15. Видео‎ > ‎

Преузимање


 Постоји реална бојазан и неповерење у видео који се налази на мрежи јер се дешава да у учионици немамо интернет, или је спор, видео је забрањен, склоњен итд. Због тога много наставника жели да видео има на рачунару. Томе служе алати за преузимање видео-записа са сервиса на којима су објављени. Сачувај са нета (Savefrom.net)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 7. 6. 2015. 15:25   [ Ажурирао/ла 8. 6. 2015. 00:04 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Сачувај са нета (savefrom.net) је изузетно једноставан, а веома ефикасан онлај алат. Омогућава преузимање звучних и видео-садржаја са интернета као и конвертовања најпознатијих видео-формата. Произвођачи наводе четири  начина преузимања датотека. Најједноставније је унети УРЛ адресу у поље на врху странице и притиснути тастер Ентер. Садржаје можете преузети многобројних портала. Њихов преглед имате на картици Подржани ресурси (Supported resources) која се налази на средини екрана. Упутство за све начине преузимања можете погледати у картици Како користити (How to use?). 

Намена у образовању

Попут осталих алата за преузимање видео-садржаја са интернета и овај вам омогућава да освежите наставу  користећи филм у учионици у којој немате приступ интернету. Алат омогућава преузимање других врста датотека са различитих веб страница и друштвених мрежа: rapidshare.com, youtube.com, vk.com и други. Предност преузимања видео-записа на рачунар је да сте сигурни да не садрже неприкладне рекламе и огласе, а можете их приказати и када немате интернет везу у учионици.

Упутство

Колажна слика приказује радно окружење и основне понуде.

https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B-iCPYqasG2nTTNwTmhtbVI0VWs/edit?usp=drive_web

Клип конвертер (ClipConvertor)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 7. 6. 2015. 15:13   [ Ажурирао/ла 8. 6. 2015. 00:08 Непознати корисник ]

Кратак опис и функционалност

Клип-конвертeр (ClipConvertor) Је бесплатан и брз алат који има двојаку улогу. Помоћу њега можете конвертовати било који звучни или видео-садржај у познате формате: МП3, МП4А, ААЦ, МП4, 3ГП, АВИ, МОВ. Подржава преузимање високо квалитетних видео-садржаја (HQ и HD). Радно окружење можете подесити на српски језик што ће вам додатно олакшати рад. У претраживаче Фајфокс (Firefox), Хрома (Chrome) и Сафари (Safari) можете поставити додатно дугме које ће вам омогућити да директно са Јутјуба (YouTube) конвертујете и преузимате видео-записе. Ако се појаве проблеми при преузимању покушајте да промените формат видео-записа.

Намена у образовању

Клип-конвертeр као што му име говори можете користити за конвертовање изабраног видео-записа у неки од доступних формата и за њихово преузимање. Приказивање видео-записа и дељење ученицима ка видео записима може деловати подстицајно на њих. Али, врло често уз одличне видео-записе можете видети непримерене коментаре који одвлаче пажњу са садржаја и спречавају вас да их користите у настави. Клип-конвертeр решава ове проблеме. 

Упутство

Радно окружење можете подесити да буде на српском језику, па посебно упутство није потребно.

Задржите видео (Keepvid)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 2. 2017. 10:04 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је алат који вам омогућава преузимање видео записа са Јутјуба. Процес преузимања је веома једноставан. Прво што требате да урадите је да пронађете клип на Јутјубу који желите да преузмете и да копирате његову УРЛ адресу. У оквиру алата, на страници која је једноставног дизајна, имате једно поље где треба да унесете адресу коју сте копирали. За преузимање видео-записа треба да кликнете на тастер преузми (Download). Врло брзо ће се појавити линкови за преузимање видео-записа у различитим форматима (3GP, MP4, MP3, FLV I WEBM). Највећи формат видео-записа који можете преузети је 480х360 пиксела. Коришћењем Састављача за задржите видео можете преузети само видео-запис или само аудио-запис.

Намена у образовању

Често се дешава да желите да прикажeтe неки видео-запис на часу или радионици али због недостатка интернета у радном простору то нисте у могућности. Овај алат вам може помоћи да решите тај проблем. Алат можете искористити за издвајање звучног и видео-садржај. Видео-записе објављене на интернету често прате огласи и рекламе. Преузимањем видео-садржаја на свој рачунар ослобађате их се.  

Упутство

Слике екрана приказују основне функције и опције које нуди алат.
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B-iCPYqasG2ndFVfTzZjN1lodEU/edit?usp=drive_web

1-3 of 3