Вимео (Vimeo)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 6. 1. 2016. 17:17 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Вимео (Vimeo) је алат који нам служи за постављање и дељење видео-записа. Можемо га сматрати алтернативом за популарни Јутјуб. Дизајн самог сервиса је једноставан, прегледан и функционалан. Да бисмо користили овај алат потребно је да се региструјемо. Бесплатан налог нам дозвољава постављање до 500MB недељно, као и креирање три албума, једне групе и једног канала. Као регистровани корисник можемо да се претплатимо на видео-записе корисника који нас занимају. Сваки видео који постављамо можемо заштитити лозинком. Са плаћеном верзијом можемо да постављамо 5GB недељно, неограничен број албума, група и канала. Видео-записе креиране у Вимеу можемо поделити са пријатељима и групама пријатеља, или послати видео на друштвене мреже као што су Фејсбук, Твитер и уградити га у сајт. Приликом уграђивања у било који сајт или блог можемо прилагодити видео-запис које подразумева подешавање боје и величине приказа видеа. Уграђивање у блогове и сајтове вршимо преко ембед-кода.

Намена у образовању

Као и Јутјуб, овај алат је доста популаран код корисника, тако да располаже са доста садржаја које можемо применити у настави. Наставници и ученици могу постављати сопствене видео-записе и правити колекције и групе.

Примери

Погледајте једноставан пример видео-записа Како су некад изгледали буквари који лако можемо да поделимо са ученицима и наставницима. 

Упутство

Алат је једноставан за коришћење па је и упутство сувишно.
Comments