталну проверу знања. Сајт је у бета-фази и не покрива велики број чланака. Мана му је и то што је тренутно концентрисан на садржај на енглеском језику, јер је откривање извора на енглеском за сада лакше него рецимо на српском, јер је мање извора у дигиталном формату.  

Намена у образовању

Сама идеја и концепт сајта су врло занимљиви, а уједно и подсетник свима да копирање текста са неког сајта у његовом изворном облику без навођења извора, није одлика озбиљног писаног рада, а ни образованог грађанина. Тако коришћење овог сајта у образовању има и васпитну, а не само образовну функцију.

Примери

Уколико отворимо неки чланак, на пример чланак о микроорганизмима, када пређемо курсором преко делова текста, тај део текста ће аутоматски бити означен жутом бојом и са леве стране ће нам бити приказан извор одакле је тај текст преузет. То је основна функција и главна идеја сајта, да се упоређивањем реченица са Википедије пронађу оригинални извори и релевантни цитати.
Comments