15. Видео‎ > ‎

Објављивање, плеј-листе


Сервиси за објављивање видео-записа омогућавају да објавимо своје записе, уградимо их у веб-сајтове, правимо збирке од својих и других записа и користимо их као наставни ресурс. Алати за дељење и организовање видео-записа су једноставни за коришћење, a пошто je видео веома популарни код ученика треба да постану незаобилазни алати за подршку настави. Коришћење алати за дељење видео записа представља и одличан начин да ученици покажу своје радове широј публици. Сви наведени алати нуде бесплатне налоге за објављивање видео-записа или формирање плеј-листа и збирки за наставне или неке друге потребе..

Вајлогс (Vialogues)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 6. 1. 2016. 15:49 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Вајлогс (Vialogues) је алат са којим отпремамо видео-записе и ћаскамо о постављеном видеу. Да би користили алат потребно је да се региструјемо, при чему се на нашем налогу отпремају видео-записи. Алат ради у скоро свим новијим верзијама претраживача, као и на мобилним уређајима као што су ипед, ипон, андроид таблет и андроид телефон. Потребно је да имамо инсталиран Адобе флеш плејер (Adobe Flash Player). Видео који отпремамо може бити до 1GB, а подржани формати су: mov, flv, mp4, mpeg, avi... Отпремање видеа можемо извршити са рачунара, Јутјуба преко УРЛ адресе, или из колекције јавних видео снимака са Вajлогса. Отпремљеном видео-запису уносимо наслов и кратак опис. Овако постављен видео шаљемо преко линка пријатељима на преглед и коментарисање на имејл адресе, при чему они добијају позив за преглед, али за преглед и коментарисање морају креирати налог на Вајлогису. Сви корисници алата се позивају директно у оквиру алата, а могуће је и формирање група корисника који имају креиран налог што нам олакшава позивање, али и прављење приватних прегледа и коментарисања видеа. Посебно занимљива могућност овог алата је постављање анкета и питања, при чему је могуће поставити две врсте питања (избор тачног одговора и вишеструки избор). Отпремљени видео-записи могу бити јавни и приватни. Када видео прогласимо јавним имамо могућност уградње у блог или веб-страницу.

Намена у образовању

Овај алат може наћи примену у свим наставним предметима. Могућност дељења и формирања група омогућава нам да направимо групе ученика и са њима коментаришемо видео, постављамо питања и отварамо дискусију. Могућност постављања описа уз видео може нам послужити за постављање дискусионих питања, скретања пажње на поједине делове и усмеравање ученика на битне детаље. Ученици сами одређују темпо и време прегледа, што процес учења чини опуштенијим, а наставници кроз коментаре и резултате анкета добијају одличне повратне информације.

Примери

Пример како видео-запис Дигитални правопис, уз анкету, може да послужи као почетак дискусије на часу. 

Упутство

Видео-упутство (6') на енглеском језику је довољно да испробамо предности овог алата.

Јутјуб (YouTube)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 6. 1. 2016. 16:02 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Јутјуб (YouTube) је најпопуларнији сервис на интернету за размену видео-материјала, у коме можемо постављати и прегледати видео-материјале различите садржине. За коришћење овог сервиса потребно је да имамо бржу интернет везу и неки од програма за гледање видео-записа који подржава флеш (Flash) видео.
Нерегистровани корисници могу гледати већину видео-записа. На сервису можемо да претражујемо помоћу кључних речи, при чему сервис проналази све видео-материјале који су постављени на сајту. Сервис омогућава претраживање на нашем језику, а при постављању наших видео-записа, слободно можемо комплетан опис унети ћирилицом. За постављање видео-записа на овај сервис потребно нам је да се региструјемо. Корисници који имају Гугл-налог, могу са њим да се региструју на овај као и на многе друге сервисе. При постављању материјала на Јутјуб (YouTube) постоје ограничења о величини и трајању видео-записа (величина 2 GB и трајање 15 min). Можемо постављати сопствене садржаје и садржаје за које имамо дозволу власника ауторских права. Забрањено је да постављамо садржаје који приказују и подстичу насиље, порнографске садржаје, садржаје који подржавају криминалне радње и слично. Јутјуб (YouTube) задржава право на брисање непримереног постављеног материјала. Често се дешава, ако у свом видео-запису користимо музику да нас сервис обавести о ризику, а понекад и да онемогући ембедовање или видео учини невидљивим уколико је музика коју смо користили заштићена ауторским правима. Због тога морамо бити опрезни и поштовати правила на која нас сервис упозорава, и са којима смо се сложили при регистрацији. Видео мора бити прихватљивог (стандардног) видео формата (.WMV, .3GP, .AVI, .MOV, .MP4, .MPEG, .FLV, .MKV). Видео-материјали различитих формата, који се постављају на Јутјуб (YouTube) се аутоматски преводе у флеш видео ( .FLV Flash Video) формат. Јутјуб омогућава нам веома једноставно преузимање видео-материјала, при чему је неопходно да имамо на свом рачунару инсталиран неки од програма за преузимање видео-записа са Јутјуба. Недостатак овог сервиса је ограничење у величини и трајању видео-записа. Овај недостатак се може превазићи поделом видео-записа на више делова. Ембед-код омогућава уградњу видео-записа у блогове и платформе за учење. При објављивању на Јутјубу, бирамо да ли ће видео бити јаван или приватан, или видљив само одабранима.

