15. Видео‎ > ‎

Уређивање, прилагођавање


 Снимање и припрема видео-записа, наставних филмова и других облика које под заједничким именом зовемо "видео" захтевају доста уложеног времена и труда. Стога ћемо се често наћи у ситуацији да користимо постојећи, туђи видео, али не у потпуности, морамо га прилагођавати својим потребама: сецкати, обједињавати, склонити са Јутјуба, додати натпис или превод, сопствено објашњење итд. Томе служе алати из ове врсте. 


Веб-алати из ове врсте


Мешер (Masher)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 20. 6. 2015. 14:53 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Мешер (Masher) је алат за креирање видео-записа од већ постојећих видео-снимака и слика са рачунара, али има и могућност додавања музичке подлоге са рачунара, специјалних ефеката, прелаза и текста. Чак и ако немамо ниједан видео или слику да бисмо креирали сопствени филм можемо користити филмове и видео-поруке које се налазе у бази на самом серверу. Мешер има и познате снимке у архиви ББЦ-а и обезбеђује нам бесплатне клипове које можемо да користимо у својим креацијама, као и библиотеку музичких нумера различитих жанрова. Ако смо регистровани корисник направљене филмове можемо једноставно поделити електронском поштом, поставити на блог или веб-сајт, или објавити преко омиљене социјалне мреже. Кад завршимо свој видео-снимак проглашавамо га јавним или приватним, али то подешавање можемо променити у било ком тренутку. Ако видео прогласимо јавним онда га могу гледати сви који су регистровани на овом сервису, а ако га прогласимо приватним само они који посећују наш блог, странице друштвених мрежа преко којих смо га поделили или само пријатељи којима смо послали електронском поштом. Недостатак овог сервиса је у томе што се налози бришу ако се 90 дана не пријавимо на свој налог и што се плаћа преузимање видеа који смо креирали.

Намена у образовању

Комбинација видео-снимака и фотографија са текстовима, специјалним ефектима и прелазима могу оплеменити постојеће видео-снимке и омогућити нам да од њих направимо занимљиве наставне материјале за ученике, тако да га можемо користити у готово свим наставним предметима. 

Примери

Погледајте галерију радова која постоји на самом сервису овог алата.

Упутство

Видео-упутство (6.25) на енглеском језику је једноставно и јасно нам показује основне кораке при изради видео-записа. 

Маџисто (Magisto)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 29. 7. 2015. 10:40 ]

Кратак опис и функционалност

Маџисто (Magisto) је алат са којим лако преуређујемо видео-записе. Када се региструјемо прво изаберемо видео који желимо да отпремимо, напишемо наслов (појављује се на почетку филма), изаберемо музичку подлогу (са сервиса или са свог рачунара) и пустимо Магисто да сам обави посао за нас. Погодан је за видео-записе које смо направили а чини нам се да су дуги и досадни. Уз помоћ овог алата брзо ћемо скратити видео и успут додати неке ефекте да буде занимљивији. Алат може да препозна на снимку ликове, животиње, пејзаже, покрете и да поставља ефекте зумирања. Није нам баш јасно како алат бира шта ће од видеа остати, али на самом серверу се рекламирају тако што кажу да алат анализира постављени видео-запис и из њега издваја суштину и најзанимљивије делове. Важно је да Магисто подржава већину видео формата (MOV, 3GP, 3G2, ASF, AVI, FLV, MP4, MPG, MO, MTS i M2TS). Овако направљени видео-записи можемо делити преко Фејсбука, Твитера, слати електронском поштом или постављати на Јутјуб. Приликом пребацивања видео записа на Јутјуб, алат нас води кроз повезивање ова два сервиса што нам касније омогућава да видео-записе уређујемо на Јутјубу.

Намена у образовању

Овај алат може бити занимљив за ефектно приказивање различитих снимљених догађаја из школе, почев од приредби, спортских такмичења, екскурзија, излета... Ученици воле ефектне и занимљиве видео клипове, зато ево правог алата за то.

Примери

Упутство

Уз видео-упутство (3.12) на енглеском језику лако можемо да направимо или преуредимо видео-запис.

1-2 of 2