Кратка форма (Short form)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 6. 1. 2016. 16:23 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Кратка форма (Short form) је алат са којим правимо збирке видео-записа на мрежи прикупљањем садржаја са Јутјуба или Вимеа. Направљене тематске збирке можемо преко директног линка да поделимо преко друштвених мрежа или пошаљемо електронском поштом. Алат је веома једноставан за коришћење. Прво направимо нову збирку којој задамо име, а затим у понуђено поље додамо линкове видео-записа. Распоред постављених линкова мењамо или премештамо из збирке у збирку. Додатим видео-записима можемо мењати наслов, а могућа је и употреба ћирилице. Формиране збирке можемо касније додатно уређивати, мењати им позадину окружења (светла или тамна), величину приказа видео-снимака, поставити аутоматско пуштање видео-записа и мењати распоред видео-снимака у плеј листи. Алат има бесплатну и верзију која се плаћа. Недостатак бесплатне верзије је што наше направљене збирке које смо уградили у веб-места трају само тридесет дана.

Намена у образовању

Формиране тематске видео-записе које желимо да поделимо са ученицима су прегледне, а њима олакшавају сналажење и смањују време за претраживање.

Примери

Пример тематског видео-записа о Светом Сави који можемо користити на часовима српског језика, природе и друштва, историје, на дан школске славе.

Упутство

Крајње једноставан алат, па није неопходно додатно упутство.
Comments