15. Видео‎ > ‎

Видкаст, снимци екрана


 Слично поткасту, видкаст су видео-снимци себе које креирамо с циљем да пренесемо неку поруку, садржај.  
Уколико снимамо екран и оно шта се догађа на њему док радимо нешто с циљем снимања објашњења и упутстава користићемо алате за ту намену - снимања екрана. Помоћу њих кроз видео-запис, корак по корак,  можемо да представимо коришћење неког програма или апликације. Наставници помоћу ових алата имају могућност да самостално припреме наставни материјал и обезбеде ученицима да самостално на једноставан начин пролазе кроз неку активност  без присуства наставника. Већина ових алата омогућава дељење снимљеног садржаја на више начина, што их чини још функционалнијим у раду са ученицима. Објављени снимци преко других алата или уграђени у веб-сајтове чине одличан наставни материјал који је ученицима на располагању и могу га индивидуално користити у зависности од својих потреба.Уловљен (Snaggy)

поставио/ла Дијана Јовановић 29. 10. 2016. 17:00   [ ажурирано 30. 10. 2016. 05:45 ]

Кратак опис и функционалност

Уловљен (Snaggy) је веб-алат којим лако и брзо снимамо екран и одмах га делимо са другима путем линка, али је неопходно да се прво региструјемо. На самој почетној страни овог алата представљен је начин снимања и дељења екрана кроз четири корака. Недоумицу да ли нам је овај алат потребан ако већ знамо за једноставне команде којима снимамо екран, отклања могућност да брзо поделимо слику. Предност је свакако и то што на слици одмах можемо да оставимо одговарајући коментар. Слике се чувају у нашој галерији и када пожелимо можемо накнадно да их уредимо (променимо коментар, исечемо део који нам одговара) или да их једноставно обришемо.

Намена у образовању

Овај алат сигурно може да нађе примену у брзој, техничкој онлајн подршци, било да је реч о сарадњи између наставника или наставника и ученика.

Пример и упутство

Пример је истовремено и сликовно упутство. Три слике које формирају овај колаж-упутство су : снимак почетне стране алата, наше галерије и какве могућности имамо за дораду уловљеног снимка екрана.


Баунс (Bounce)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29. 3. 2015. 07:33 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Баунс је алат за снимање екрана и обележавање одређених делова веб-страница и њихово дељење ради добијања повратних информација. На почетној страници нећемо наћи команде за пријављивање и регистрацију него само поље у које налепљујемо веб-адресу странице чији снимак желимо да направимо. Тек када се страница појави, добијамо радно окружење у којем морамо да унесемо име и уредимо свој налог. Потези мишем правиће одговарајуће оквире на обележеној страници. Сврха тих оквира није чување, него коментарисање, анализа, опаске, истицање појединих делова на страници коју смо су обележили. У горњем делу изнад обележене странице на којој радимо смештене су алатке самог сервиса уз помоћ којих чувамо промене, делимо сачувани снимак имејлом или преко друштвених мрежа, уграђујемо у друга веб-места, придружујемо се заједничком раду, штампамо снимак. Када власник сачува промене, добија линк који дели са другима, код за уградњу уз помоћ којег снимак може да постави на своје веб-место. Снимање екрана и постављање коментара на снимак није једина намена овог алата. Он омогућава инетракцију и сарадњу. Наиме, када га поделимо са неким, сви примаоци могу да постављају своје коментаре и запажања, при чему свако од чланова тима добија обавештење о новим коментарима. Да би сарађивали, примаоци снимка не морају да се региструју на сервис, већ само да унесу имена и имејл-адресе (при слању електронском поштом). Власник на тај начин има увид ко је и шта додао на снимак и да прати повратне информације које је добио. Сервис је повезан са другим сервисом - Notable на који снимак можемо послати и додатно описивати. Недостатак овог алата је у томе што бесплатна верзија омогућава постављање само десет снимљених екрана. Плаћена верзија алата омогућава и неке додатне могућности као што су снимање и слање обрађеног снимка у ПДФ формату и формирање сетова који омогућавају организацију порука у групе и једноставније дељење.

Намена у образовању

Због сарадничке природе, а ограниченог броја снимака у бесплатној верзији овај алат наставници не треба да користе за пуко снимање екрана. Идеалан је за анализе и процену веб-страница заједно са ученицима, развој и неговање медијске писмености и критичког духа. Наставничка интервенција на снимљеној страница може да буде и обичан позив ученицима да процене одређене делове или целу веб-страницу. У обрнутом процесу, ученици могу да дају процену неке веб-странице и пошаљу наставнику како би од њега добили повратну информацију. 

Примери

Пробни пример представља позив за избор бољег наслова вики-странице на којој ученици раде. Ученици могу да прихвате позив и дају боље предлоге.

Упутство

Слика приказује радно окружење овог сервиса и основне функције које су корисницима понуђене.:
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkTEEyb1p5cU5NN2s/edit?usp=drive_web

Скринкастоматик (ScreencastOmatic)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29. 3. 2015. 08:33 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Ово је одличан алат за снимање садржаја екрана и прављење видео-лекција. Алат ради у свим прегледачима који подржавају Јаву (Javu). За коришћење алата није непоходна регистрација, али је препоручујемо због чувања и лакшег управљања својим снимцима. У бесплатној верзији на сервису можемо сачувати ограничен број снимака, а у плаћеној верзији нема ограничења и можете да оформите свој канал видео-снимака екрана. Ова ограничења сервис надокнађује великодушно нам нудећи да своје снимке сачувамо на рачунару, и, још боље, да директно повежемо налог на сервису са налогом на Јутјубу где можемо аутоматски да објавимо оно што смо овде снимили. Снимање започињемо одмах, кликом на дугме Старт.  Уколико немамо инсталирани Јаву, инсталираћемо и омогућити активацију. Појавиће се оквир који  представља део екрана који се снима и његову величину и положај можемо да мењамо у зависности од тога шта желимо да снимимо.  Величину оквира мењамо једноставним развлачењем. Осим оквира добијамо и линију алатки за управљање снимањем  на којој се налази црвено дугме за почетак снимања. У току снимања можемо да правимо паузе током који се припремамо или прскачемо одређене кораке да бисмо уштедели време, а затим настављамо снимање. Одлична карактеристика овог алата је што  при снимању сервис сам додаје ефекат означавања курсора (жути кружић који прати кретање курсора по екрану и сваки клик се евидентира плавом бојом), што објашњења чини још јаснијим.  Дужина видео-снимка направљеног преко овог алата може бити до 15 минута. Да бисмо снимање пропратили гласовним објашњењем потребно је да прикључимо микрофон, односно камеру. Готов снимак оставићемо на сервису само ако не мислимо да правимо још снимака јер сервис чува само један снимак у бесплатној верзији. Увек му можемо накнадно приступити и сачувати снимак на свом рачунари или Јутјубу. Видео-упутство можемо да сачувамо у МП4 (MP4), ФЛВ  (FLV) или АВИ (AVI) формату. Недостатак овог алата видимо само у одсуству зумирања екрана током рада, али се то може надоместити тако што направимо паузу, променимо оквир, приближавајући га, па наставимо снимање.

Намена у образовању

Одличан је за израду различитих видео-упутстава која могу правити наставници као своје видео-лекције. Ученици могу своје задатке протумачити, објаснити или приказати процес рада.  

Упутство

Видео-упутство (5') на српском језику истовремено је и пример.


1-3 of 3