15. Видео‎ > ‎

Уређивање, прилагођавање


 Снимање и припрема видео-записа, наставних филмова и других облика које под заједничким именом зовемо "видео" захтевају доста уложеног времена и труда. Стога ћемо се често наћи у ситуацији да користимо постојећи, туђи видео, али не у потпуности, морамо га прилагођавати својим потребама: сецкати, обједињавати, склонити са Јутјуба, додати натпис или превод, сопствено објашњење итд. Томе служе алати из ове врсте. 


Мешер (Masher)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 20. 6. 2015. 14:53 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Мешер (Masher) је алат за креирање видео-записа од већ постојећих видео-снимака и слика са рачунара, али има и могућност додавања музичке подлоге са рачунара, специјалних ефеката, прелаза и текста. Чак и ако немамо ниједан видео или слику да бисмо креирали сопствени филм можемо користити филмове и видео-поруке које се налазе у бази на самом серверу. Мешер има и познате снимке у архиви ББЦ-а и обезбеђује нам бесплатне клипове које можемо да користимо у својим креацијама, као и библиотеку музичких нумера различитих жанрова. Ако смо регистровани корисник направљене филмове можемо једноставно поделити електронском поштом, поставити на блог или веб-сајт, или објавити преко омиљене социјалне мреже. Кад завршимо свој видео-снимак проглашавамо га јавним или приватним, али то подешавање можемо променити у било ком тренутку. Ако видео прогласимо јавним онда га могу гледати сви који су регистровани на овом сервису, а ако га прогласимо приватним само они који посећују наш блог, странице друштвених мрежа преко којих смо га поделили или само пријатељи којима смо послали електронском поштом. Недостатак овог сервиса је у томе што се налози бришу ако се 90 дана не пријавимо на свој налог и што се плаћа преузимање видеа који смо креирали.

Намена у образовању

Комбинација видео-снимака и фотографија са текстовима, специјалним ефектима и прелазима могу оплеменити постојеће видео-снимке и омогућити нам да од њих направимо занимљиве наставне материјале за ученике, тако да га можемо користити у готово свим наставним предметима. 

Примери

Погледајте галерију радова која постоји на самом сервису овог алата.

Упутство

Видео-упутство (6.25) на енглеском језику је једноставно и јасно нам показује основне кораке при изради видео-записа. 

Тјуб-сецко (Tube Chop)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 8. 2. 2017. 15:32 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Тјуб-сецко (Tube chop) је алат којим лако можемо да исечемо део одабраног видео-записа. Потребно је само да пронађемо филм на Јутјубу путем кључних речи или упишемо УРЛ у поље за претрагу и одаберемо део који желимо да издвојимо означавањем тачног времена помоћу клизача који су испод самог снимка. Тако исечен видео-запис делимо преко Фејсбука, Твитера, Гугла, директног линка са пријатељима или можемо да га уградимо преко ембед-кода на сајт или блог. 

Намена у образовању

Наставници могу лако да у овом алату ученицима припреме видео-снимке којима би их активирали у уводном делу часа и подстакли на дискусију и размишљање. Алат је веома једноставан па га могу користити ученици различитог узраста.

Примери

Део говора Милутина Милошевића, по струци информатичара Апрувирате ли апликације?  на конференцији Тедикс у Новом Саду.
https://drive.google.com/a/zajednicaucenja.edu.rs/file/d/0B8gm_1_5nRMpdGFmOUxOenpTdEk/view?usp=drive_web

Упутство

Алат је крајње једноставан за рад, али ако је потребно, погледајте и ово кратко видео-упутство (0.45)  на енглеском језику.

Маџисто (Magisto)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ ажурирано 29. 7. 2015. 10:40 ]

Кратак опис и функционалност

Маџисто (Magisto) је алат са којим лако преуређујемо видео-записе. Када се региструјемо прво изаберемо видео који желимо да отпремимо, напишемо наслов (појављује се на почетку филма), изаберемо музичку подлогу (са сервиса или са свог рачунара) и пустимо Магисто да сам обави посао за нас. Погодан је за видео-записе које смо направили а чини нам се да су дуги и досадни. Уз помоћ овог алата брзо ћемо скратити видео и успут додати неке ефекте да буде занимљивији. Алат може да препозна на снимку ликове, животиње, пејзаже, покрете и да поставља ефекте зумирања. Није нам баш јасно како алат бира шта ће од видеа остати, али на самом серверу се рекламирају тако што кажу да алат анализира постављени видео-запис и из њега издваја суштину и најзанимљивије делове. Важно је да Магисто подржава већину видео формата (MOV, 3GP, 3G2, ASF, AVI, FLV, MP4, MPG, MO, MTS i M2TS). Овако направљени видео-записи можемо делити преко Фејсбука, Твитера, слати електронском поштом или постављати на Јутјуб. Приликом пребацивања видео записа на Јутјуб, алат нас води кроз повезивање ова два сервиса што нам касније омогућава да видео-записе уређујемо на Јутјубу.

