Јутјуб (YouTube)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 6. 1. 2016. 16:02 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Јутјуб (YouTube) је најпопуларнији сервис на интернету за размену видео-материјала, у коме можемо постављати и прегледати видео-материјале различите садржине. За коришћење овог сервиса потребно је да имамо бржу интернет везу и неки од програма за гледање видео-записа који подржава флеш (Flash) видео.
Нерегистровани корисници могу гледати већину видео-записа. На сервису можемо да претражујемо помоћу кључних речи, при чему сервис проналази све видео-материјале који су постављени на сајту. Сервис омогућава претраживање на нашем језику, а при постављању наших видео-записа, слободно можемо комплетан опис унети ћирилицом. За постављање видео-записа на овај сервис потребно нам је да се региструјемо. Корисници који имају Гугл-налог, могу са њим да се региструју на овај као и на многе друге сервисе. При постављању материјала на Јутјуб (YouTube) постоје ограничења о величини и трајању видео-записа (величина 2 GB и трајање 15 min). Можемо постављати сопствене садржаје и садржаје за које имамо дозволу власника ауторских права. Забрањено је да постављамо садржаје који приказују и подстичу насиље, порнографске садржаје, садржаје који подржавају криминалне радње и слично. Јутјуб (YouTube) задржава право на брисање непримереног постављеног материјала. Често се дешава, ако у свом видео-запису користимо музику да нас сервис обавести о ризику, а понекад и да онемогући ембедовање или видео учини невидљивим уколико је музика коју смо користили заштићена ауторским правима. Због тога морамо бити опрезни и поштовати правила на која нас сервис упозорава, и са којима смо се сложили при регистрацији. Видео мора бити прихватљивог (стандардног) видео формата (.WMV, .3GP, .AVI, .MOV, .MP4, .MPEG, .FLV, .MKV). Видео-материјали различитих формата, који се постављају на Јутјуб (YouTube) се аутоматски преводе у флеш видео ( .FLV Flash Video) формат. Јутјуб омогућава нам веома једноставно преузимање видео-материјала, при чему је неопходно да имамо на свом рачунару инсталиран неки од програма за преузимање видео-записа са Јутјуба. Недостатак овог сервиса је ограничење у величини и трајању видео-записа. Овај недостатак се може превазићи поделом видео-записа на више делова. Ембед-код омогућава уградњу видео-записа у блогове и платформе за учење. При објављивању на Јутјубу, бирамо да ли ће видео бити јаван или приватан, или видљив само одабранима.

Намена у образовању

Наставници могу да користе већ готове видео-записе различитог садржаја, које директно са овог сервера могу приказивати ученицима. Можемо и да лако направимо сопствену базу видео-записа за наставу (преузимањем и чувањем са овог сервиса). На Јутјубу можемо пронаћи доста различитих садржаја везаних за наставу и различита упутсва за коришћење програмских пакета. Записи са Јутјуба посебну функционалност и примену у образовању добијају уз коришћење различитих додатака, о чему постоји посебна категорија алата на овом веб-сајту.

Примери

Упутство

Нема потребе за било каквим упутством због једноставног коришћења овог сервиса.
Comments