Намена у образовању

Наставници могу да користе већ готове видео-записе различитог садржаја, које директно са овог сервера могу приказивати ученицима. Можемо и да лако направимо сопствену базу видео-записа за наставу (преузимањем и чувањем са овог сервиса). На Јутјубу можемо пронаћи доста различитих садржаја везаних за наставу и различита упутсва за коришћење програмских пакета. Записи са Јутјуба посебну функционалност и примену у образовању добијају уз коришћење различитих додатака, о чему постоји посебна категорија алата на овом веб-сајту.

Примери

Упутство

Нема потребе за било каквим упутством због једноставног коришћења овог сервиса.

Тичер-тјуб (TeacherTube)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 6. 1. 2016. 16:21 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Тичер-тјуб (TeacherTube) намењен је наставницима и ученицима који желе да своје наставне материјале и искуства поделе са другима. Омогућава нам постављање образовних садржаја као што су видео и аудио, текстуални документи, фотографије и албуми. Начин коришћења је исти као и код Јутјуба (YouTube). Учлањење је бесплатно, а као чланови можемо постављати неограничени број видео-клипова и других датотека у одређеним форматима, и одређене величине, о чему нас сервис редовно обавештава. Да бисмо поставили датотеку на овај сервис, претходно морамо унети опис и изабрати карактеристике који датотеку описују. Опис и именовање су могући и ћириличним писмом, као и писање коментара и текстова уз датотеке. Овај сервис је истовремено и заједница наставника који деле материјале и идеје, а сам сервис често мотивише наставнике и позива у заједничке акције, нуди конкурсе и награде. Велика предност овог сервиса јесте то што директно преузимамо (download) материјале, тако да нам није потребна додатна инсталација неког од програма за преузимање видео-записа, као што је случај са Јутјубом. Недостатак овог сервиса је што није баш најбоље извршена подела по темама, и што веза често пуца и постављање видео-записа је врло споро.

Намена у образовању

Примена у образовању је вишеструка. Можемо да направимо свој мали канал на коме објављујемо све наставне садржаје, да их разврстамо по темама и сачинимо свој репозиторијум наставних материјала. Одатле их можемо путем ембед-кода уграђивати у блог, веб-сајт, платформу за учење, или, једноставно. послати линк ученицима да преузму или погледају одређени материјал. Садржаје можемо да учинимо приватним и невидљивим заувек или до одређеног рока, или видљивим само за одређене адресе са којимама делимо садржај.

Примери

Упутство

Видео-упутство (4') на енглеском језику је довољно да испитамо могућности овог сервиса.

Кратка форма (Short form)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 6. 1. 2016. 16:23 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Кратка форма (Short form) је алат са којим правимо збирке видео-записа на мрежи прикупљањем садржаја са Јутјуба или Вимеа. Направљене тематске збирке можемо преко директног линка да поделимо преко друштвених мрежа или пошаљемо електронском поштом. Алат је веома једноставан за коришћење. Прво направимо нову збирку којој задамо име, а затим у понуђено поље додамо линкове видео-записа. Распоред постављених линкова мењамо или премештамо из збирке у збирку. Додатим видео-записима можемо мењати наслов, а могућа је и употреба ћирилице. Формиране збирке можемо касније додатно уређивати, мењати им позадину окружења (светла или тамна), величину приказа видео-снимака, поставити аутоматско пуштање видео-записа и мењати распоред видео-снимака у плеј листи. Алат има бесплатну и верзију која се плаћа. Недостатак бесплатне верзије је што наше направљене збирке које смо уградили у веб-места трају само тридесет дана.

Намена у образовању

Формиране тематске видео-записе које желимо да поделимо са ученицима су прегледне, а њима олакшавају сналажење и смањују време за претраживање.

Примери

Пример тематског видео-записа о Светом Сави који можемо користити на часовима српског језика, природе и друштва, историје, на дан школске славе.

Упутство

Крајње једноставан алат, па није неопходно додатно упутство.

Вимео (Vimeo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 6. 1. 2016. 17:17 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Вимео (Vimeo) је алат који нам служи за постављање и дељење видео-записа. Можемо га сматрати алтернативом за популарни Јутјуб. Дизајн самог сервиса је једноставан, прегледан и функционалан. Да бисмо користили овај алат потребно је да се региструјемо. Бесплатан налог нам дозвољава постављање до 500MB недељно, као и креирање три албума, једне групе и једног канала. Као регистровани корисник можемо да се претплатимо на видео-записе корисника који нас занимају. Сваки видео који постављамо можемо заштитити лозинком. Са плаћеном верзијом можемо да постављамо 5GB недељно, неограничен број албума, група и канала. Видео-записе креиране у Вимеу можемо поделити са пријатељима и групама пријатеља, или послати видео на друштвене мреже као што су Фејсбук, Твитер и уградити га у сајт. Приликом уграђивања у било који сајт или блог можемо прилагодити видео-запис које подразумева подешавање боје и величине приказа видеа. Уграђивање у блогове и сајтове вршимо преко ембед-кода.

Намена у образовању

Као и Јутјуб, овај алат је доста популаран код корисника, тако да располаже са доста садржаја које можемо применити у настави. Наставници и ученици могу постављати сопствене видео-записе и правити колекције и групе.

Примери

Погледајте једноставан пример видео-записа Како су некад изгледали буквари који лако можемо да поделимо са ученицима и наставницима. 

Упутство

Алат је једноставан за коришћење па је и упутство сувишно.

1-5 of 5