Баунс (Bounce)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 29. 3. 2015. 07:33 Славица Јурић ]

Кратак опис и функционалност

Баунс је алат за снимање екрана и обележавање одређених делова веб-страница и њихово дељење ради добијања повратних информација. На почетној страници нећемо наћи команде за пријављивање и регистрацију него само поље у које налепљујемо веб-адресу странице чији снимак желимо да направимо. Тек када се страница појави, добијамо радно окружење у којем морамо да унесемо име и уредимо свој налог. Потези мишем правиће одговарајуће оквире на обележеној страници. Сврха тих оквира није чување, него коментарисање, анализа, опаске, истицање појединих делова на страници коју смо су обележили. У горњем делу изнад обележене странице на којој радимо смештене су алатке самог сервиса уз помоћ којих чувамо промене, делимо сачувани снимак имејлом или преко друштвених мрежа, уграђујемо у друга веб-места, придружујемо се заједничком раду, штампамо снимак. Када власник сачува промене, добија линк који дели са другима, код за уградњу уз помоћ којег снимак може да постави на своје веб-место. Снимање екрана и постављање коментара на снимак није једина намена овог алата. Он омогућава инетракцију и сарадњу. Наиме, када га поделимо са неким, сви примаоци могу да постављају своје коментаре и запажања, при чему свако од чланова тима добија обавештење о новим коментарима. Да би сарађивали, примаоци снимка не морају да се региструју на сервис, већ само да унесу имена и имејл-адресе (при слању електронском поштом). Власник на тај начин има увид ко је и шта додао на снимак и да прати повратне информације које је добио. Сервис је повезан са другим сервисом - Notable на који снимак можемо послати и додатно описивати. Недостатак овог алата је у томе што бесплатна верзија омогућава постављање само десет снимљених екрана. Плаћена верзија алата омогућава и неке додатне могућности као што су снимање и слање обрађеног снимка у ПДФ формату и формирање сетова који омогућавају организацију порука у групе и једноставније дељење.

Намена у образовању

Због сарадничке природе, а ограниченог броја снимака у бесплатној верзији овај алат наставници не треба да користе за пуко снимање екрана. Идеалан је за анализе и процену веб-страница заједно са ученицима, развој и неговање медијске писмености и критичког духа. Наставничка интервенција на снимљеној страница може да буде и обичан позив ученицима да процене одређене делове или целу веб-страницу. У обрнутом процесу, ученици могу да дају процену неке веб-странице и пошаљу наставнику како би од њега добили повратну информацију. 

Примери

Пробни пример представља позив за избор бољег наслова вики-странице на којој ученици раде. Ученици могу да прихвате позив и дају боље предлоге.

Упутство

Слика приказује радно окружење овог сервиса и основне функције које су корисницима понуђене.:
https://docs.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B_0OOnwpceDkTEEyb1p5cU5NN2s/edit?usp=drive_web

Comments