Намена у образовању

Овај алат може бити занимљив за ефектно приказивање различитих снимљених догађаја из школе, почев од приредби, спортских такмичења, екскурзија, излета... Ученици воле ефектне и занимљиве видео клипове, зато ево правог алата за то.

Примери

Упутство

Уз видео-упутство (3.12) на енглеском језику лако можемо да направимо или преуредимо видео-запис.

Ступефликс (Stupeflix)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 24. 6. 2015. 12:24 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Ступефликс (Stupeflix) је бесплатан алат са којим креирамо и делимо видео-записе. Можемо да правимо и уређујемо видео-записе од слика и видеа са рачунара или Фејсбука, Пикаса или Фликр-налога. Музику додајемо са рачунара или из библиотеке сервиса. Занимљива је и опција додавања гласа или исписивања текста који се претвара у глас који може бити мушки или женски (мало је чудан звук јер је предвиђен за енглески језик, па наше речи звуче чудно). У току креирања видеа можемо додати и текстуалне слајдове, ознакау на врх фотографија, мапу (захваљујући Гугл-мапама) и још неке елеменате. Отпремање материјала је веома једноставно и доста брзо. Док креирамо видео можемо да вршимо преглед у било ком тренутку, тако да на тај начин у сваком тренутку креирања можемо и да мењамо и коригујемо део филма. Због ограничења бесплатне верзије алата увежени видео-записи се могу скраћивати. За исецање делова видео клипа, потребно је да само двапут кликемо на сличицу свог видеа на временској линији при чему нам се отвара прозор. Ту одређујемо где видео почиње, где се завршава или који део се избацује. Организација прелаза са слајда на слајд је једноставна, али постоје само четири понуђена прелаза. Бесплатна верзија је ограничена на 60 секунди видео материјала и не можемо је преузети на сопствени рачунар, али је делимо преко Фејсбукуа или извозимо на Јутјуб, такође бесплатно. Видео-записе можемо преко линка постављати као везу ка видеу или слати имејлом.

Намена у образовању

Пре свега може да се користи у настави страних језика или да се прикажемо школске активности на сајту или блогу урађене у овом алату. Како је једноставан за рад ученици лако могу да креирају своје видео-записе. Могуће је остварити и међупредметну корелацију и од ученика тражити приказ неке идеје или процеса, урађен у овом алату на часу информатике.

Примери

Погледајте овај једноставан пример када на основу слика са нашег рачунара и након одабира теме и музике, алат сам креира видео-запис.
Ево како изгледа видео-запис када користимо фотографије и кратак филм са рачунара.

Упутство

Видео-упутство (1.47) на енглеском језику можете проучити и почети са креирањем првог видео-записа. 

Мозилине кокице (Mozilla Popcorn Maker)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 1. 2016. 14:27 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Мозилине кокице (Mozilla Popcorn Maker) су одличан алат за креирање видео-записа чију основу чини видео или звучни запис, који већ постоји на интернету. Овако креиран видео-запис је ,,оживљен’’, јер можемо да га обогатимо хиперлинковима, Википедијиним чланцима и на тај начин му додамо и интерактивну компоненту. За почетак, потребно је да се региструјемо, па да унесемо УРЛ адресе видео-записа (Ју-тјуб, Вимио или HTML5) или аудио-записа (Саунд-клауд) у картицу Медиј (Media), који постаје основа пројекта. Додавањем Догађаја (Events) на временску линију Кокица, уређујемо постављени видео или аудио-запис према конкретним потребама. У Догађаје спадају текст, искачућа порука, Гугл мапа, слика, петља, прескакање и заустављање видеа, 3Д модел те Википедијина страница. Готов пројекат можемо сачувати кликом на дугме Сачувај (Save) и поделити на Гугл-плусу и Твитеру. На располагању нам је и ембед-код, као и линк ка видео-запису који смо створили.

Намена у образовању

Мозилине кокице можемо користити на заиста много начина - од креирања видео упутстава, скоро од самог почетка, до уређивања постојећих видео-записа, у смислу додавања текста, хиперлинкова, анотација и много других функција. Мозилине кокице могу наћи своје место и у разјашњавању садржаја видеа, пружању додатних информација, те додавању симпатичних ефеката...На Интернету се налази велики број образовних материјала које, уз ситне дораде, можемо употребити у својим учионицама. Мозилине кокице су идеалан алат за подизање квалитета полазног записа, у информативном и квалитативном смислу.

Примери

Погледајте како су ученици на часу информатике применили овај алат и обогатили видео-запис ,,Београд из ваздуха'' својим текстом, коментарима, искачућим прозорима и на тај начин били у улози кустоса.

Упутство

Одлично видео-упутство (24.28) на српском језику може бити наш први корак и помоћ у креирању видео-записа.

Имбед-плус (Embedplus)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 21. 6. 2015. 15:17 Дијана Јовановић ]

1-6 of 6